15 augustus 2022 • augustus 15, 2022 at 11:00 am Qdraw

Krijtlandpad etappe 3 van Slenaken naar Vaals (2022)

Vanuit Slenaken wandel je uiteindelijk door naar het hoogste punt van Nederland. Het is een afwisselend landschap van heuvels, dalen, riviertjes, weilanden, bossen en wijngaarden. Het heuvelland voelt aan als een vakantiebestemming. Er zitten wel wat hoogtemeters in deze route, maar onderweg zijn er genoeg bankjes en terrassen om even bij te komen. In deze serie gebruik de nummers van Wandelnet. Het is voor ons de tweede wandeldag van het Krijtlandpad.

Heijenrath

De vorige etappe hebben we iets verder doorgelopen om op Camping Heijenrath te overnachten. Je vervolgt de Julianastraat om een landweg naar boven te vervolgen.

Onderste en bovenste bos

Je komt aan in een donker bos, wat is het hier heerlijk koel. Het was 10 uur ’s-ochtends en inmiddels al 21 graden. Het zal 25 graden gaan worden deze dag. Tijdens het wandelen kijken we uit over de glooiende Vlaamse velden. In het bos is ook nog een klein heide gebied te vinden. Dit is een open plek in het bos van ongeveer 2 hectare en is het zuidelijkste en hoogst gelegen heide gebied van Nederland. Het is daarnaast ook heide die op stenige bodem (vuursteeneluvium) bloeit.

Aan het einde van het pad laten we het open veld achter ons en lopen we het Onderste Bosch in. Hier kruisen we ook de Vlaamse GR 128, die van Wissant naar Aken loopt. Bij de bosrand heb je een prachtig uitzicht over het dal waar Terziet in ligt.

Terziet

De route vervolgt naar het dal waar de Terzieterbeek stroomt. Via diverse asfaltwegen wandel je verder. Deze beek komt uiteindelijk in de Geul uit.

Volmolen (Epen)

Aan de Geul ligt een oude watermolen. De watermolen is gebouwd ergens in de tweede helft van de 18e eeuw en is onlosmakelijk verbonden met de bloeiende lakenindustrie in Vaals. Door de ligging van de molen aan de Geul was er veel water beschikbaar om te kunnen vollen, het vervilten (dat het aan elkaar blijft plakken) van wol. Deze watermolen heeft ook een vistrap zodat de vissen langs de molen kunnen zwemmen.

De Geul

Deze rivier begint in België en heeft een lengte van 58 kilometer waarvan 20 in België. De rivier heeft een verval van 250 meter waardoor het water snel stroomt. Via het droogdal van Mässel wandel je de heuvels weer in.

Vijlenerbos

Je wandelt behoorlijk stijl omhoog om vervolgens het bos in te duiken. Eenmaal in het bos bevinden we ons weer in de rust. Zo wandel je langs een bosrand waar je een mooi uitzicht hebt over het Geuldal. Je ziet hier de dorpjes en velden liggen. Omdat de route zo afwisselend is heb je elke keer uitzicht over een ander gebied. Alleen al vanwege het uitzicht over het dal is deze etappe de moeite waard.

Boscafé ’t Hijgend Hert

Aan de route ligt nog een restaurant dat midden in het bos ligt. Je kunt aan de parkeerplaats zien dat het een populaire bestemming is, er staan veel auto’s. Het restaurant heeft meerdere terrassen buiten, dus er is plek genoeg. Nu zijn we te voet en hebben hier genoten van een heerlijke lunch.

Holsetterbos

De route vervolgt door het Holsetterbos, dit is een bos waar bomen werden gekapt en vervolgens weer konden groeien. Zo kreeg de boeren gemeenschap rondom het bos een jaarlijks kaprecht. Het oorspronkelijke kaprecht van het bos is in de 19de eeuw overgaan in particulier bezit. Nog steeds is het een onverdeeld bos waarin eigenaren net als hun voorouders een kaprecht hebben. Inmiddels is dit uniek in Nederland.

De Hoeje Driesj

Iets ten zuiden van Wolfhaag wandel je het bos uit, over de grasvelden wandel je omhoog om uiteindelijk op de Vaalserberg uit te komen.

Vaalserberg

Het laatste stuk voor het drielandenpunt is een bosweg die omhoog loopt. Uiteindelijk zie je steeds meer mensen en dan weet je dat je in de buurt van het toeristische punt. Bij het drielandenpunt bevind zich ook het hoogste punt van Nederland, restaurants en een labyrint. We hebben onszelf hier op een waterijsje getrakteerd.

Vaals

Langs de grens met Duitsland wandel je van de berg af richting het plaatsje Vaals. Ik heb deze dag bijna drie liter water gedronken, zo warm was het. Hier hebben we de bus naar Maastricht gepakt om naar huis terug te keren.

