Menu

Bedien de Toon met speech dankzij Alexa

Voor Eneco klanten is het nu mogelijk om Toon thermostaat met je stem te bedienen via Alexa. Heb je al een slimme speaker zoals de Amazon Echo in huis? Dankzij dit apparaat kun je met je stem opdrachten activeren. Naast de thermostaat is het ook mogelijk om de meterstanden door middel van spraak door te geven.


 

Concept

Met spraakherkenning wordt het mogelijk om op elk moment van de dag, acties uit te voeren met een computer. Deze technologie is nu toegankelijk in de woonkamer dankzij Smart Home devices. Zo is het idee ook ontstaan om de thermostaat door middel van spraak te bedienen. Deze slimme devices helpen je om Spotify af te spelen, boodschappen te doen en is het dus mogelijk om via spraak je meterstanden door te geven. Het doorgeven van de meterstanden kan via Facebook Messenger, hetzelfde proces ook beschikbaar via Alexa.

Dit project is gedaan door Colours, mijn rol binnen dit project is het ontwikkelen van het concept, het ontwikkelen en demonstreren van het prototype om de klant te overtuigen. Tijdens de realisatie-fase heb ik het prototype uitgewerkt naar een product, uiteraard in samenwerking met de marketeers van Eneco. Eneco op de site over Speech een nieuws beschikbaar.

 

Het koppelen van de Alexa aan je Toon

Nieuwe gebruikers van de Alexa gebruiken de Amazon Alexa app om te verbinden met de thuis-wifi. Speciaal voor Eneco klanten is er de Eneco Chatbot skill. Voor een Smart Home Device is een skill een extra functionaliteit, dit kun je vergelijken met een app. In de Amazon Alexa app is het met Link Account mogelijk om het Eneco account te koppelen aan de Alexa. Eneco Chatbot Account Linking is het eerste scherm dat getoond wordt binnen de Amazon Alexa app waarna het mogelijk wordt om veilig in te loggen met het Eneco-account. Als Account Linking gelukt is, dan kun je de chatbot activeren. Stel eens de vraag Alexa talk to Eneco Chatbot en dan Help, dan worden alle mogelijkheden van de chatbot uitgelegd.

 

Functionaliteiten van de chatbot

Met een vraag zoals: “Alexa, talk to the Eneco chatbot, what is my temperature” vraag je naar welke temperatuur je thermostaat hebt staan. Met een eenvoudige opdracht verhoog je temperatuur naar 26 graden in je woonkamer. De vier modes zijn ook beschikbaar in Alexa, dit doe je door te vragen naar: “Alexa, talk to the Eneco Chatbot, I am Home” en dan wordt de temperatuur veranderd in de voorkeursinstelling van thuis. Naast Toon is het doorgeven van meterstanden ook via spraak mogelijk.

 

Eneco Speech - Alexa app Eneco Speech mockup
Eneco Speech - Opname promo filmpje Eneco Speech - Colours Ecom website

Meterstanden via Spraak doorgeven

Heb je een Amazon Echo in huis en een oproep gekregen om je meterstanden door te geven? Roep dan ‘Alexa, ask Eneco Chatbot, submit meterreadings’. Alexa vraagt vervolgens om je meterstanden, deze worden direct verwerkt in de systemen van Eneco. Een paar minuten later vind je jouw jaarnota in je e-mail.

In het proces van het doorgeven van meterstanden is het belangrijk dat de standen goed aankomen. Dit klinkt logisch, maar hiervoor moet de vertaling van spraak naar tekst uitstekend zijn. Bij de Alexa is het mogelijk om ‘one two three’ of ‘one hundred twenty-three’ door te geven, Alexa snapt het allemaal! Het werkt heel simpel.

 

Intelligente spraakherkenning

In het proces van het doorgeven van meterstanden is het belangrijk dat de standen goed aankomen. Dit klinkt logisch, maar hiervoor moet de vertaling van Speech naar tekst uitstekend zijn. Bij de Alexa is het mogelijk om ‘one two three’ of ‘one hundred twenty-three’ door te geven, Alexa snapt het allemaal!