Conclusie

Het is een prachtige etappe, met hele stukken door het bos. Dat is wel fijn, zeker omdat de zon behoorlijk scheen. Verder is het etappe met voor Nederlandse begrippen flink wat hoogtemeters. Het landschap is erg afwisselend en we hebben genoten.

← Vorige etappeKrijtlandpad etappe 3 van Slenaken naar Vaals (2022) ; Heijenratherweg ; Heijenrath, Heijenratherweg, water, droogte, zand, loofboomKrijtlandpad etappe 3 van Slenaken naar Vaals (2022) ; Kinkeweg ; Onderste bos, onderste bosweg, naaldbomen, KinkewegKrijtlandpad etappe 3 van Slenaken naar Vaals (2022) ; Kinkeweg ; Onderste bos, onderste bosweg, naaldbomen, KinkewegKrijtlandpad etappe 3 van Slenaken naar Vaals (2022) ; Herrespad ; heide, bloei, Onderste bos, onderste bosweg, HerrespadKrijtlandpad etappe 3 van Slenaken naar Vaals (2022) ; Sinnigerdalweg ; weiland, uitzicht, zandpad, Krijtlandpad, Sinnigerdalweg, EpenKrijtlandpad etappe 3 van Slenaken naar Vaals (2022) ; Mus ; vogel, mus, haag, Morgensweg, TerzietKrijtlandpad etappe 3 van Slenaken naar Vaals (2022) ; Simdsberg ; Simdsberg, vakwerk, schuur, vervallenKrijtlandpad etappe 3 van Slenaken naar Vaals (2022) ; Volmolen ; watermolen, geul, Volmolen, schuurKrijtlandpad etappe 3 van Slenaken naar Vaals (2022) ; Geul ; geul, loofboom, stenen, stromingKrijtlandpad etappe 3 van Slenaken naar Vaals (2022) ; Grachterbospad ; weiland, uitzicht, GrachterbospadKrijtlandpad etappe 3 van Slenaken naar Vaals (2022) ; Grachterbospad ; grachterbospad, naaldbomen, bosKrijtlandpad etappe 3 van Slenaken naar Vaals (2022) ; Camering ; Camering, grasveld, droog gras, boomKrijtlandpad etappe 3 van Slenaken naar Vaals (2022) ; Vijlen ; kerk, uitzicht, Camering, VijlenKrijtlandpad etappe 3 van Slenaken naar Vaals (2022) ; Hijgend Hert ; Hijgend Hert, Vijlen, restaurant, hertKrijtlandpad etappe 3 van Slenaken naar Vaals (2022) ; Holset ; Dion van Velde, Holset, korte broekKrijtlandpad etappe 3 van Slenaken naar Vaals (2022) ; Wolfhaag ; Wolfhaag, gras, bomenKrijtlandpad etappe 3 van Slenaken naar Vaals (2022) ; Vaals ; weiland, Vaals, loofboomKrijtlandpad etappe 3 van Slenaken naar Vaals (2022) ; Hoogste punt van Nederland ; Hoogste punt van Nederland, drielandenpunt, markering, grens, Duitsland, belgiëKrijtlandpad etappe 3 van Slenaken naar Vaals (2022) ; Grens ; zandpad, Krijtlandpad, Vaals, grens, duitsland

Dit bericht is geschreven door: Dion

Tags: ,

Gecategoriseerd in:

14 augustus 2022 • augustus 15, 2022 at 11:01 am Qdraw

Krijtlandpad etappe 2 van Eijsden naar Slenaken (2022)

Vanaf station Eijsden wandel je door het prachtige heuvellandschap. De etappe voert langs boomgaarden, weilanden en akkers, maar ook langs kasteel Mheer (1314). Het grootste gedeelte van de etappe loop je over onverharde boerenweggetjes. In deze serie gebruik de nummers van Wandelnet. De eerste etappe begint in Maastricht en loopt naar Eijsden, deze heb ik niet gelopen.

Eijsden

In Maastricht stappen we over op de Belgische Spoorwegen richting Luik. De laatste halte voor de grens stap je uit in Eijsden. Hier hebben we nog een bakker opgezocht voor wat brood voor onderweg. De route wordt zoals een streekpad in geel en rood aangegeven. Je wandelt onder de snelweg door en dan begint volgens Wandelnet de etappe.

Hoogstamboomgaard Ezelsweg

Onderweg kom je diverse hoogstamboomgaarden tegen. Deze bomen zorgen in het voorjaar voor een witte bloemenzee. Ze zorgen er voor dat het fruit biologisch wordt geoogst. Dit is dan weer goed voor de biodiversiteit. Zo worden er in dit gebied appels en peren gekweekt. Van deze appels maken ze ook stroop van. Dit was een goedkope en voedzame maaltijd voor op brood.

Pelgrimspad

Onderweg kom je nog een richtingaanwijzer tegen van het Pelgrimspad. Het Nederlandse stuk loopt via Den Bosch naar Amsterdam.

Mheer

Onderweg kom je langs het dorpje Mheer. Hier staat een grote kerk en kasteel. De Sint-Lambertuskerk staat op het hoogste punt van het dorp. Bij de kerk ligt het plein waar jaarlijks de mei-den wordt geplaatst. De mei-den staat er nu nog.

Bergenhuizen

Verderop kom je door het gehucht Bergenhuizen. Dit gehucht ligt iets ten noorden van het dorp Noorbeek. Het landschap van Bergenhuizen is typisch Zuid-Limburgs met haar droogdal, hellingen, graften (mini terras op een helling) en bloemrijke graslanden. Deze droogdalen zijn ontstaan door de erosie van het afstromend regenwater.

Zo bied het landschap prachtige doorkijkjes en is het erg afwisselend. Zo zie je diverse cultuurhistorische landschapselementen zoals hagen, heggen, fruitboomgaarden en holle wegen.

Noorbeek

Vlak bij de Belgische grens ligt het kerkdorpje Noorbeek. Noorbeek is omringd door een prachtig heuvellandschap. In dit dorp staan diverse vak-werk huizen

Slenaken

Midden in het Gulpdal ligt het schilderachtige Slenaken. Vakwerkboerderijen en slingerwegen geven dat ultieme vakantiegevoel. In één van de twee scherpe bochten sla je af voor de Sint-Remigiuskerk. Midden door dorp loopt het kleine riviertje de Gulp.

Heijenrath

We eindigden deze etappe iets na Slenaken waar we kamperen op de lokale camping. Het laatste stuk is een flinke klim maar dan zijn we ook klaar voor deze dag.

Conclusie

Het is een prachtige etappe, met veel zandwegen en zandpaden. Er zitten wel wat hoogtemeters in maar heb het niet als erg zwaar ervaren. Het is een echte aanrader om door dit prachtige gebied te wandelen.

Volgende etappe →Krijtlandpad etappe 2 van Eijsden naar Slenaken (2022) ; Ezelsweg ; root, geel, Krijtlandpad, markering, schildje, EzelswegKrijtlandpad etappe 2 van Eijsden naar Slenaken (2022) ; Ezelsweg ; Pieterberg, zandweg, Krijtlandpad, weiland, EzelswegKrijtlandpad etappe 2 van Eijsden naar Slenaken (2022) ; Voerenweg ; Voerenweg, bos, zandpad, heuvelsKrijtlandpad etappe 2 van Eijsden naar Slenaken (2022) ; Scheelbergsweg ; zandweg, Krijtlandpad, ScheelbergswegKrijtlandpad etappe 2 van Eijsden naar Slenaken (2022) ; Hagenweg ; Hagenweg, zandpad, droog grasKrijtlandpad etappe 2 van Eijsden naar Slenaken (2022) ; Kallebergweg ; Kallebergweg, zandweg, Krijtlandpad, haagKrijtlandpad etappe 2 van Eijsden naar Slenaken (2022) ; Kallebergweg ; motorfiets, asfaltweg, KallebergwegKrijtlandpad etappe 2 van Eijsden naar Slenaken (2022) ; Kallebergweg ; koeien, Kallebergweg, drinken, haag, afrasteringKrijtlandpad etappe 2 van Eijsden naar Slenaken (2022) ; Trichterweg ; zandweg, Krijtlandpad, akkerbouw, solitaire boom, TrichterwegKrijtlandpad etappe 2 van Eijsden naar Slenaken (2022) ; Duivenstraat ; dorp, kerk, Mheer, DuivenstraatKrijtlandpad etappe 2 van Eijsden naar Slenaken (2022) ; Dorpsstraat ; asfaltweg, dorp, Mheer, DorpsstraatKrijtlandpad etappe 2 van Eijsden naar Slenaken (2022) ; Papenweg ; vakwerk, huis, dorp, Mheer, PapenwegKrijtlandpad etappe 2 van Eijsden naar Slenaken (2022) ; Papenweg ; zandweg, Krijtlandpad, PapenwegKrijtlandpad etappe 2 van Eijsden naar Slenaken (2022) ; Klië-sjtraot ; uitzicht, Bergenhuizen, Klië-sjtraot, haagKrijtlandpad etappe 2 van Eijsden naar Slenaken (2022) ; Banholterpad ; weiland, zandpad, BanholterpadKrijtlandpad etappe 2 van Eijsden naar Slenaken (2022) ; Vroelenstraat ; scooter, huis, asfaltweg, Noorbeek, Vroelenstraat, Bovenstraat, walnut lodgeKrijtlandpad etappe 2 van Eijsden naar Slenaken (2022) ; Schimmelliggerweg ; zandweg, Krijtlandpad, weiland, SchimmelliggerwegKrijtlandpad etappe 2 van Eijsden naar Slenaken (2022) ; Schey ; weiland, schaap, varkens, kippen, Schey, SchilbergKrijtlandpad etappe 2 van Eijsden naar Slenaken (2022) ; Schilbergersteeg ; zandweg, Krijtlandpad, Schilbergersteeg, Slenaken, appelboomKrijtlandpad etappe 2 van Eijsden naar Slenaken (2022) ; Schilbergersteeg ; zandweg, Krijtlandpad, Schilbergersteeg, Slenaken, appelboomKrijtlandpad etappe 2 van Eijsden naar Slenaken (2022) ; Maastrichterweg (Slenaken) ; weiland, Maastrichterweg, SlenakenKrijtlandpad etappe 2 van Eijsden naar Slenaken (2022) ; Sint Remigiuskerk ; kerk, asfaltweg, Slenaken, Sint RemigiuskerkKrijtlandpad etappe 2 van Eijsden naar Slenaken (2022) ; Camping Heijenrath ; tent, naturehike, Camping, Heijenrath

Dit bericht is geschreven door: Dion

Tags:

Gecategoriseerd in:

9 augustus 2022 • augustus 9, 2022 at 12:49 pm Qdraw

Ravenstein naar Oss wandelroute (2022)

Deze route loopt van station Ravenstein naar station Oss. De wandeling loopt eerst door het polderlandschap ten zuiden van Ravenstein. Hier wandel je eerst over een lange asfaltweg. Dan volgt een overgang naar een bos, heide en stuifzand gebied. Het gebied de Herperduin. Zo begint de heide hier te bloeien. Vervolgens wandel je door het gebied net buiten de bebouwing naar Oss. Dit is ook een bosgebied. De laatste kilometer door de wijken van de stad brengt je bij station Oss. De route loopt via het knooppunten netwerk. Voor het stuk door de herpesduinen en het bos aan de rand van Oss zijn de mooiste stukken van de route.Ravenstein naar Oss wandelroute (2022) ; Stationspad ; koeien, Ravenstein, stationspadRavenstein naar Oss wandelroute (2022) ; Huisseling ; kerk, boerderij, HuisselingRavenstein naar Oss wandelroute (2022) ; Muizenbergpad ; laan, Muizenbergpad, bomenRavenstein naar Oss wandelroute (2022) ; Hertogswetering ; wetering, Hertogswetering, HuisselingRavenstein naar Oss wandelroute (2022) ; Moormanlaan ; duinen, zandverstuiving, Moormanlaan, den, HerperduinenRavenstein naar Oss wandelroute (2022) ; Moormanlaan ; Moormanlaan, heuvel, duinenRavenstein naar Oss wandelroute (2022) ; Herperduin ; dennenappel, heideRavenstein naar Oss wandelroute (2022) ; Heide ; heide, Ganzenven, tegenlicht, HerperduinenRavenstein naar Oss wandelroute (2022) ; Heide ; heide, Ganzenven, tegenlicht, HerperduinenRavenstein naar Oss wandelroute (2022) ; Heide ; heide, Ganzenven, tegenlicht, HerperduinenRavenstein naar Oss wandelroute (2022) ; Heide ; heide, Ganzenven, tegenlicht, HerperduinenRavenstein naar Oss wandelroute (2022) ; Groene kikker ; Groene kikker, kikker, gras, takkenRavenstein naar Oss wandelroute (2022) ; Heesche Baan ; boom, tegenlicht, Heesche Baan, zandverstuiving, HerperduinenRavenstein naar Oss wandelroute (2022) ; Gasstraat ; Oss, Organon, muurschildering, Gasstraat, Molenstraat

Dit bericht is geschreven door: Dion

Tags: , ,

Gecategoriseerd in:

5 augustus 2022 • augustus 5, 2022 at 2:43 pm Qdraw

Pieterpad Etappe 8 van Coevorden naar Hardenberg (2022)

Vanuit Drenthe wandel je langs de grens met Duitsland landinwaarts richting Hardenberg. Het is een landschap met veel weilanden, asfaltwegen, een klein bos en halverwege het mooie Gramsbergen. Onderweg steek je de Overijsselse Vecht ook nog een paar keer over.

DSM

Vlak bij het station van Coevorden komen we nog een station tegen van de DSM. Dit stond voor: Dedemvaartsche Stoomtramweg-Maatschappij. Dit was een spoormaatschappij die lijnen had in Zuid-oost Drenthe en het noorden van Overijssel.

Poort van Drenthe

Aan de rand van Coevorden wandel je een natuurgebied in dat het industrieterrein moet verstoppen. Dat lukt vrij goed en we hebben groen om ons heen. In de buurt van de grens met Overijssel staat een kunstwerk dat 6,5 meter hoog is en een poort moet voorstellen. Het kunstwerk is in 2003 geplaatst en is direct aan het Pieterpad te vinden.

Kanaal Almelo-De Haandrik

Het Kanaal Almelo-De Haandrik is een zijtak van het Overijssels Kanaal en loopt naar het noorden. Het kanaal eindigt in De Haandrik dat iets ten zuiden van Coevorden ligt. Er is een directe verbinding met de Overijsselse Vecht. Op deze plek staat een sluis om het hoogteverschil te overbruggen. In verleden vaarden hier schepen naar het Graafschap Bentheim dat aan de andere kant van de grens ligt. In de serie van het Noaberpad ben ik hier geweest.

Gramsbergen

Halverwege de route is het plaatsje Gramsbergen. Hier hebben we even wat gedronken. Gramsbergen heeft veel oude gebouwen zoals een voormalige zuivelfabriek, de openbare school die in 1810 is geopend. Bij de Boomhofkerk staat een monument waar de Pieterpad-wandelaars zijn afgebeeld. Deze kerk is de loop der jaren door verschillende redenen opnieuw opgebouwd. Tijdens de tachtigjarige oorlog en verschillende branden compleet verwoest en opnieuw opgebouwd.

Engelandse Bos

Het Engelandse Bos dankt z’n naam aan het nabij gelegen buurtschap Engeland. Het buurtschap is altijd erg drassig gebleven en heeft daar misschien z’n naam aan te danken. Het Engelandse Bos is ongeveer 65 jaar oud en 40 hectare groot. Het bos is ontstaan door opgewaaid rivierzand.

Overijsselse Vecht

Langs de wandel je naar Hardenberg. Het laatste stuk wandel je door de uiterwaarden van de rivier en steek je een brug over om de Vecht over te steken. Hier eindigt de etappe bij het theater. We wandelen nog ongeveer 1 kilometer terug naar het station.

Conclusie

De etappe loopt door een rivierdal en de kruist de Vecht. Onderweg loop je wel veel over asfaltwegen en door landbouwgebied. Gramsbergen is een mooie onderbreking tijdens deze etappe. Het is een aardige etappe en zeker geen topper.Pieterpad Etappe 8 van Coevorden naar Hardenberg (2022) ; Krimweg ; Coevorden, trammaatschapij, DSM, station, KrimwegPieterpad Etappe 8 van Coevorden naar Hardenberg (2022) ; De Arend ; Coevorden, windmolen, kanaal, lutterhoofdwijk, De ArendPieterpad Etappe 8 van Coevorden naar Hardenberg (2022) ; Coevorder Mars ; Schapen, Coevorder Mars, hoog grasPieterpad Etappe 8 van Coevorden naar Hardenberg (2022) ; Coevorder Mars ; Coevorder Mars, water, natuur, PieterpadPieterpad Etappe 8 van Coevorden naar Hardenberg (2022) ; Scheerseweg ; Scheerseweg, wetering, zwaan, Coevorder Mars, De Hutteweg, PieterpadPieterpad Etappe 8 van Coevorden naar Hardenberg (2022) ; Coloradokever ; Coloradokever, kever, Zonnepark De Hulteweg, zandPieterpad Etappe 8 van Coevorden naar Hardenberg (2022) ; Blik in de toekomst ; Zonnepark De Hulteweg, bankje, datePieterpad Etappe 8 van Coevorden naar Hardenberg (2022) ; De Haandrik ; De Haandrik, spoor, spoorbrug, KanaalPieterpad Etappe 8 van Coevorden naar Hardenberg (2022) ; Sluis De Haandrik ; Kanaal Almelo De Haandrik, Sluis De HaandrikPieterpad Etappe 8 van Coevorden naar Hardenberg (2022) ; Steensteegbrug ; Kanaal Almelo Haandrik, ophaalbrug, Gramsbergen, Steensteegbrug, Mommeriete, PieterpadPieterpad Etappe 8 van Coevorden naar Hardenberg (2022) ; Mommeriete ; Gramsbergen, Mommeriete, bier, glas, terrasPieterpad Etappe 8 van Coevorden naar Hardenberg (2022) ; Pieterpad ; kerk, Gramsbergen, kerkstraat, Pieterpad, Nelleke AllersmaPieterpad Etappe 8 van Coevorden naar Hardenberg (2022) ; Boomhofstraat ; kerk, Gramsbergen, Pieterpad, BoomhofstraatPieterpad Etappe 8 van Coevorden naar Hardenberg (2022) ; Oldenhof ; boerderij, Oldenhof, PieterpadPieterpad Etappe 8 van Coevorden naar Hardenberg (2022) ; De Anerdijk ; De Anerdijk, De Vaart, graanveldPieterpad Etappe 8 van Coevorden naar Hardenberg (2022) ; Anereschweg ; weide, Anereschweg, Pieterpad, Solitaire boom, solitaire boomPieterpad Etappe 8 van Coevorden naar Hardenberg (2022) ; Pothofweg ; Pothofweg, klinkerweg, PieterpadPieterpad Etappe 8 van Coevorden naar Hardenberg (2022) ; Engelandse Bos ; Engelandse Bos, Pieterpad, zandwegPieterpad Etappe 8 van Coevorden naar Hardenberg (2022) ; Hofsteeweg ; varkens, HofsteewegPieterpad Etappe 8 van Coevorden naar Hardenberg (2022) ; Overijsselse Vecht ; Overijsselse Vecht, Hardenberg, rivier, grasPieterpad Etappe 8 van Coevorden naar Hardenberg (2022) ; Oog ; oog, Hardenberg, straat theater

Dit bericht is geschreven door: Dion

Tags: , ,

Gecategoriseerd in:

30 juli 2022 • augustus 5, 2022 at 9:25 am Qdraw

Trage Tocht Beek (2022)

In het rijk van Nijmegen kun je mooi wandelen. Het landschap is er glooiend en je hebt er prachtige vergezichten in dit glooiende landschap. Deze trage tocht doet z’n naam eer aan en kronkelt door het landschap. In deze omgeving liggen meerdere trage tochten zoals: Trage Tocht Beek-Ubbergen en Trage Tocht Berg en Dal, maar voor nu houden we het bij die van Beek. De route loopt bijna alleen maar over onverharde paden en is echt adembenemend.

Beginpunt in Beek

De route start bij de Bushalte Van Randwijckweg in Beek bij een waterrad in Beek. Hier wandel je het plaatsje door en ga je omhoog. Je komt hier in het gebied van de diepe dalen, kastanje bossen, holle wegen en adembenemende vergezichten.

Hoogstamboomgaarden

Bomen met appels en peren van oude bijna vergeten rassen. Appels zoals de de dubbele bellefleur en oude peren soorten. Ze bestaan nog in deze hoogstamboomgaarden. In het verleden werd fruit geteeld in hoge bomen, dit gaat terug tot de middeleeuwen. Tegenwoordig zijn de bomen zo geteeld dat ze makkelijk vanaf de rond te plukken zijn. Deze hoogstam fruitbomen staan er nu niet alleen nog maar om fruit te produceren, maar ook omdat in de schaduwen van deze bomen een bijzonder milieu is ontstaan. Zo groeien er wilde planten die op veel plekken bijna niet meer bestaan.

Slingerende haag & Tuun

Vroeger voordat het prikkeldraad bestond hadden de boeren een haag om het vee in de weide te houden. Deze worden op verschillende plekken weer in ere hersteld omdat het erg goed is voor de biodiversiteit. Een andere manier om een weide af te scheiden is een tuun. Dit zijn rechtopstaande gevochte takken.

Landschapsmuseum

Onderweg komen we langs een klein museum dat verschillende landschappen in miniatuur heeft nagebouwd. Je vind er diverse Nederlandse landschappen. Zelf zijn we hier niet naar binnen geweest.

Mergelp

De Mergelp was een middeleeuwse burcht op de Duivelsberg en op een steenworp afstand van de Duitse grens. Deze burcht was nodig het gebied tussen Nijmegen en Kleef te overzien. Door alle struiken was het lastig om vanaf dit punt iets te zien.

Pieterpad

Onderweg komen we nog twee richtingaanwijzers van het Pieterpad tegen. Zo kruis je hier het Grote Rivierenpad (LAW6) en het Streekpad Nijmegen (SP3). Verderop kruisen we het Airborepad dat van Lommel naar Eindhoven via Uden en om Nijmegen heen naar Arnhem loopt.

Landgoed van Jurgens & De But

Tussen de Oude Kleefsebaan en de Zevenheuvelenweg wandel je door een afwisselend landschap, waar je door het glooiende landschap heen loopt. Aan de overkant van deze weg wandel je door het net zo mooie “De But” Hier bevind zich ook de gelijknamige camping.

Berg en Dal & Heerlijkheid Beek

De route kronkelt door richting het Dorpje Berg en Dal waar je ook zo weer door bent. In Berg en Dal heb je een prachtig uitzicht over “De Heerlijkheid Beek” waar je een mooie zichtlijn hebt naar de kerk.

Terug naar Beek

Zo kronkel je door het prachtige landschap langs de Beek de Oorsprong terug naar het waterrad loopt.

Conclusie

Het is echt een prachtige route. Hou er wel rekening dat je voldoende tijd inplant, wij hebben er 5,5 uur over gedaan en volgens de GPS was het 18 km in plaats van 15 km. De route was adembenemend en het gebied is echt prachtig.Trage Tocht Beek (2022) ; Rijksstraatweg ; Rijksstraatweg, Beek, watermolenTrage Tocht Beek (2022) ; Gem Electriciteitswerken Nijmegen ; Rijksstraatweg, Beek, energiemaatschapij, nijmegen, gebouw, Gem Electriciteitswerken NijmegenTrage Tocht Beek (2022) ; Rijndal ; Rijndal, haag, Keteldal, VarensTrage Tocht Beek (2022) ; Grote Brandnetel ; haag, Keteldal, kastanje, Grote BrandnetelTrage Tocht Beek (2022) ; Piet van Rossumpad ; zandpad, Keteldal, Piet van RossumpadTrage Tocht Beek (2022) ; Mergelp ; haag, Duivelsberg, heuvel, Mergelp, WylerTrage Tocht Beek (2022) ; Mergelp ; Duivelsberg, varens, haag, heuvel, Mergelp, Wyler, Berg en DalTrage Tocht Beek (2022) ; Duivelsberg ; Duivelsberg, koeien, Wyler, KastanjeTrage Tocht Beek (2022) ; Grenspaal ; zandpad, maisveld, grens, Duitsland, Duivelsberg, Hohldörn, grenspaal, NederrijkTrage Tocht Beek (2022) ; Grens ; maisveld, grens, bos, Duitsland, Duivelsberg, Hohldörn, NederrijkTrage Tocht Beek (2022) ; Oude Kleefsebaan ; bos, doorkijkje, Oude Kleefsebaan, NederrijkTrage Tocht Beek (2022) ; Portret ; Dion van Velde, Oude Kleefsebaan, portret, NederrijkTrage Tocht Beek (2022) ; Kastanje ; weide, zandpad, Oude Kleefsebaan, NederrijkTrage Tocht Beek (2022) ; Naaldbomen ; letterzetter, dood, naaldbomen, weide, NederrijkTrage Tocht Beek (2022) ; Varens ; naaldbomen, varens, bos, NederrijkTrage Tocht Beek (2022) ; Bovve hel ; haag, grasland, Zevenhevelenweg, Canadese Begraafplaats Groesbeek, Bovve helTrage Tocht Beek (2022) ; Bovve hel ; grasland, Zevenhevelenweg, Canadese Begraafplaats Groesbeek, Bovve helTrage Tocht Beek (2022) ; Ratelaar & Hommel ; hommel, geel, bloem, ratelaar, Zevenhevelenweg, Canadese Begraafplaats Groesbeek, Bovve helTrage Tocht Beek (2022) ; Varens ; Bovve hel, zandpad, bomen, bosTrage Tocht Beek (2022) ; Groene Kikker ; kikker, Groene Kikker, GrüskeTrage Tocht Beek (2022) ; Klappeijenpad ; grasland, bosrand, KlappeijenpadTrage Tocht Beek (2022) ; Merel ; beuk, merel, boomTrage Tocht Beek (2022) ; Heerlijkheid Beek ; kerk, bos, doorkijkje, Heerlijkheid Beek, Oude HollewegTrage Tocht Beek (2022) ; ; bladeren, boom, geel, Heerlijkheid Beek, Oude Holleweg

Dit bericht is geschreven door: Dion

Tags: , ,

Gecategoriseerd in:

22 juli 2022 • juli 22, 2022 at 8:46 am Qdraw

Den Bosch (2022)

Inmiddels werk ik al een aantal jaren in de stad die ook wel de Moerasdraak wordt genoemd. Deze naam was de bijnaam van Den Bosch tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Dit kwam vanwege de moerasgebieden rondom de stad, zoals Het Bossche Broek en de moerputten.

Sint-Janskathedraal

In het centrum staat de bekende Sint-Janskathedraal, deze kathedraal is gebouwd tussen 1220 en 1530 en recent hebben ze de noordzijde gerestaureerd waar miljoenen voor nodig zijn ondanks dat de overheid 80% van de totale kosten financiert. De kathedraal is eigenlijk constant restauratie nodig, als ze rond zijn kunnen ze aan de andere kant opnieuw beginnen. In jaren 50 van de vorige eeuw is er daarnaast ook veel kalksteen gebruikt is, dat uiteindelijk 50 jaar mee ging en inmiddels versleten is.

Als een beeldhouwer een beeld ging maken voor de Sint Jan dan moest die eerst in het klein z’n vakbekwaamheid aantonen. Zo zijn er in de kelder van alle beelden een kleine versie bewaard gebleven en konden de beelden na de beeldenstorm weer hersteld worden.

Binnendieze

De Binnendieze is de verzamelnaam voor het eeuwenoude stelsel van alle waterlopen binnen de muren van ’s-Hertogenbosch, zo kun je op een aantal plekken nog mooi bij het water komen

Dommel

De Dommel stroomt via Sint-Oedenrode naar Den Bosch. Vlak voor het station steek je hier de rivier over. In het water ligt ook het Bolwerk St. Jan wat nu een restaurant is.

De oude rechtbank

Via de oude rechtbank aan de Spinhuiswal. Dit gebouw is 100 jaar oud en had ook een gevangenis in het gebouw wordt verhuurd aan bedrijven als kantoorpand.

Zuidwal

Vanaf de zuidwal kijk je uit op de Bossche Broek, dit is een natuurgebied dat grenst aan het centrum van de stad. Voor de vestingwet van 1874 werd dit gebied gebruikt om onder water te laten lopen ter bescherming van de stad.

Het was een mooie rondwandeling door de historische stad van Den Bosch en ondanks dat ik er inmiddels wel bekend ben is het wel zeker een mooi uitstapje.Den Bosch (2022) ; Hekellaan ; Limietlaan, Hekellaan, Pettelaarsweg, alg, water, stadsmuurDen Bosch (2022) ; Reiger ; stadsmuur, Limietlaan, Hekellaan, reiger, PettelaarswegDen Bosch (2022) ; Sint Janskathedraal ; Sint Janskathedraal, kerk, glas in loodDen Bosch (2022) ; Sint Janskathedraal ; Sint Janskathedraal, kerkDen Bosch (2022) ; Sint Janskathedraal ; Sint Janskathedraal, kerkDen Bosch (2022) ; Kaars branden ; Sint Janskathedraal, kerk, kaars, brandenDen Bosch (2022) ; Binnendieze ; Hinthamerstraat, BinnendiezeDen Bosch (2022) ; Markt ; Markt, Den Bosch, waterput, pleinDen Bosch (2022) ; Visstraat ; Visstraat, Primera, Jumbo CityDen Bosch (2022) ; Dommel ; Dommel, Wilhelminabrug, boot, Bolwerk St. JanDen Bosch (2022) ; Lepelstraat ; Lepelstraat, restaurant, klinkersDen Bosch (2022) ; Uilenburgstraatje ; Uilenburgstraatje, weerspiegeling, boogDen Bosch (2022) ; Sint Jorisstraat ; Sint Jorisstraat, io digital, oude rechtbankDen Bosch (2022) ; Spinhuiswal ; Spinhuiswal, rondvaart, Bossche broek, stadsmuurDen Bosch (2022) ; Bossche Broek ; Zuidwal, Bossche Broek, boom, kade, stadsmuur

Dit bericht is geschreven door: Dion

Tags: , , ,

Gecategoriseerd in:

19 juli 2022 • juli 19, 2022 at 8:09 pm Qdraw

Hanzeweekend Maasbommel (2022)

Het kleine hanzestadje Maasbommel, dat het formaat heeft van een dorp, gaat terug naar het jaar 1400. In deze tijd vierde het hanzesteden verbond hoogtij. Dit verbond was van oorsprong een samenwerkingsorganisatie van kooplieden uit Duitse steden rond de Oostzee en aan de Noordzee. In Nederland zijn aan de IJssel en het huidige IJsselmeer diverse Hanzesteden te vinden.

In de haven was de Kamper Kogge aangemeerd. Dit is een authentieke reconstructie van een handelsschip uit de veertiende eeuw. Dit schip is compleet met middeleeuwse bemanning die alles kan vertellen over het leven in de Hanzetijd. Zo vertelde een bemanningslid dat er geen vaste plekken waren om te slapen, net hoe hoe het uitkwam overnachtte men.

Er waren verder handwerkers aanwezig die oude ambachten uitvoerden, zoals het borduren, kleren maken, aflaten verkopen en een smid. Het is mooi om te zien dat sommige groepen er heel veel tijd besteden om echt terug te gaan naar die tijd.

Naast het re-enactment gedeelte was er ook een rommelmarkt waar oude spullen konden worden verkocht.

Het was leuk te zien hoe ze zo enthousiast konden vertellen over de ambachten en het leven op een Kogge.Hanzeweekend Maasbommel (2022) ; Ingang ; poort, Hanzeweekend, MaasbommelHanzeweekend Maasbommel (2022) ; takken ; takken, kar, re-enactment, Hanzeweekend, MaasbommelHanzeweekend Maasbommel (2022) ; Onderweg ; re-enactment, Hanzeweekend, Maasbommel, geit, karHanzeweekend Maasbommel (2022) ; Marskramer ; re-enactment, Hanzeweekend, Maasbommel, MarskramerHanzeweekend Maasbommel (2022) ; Kamper Kogge ; Kamperkogge, schip, vlaggen, Kamper KoggeHanzeweekend Maasbommel (2022) ; Huizen ; re-enactment, Hanzeweekend, Maasbommel, huizen, tijdelijkHanzeweekend Maasbommel (2022) ; Middeleeuwse smid met gasbrander ; Hanzeweekend, Maasbommel, smid, gasbranderHanzeweekend Maasbommel (2022) ; Handwerk ; Sharon, Hanzeweekend, Maasbommel, Vaerdich Volk, tentenkampHanzeweekend Maasbommel (2022) ; Kalligrafie ; re-enactment, Hanzeweekend, Maasbommel, Vaerdich Volk, LindaHanzeweekend Maasbommel (2022) ; Kleermaker ; re-enactment, Hanzeweekend, Maasbommel, Vaerdich Volk, tentenkamp, MaaikeHanzeweekend Maasbommel (2022) ; Op de rommelmarkt ; muziek, rommelmarkt, trommelHanzeweekend Maasbommel (2022) ; Raadhuisdijk ; kerk, Maasbommel, RaadhuisdijkHanzeweekend Maasbommel (2022) ; Met Schild ; ridders, Hanzeweekend, Maasbommel, SchildHanzeweekend Maasbommel (2022) ; Tentenkamp ; tentenkamp, Hanzeweekend, Maasbommel

Dit bericht is geschreven door: Dion

Tags: , ,

Gecategoriseerd in: