25 januari 2022 • januari 25, 2022 at 4:55 pm Qdraw

Trekvogelpad Noord Holland Video Etappe 1 tot en met 8 (2021 & 2022)

Het Trekvogelpad loopt over de Noord-Hollandse veenweiden, door Amsterdam en door het Gooi. In deze film laat ik jullie Noord Holland zien. Ik begin in Bergen aan Zee, loop door het duingebied. Door de oude binnenstad van Alkmaar wandel ik via de Schermer naar ‘De Rijp’. Het dorpje ‘De Rijp’ is een van de mooiste dorpjes van Noord Holland. Via het pontje ‘De Spijkerboor’ wandel ik naar de Beemster en het Wormer- en Jisperveld. De Zaanse Schans zit ook op de route. Het Twiske ligt iets ten westen van Landsmeer en is een prachtig natuurgebied waar ik wandel. Via het Varkenslandpad en Broek in Waterland kom ik uit in Durgerdam. Durgerdam ligt net buiten Amsterdam en aan het IJ. Via het Buiten-IJ en de Diemerzeedijk loop ik naar Metrostation Gaasperpark. Weesp is de volgende plaats op de route en zeker de moeite waard om eens te bezoeken. Om het Naardermeer wandel ik naar Naarden-Bussum. Via de zanderij Crailo, de langste natuurbrug ter wereld wandel ik om Hilversum heen tot de provinciegrens. Van deze route heb ik een film gemaakt die een beeld geeft van wat er onderweg te zien is. Scroll iets naar beneden voor de video speler. Mochten er problemen zijn met afspelen, de video is ook op Youtube te vinden

De losse etappes zijn op de volgende pagina’s te vinden:Trekvogelpad etappe 5 van Landsmeer naar Durgerdam (2021) ; Dorpsstraat Watergang ; weerspiegeling, brug, boerderij, Trekvogelpad, watergang, dorpsstraat

Dit bericht is geschreven door: Dion

Tags: , ,

Gecategoriseerd in:

15 januari 2022 • januari 20, 2022 at 1:38 pm Qdraw

Trekvogelpad etappe 9a van Hilversum A27 naar Baarn (2022)

In deze etappe wandel ik door de bossen van Hoge Vuursche en over het landgoed Groeneveld naar station Baarn. Ik heb deze etappe gecombineerd met etappe 8.

Vanaf bushalte De Heidebloem loop je direct de bossen van de Utrechtse Heuvelrug in. Het is onderweg goed opletten want je loopt zo een bordje voorbij.

Geen OV bij het eindpunt van Etappe 9

Omdat het eindpunt van Etappe 9 ergens in de middle of nowhere eindigt heb ik er voor gekozen om deze etappe in twee stukken op te splitsen. Eerst loop ik etappe 9a bij etappe 8 en etappe 9b loop ik samen met etappe 10.

Mooie afwisseling in het gebied

Je wandelt er door dichte naaldbossen, door prachtige eiken en beukenlanen. Verderop kom je langs een open akker en graslanden. Het terrein glooit een beetje maar de klim is bescheiden.

Landgoed Groeneveld

Je loopt door de uitgestrekte bossen van boswachterij de Vuursche en komt daarna aan op het mooie landgoed Groeneveld, met zijn Engels aangelegde tuin en ‘ijskelder’, waterpartijen en bruggetjes. De parkachtige omgeving bij Kasteel Groenendaal is prachtig maar het wemelt er van de baasjes en hun loslopende honden. Zo maakte ik een foto van het kasteel. Er wees een man mij op een vreemde vogel, dat bleek z’n vrouw te zijn. Ik kon er wel om lachen, z’n vrouw iets minder.

Baarn

Na Kasteel Groenendaal keert de rust weer terug. Ik volg de route tot de brug over het spoor en wandel dan naar het Station van Baarn. De wandeling zit er voor vandaag op.

Conclusie

Er is een mooie natuurlijke afwisseling in het gebied. Het Landgoed Groeneveld is mooi maar wel erg druk, het is vooral druk vlak bij de parkeerplaats, als je iets verder doorloopt dan ben je weer alleen in het bos.

← Vorige etappeTrekvogelpad etappe 9a van Hilversum A27 naar Baarn (2022) ; Grens Noord Holland - Utrecht ; markering, land, grens, Grens Noord Holland, UtrechtTrekvogelpad etappe 9a van Hilversum A27 naar Baarn (2022) ; Hoge Vuursche ; waterdruppel, tak, Hoge VuurscheTrekvogelpad etappe 9a van Hilversum A27 naar Baarn (2022) ; Landgoed Groeneveld ; Landgoed Groeneveld, weerspiegeling, water, bomenTrekvogelpad etappe 9a van Hilversum A27 naar Baarn (2022) ; Landgoed Groeneveld ; gracht, kasteel, Landgoed GroeneveldTrekvogelpad etappe 9a van Hilversum A27 naar Baarn (2022) ; Landgoed Groeneveld ; Landgoed Groeneveld, water, kasteel, weerspiegelingTrekvogelpad etappe 9a van Hilversum A27 naar Baarn (2022) ; Tegenlicht ; tegenlicht, bos, tak, zon, Buitenzorg, Baarn

Dit bericht is geschreven door: Dion

Tags: , ,

Gecategoriseerd in:

14 januari 2022 • januari 20, 2022 at 1:38 pm Qdraw

Trekvogelpad etappe 8 van Naarden Amsterdam naar Hilversum A27 (2022)

In deze etappe van het Trekvogelpad verlaat ik het Hollandse veengebied en veranderd het landschap compleet. Tussen Naarden en Hilversum wandel ik over buitenplaatsen, heidevelden op zand, door bossen en over de langste natuurbrug van Europa. Dit zand is in vroegere tijden door gletsjerijs opgestuwd.

Hamerfort

Deze etappe begint aan de kant van het Naardermeer. Hier hebben ze in 1600 een de karnemelksloot gegeven om turf naar Naarden en Muiden te kunnen vervoeren. Deze waterweg is in 1787 onderdeel van de Hollandse Waterlinie geworden. Er staan hier aan beide kanten twee bunker, links staat leeg en aan de rechterkant zit scouting Erica.

Naardermeer

De eerste kilometers voeren nog langs het randje van het Naardermeer, een mooi gebied met weilanden, een brede vaart boordevol riet, graslanden, schapen en een handvol karakteristieke boerderijen. De meeste boerderijen die ik in dit gebied tegenkwam waren druk aan het verbouwen.

Bantam & Spanderswoud

Na het landschap van weilanden en sloten wandel je Het Gooi binnen. Met een drukke weg als grens loop je het bos in. Het Gooi ligt op de hoge zandgronden. In de prehistorie woonde hier al mensen. Er zijn zelfs resten van bewoning gevonden van 120.000 jaar geleden. Jij bent dus eigenlijk een opvolger van deze oermensen.

Berg van Bantam met Turkse Tent

Op de hoge heuvel stond in 1774 een “Turkse tent”, een exotisch koepeltje waar je thee kon drinken. De thee werd helemaal vanuit landhuis Schaep en Burgh gebracht. Dit landhuis ligt 2,5 kilometer verderop en deze heuvel hoort hierbij. Er was minder bos en het uitzicht reikte tot aan de Zuiderzee. Toen in 1878 Landhuis Bantam gebouwd werd kwam er op de heuvel een stenen waterreservoir met ijzeren windmolen; Het diende voor de waterleiding van landhuis Bantam. De fundamenten zijn er nog. Het landhuis is gesloopt in 1971.

Utrechtse Heuvelrug in zicht

Je stuit op de voorlopers van de Utrechtse Heuvelrug: stuwwallen uit de ijstijd. Dat is klimmen geblazen, want van een halve meter onder NAP in de Ankeveense Plassen gaat het in een paar kilometer naar 24 meter erboven op de Zuiderheide.

Spanderswoud

Op de buitenplaats Spanderswoud zie je een mengelmoes van tuinstijlen. Het Spanderswoud wordt sinds 1980 omgevormd van een houtproductiebos naar een natuurlijk bos. Het Spanderswoud is een van de eerste bossen in Nederland waar deze beheersvorm is toegepast.

Langste natuurbrug ter wereld

Op zanderij Crailo wandel je namelijk over de langste natuurbrug ter wereld. Je wandelt hier over een breed stuk spoor. Je kunt er de toren van Hilversum goed zien. Die brug is aangelegd geheel in dienst van de dieren. Direct na opening door toenmalig koningin Beatrix bleek de brug al een doorslaand succes: gemiddeld staken 10 reeën per dag de brug over. Zo passeren er dagelijks veel wilde dieren.

Bussumerheide & Westerheide

In dit stuk trek je over het grootste heideveld van het Gooi. De Bussummer- en Westerheide is een van de weinige plekken in Nederland waar je gemakkelijk een paar kilometer ver kunt kijken. Het schitterende gebied is ontstaan in de ijstijd en er zijn veel sporen uit de prehistorie en bronstijd te vinden. Zo is er de Aardjesberg op de Westerheide. Dit is een plek waar archeologische vondsten zijn gedaan uit nagenoeg alle tijden. Vooral de vondsten uit de Late Bronstijd en de Vroege IJzertijd zijn voor Nederland uniek. Dit waren vondsten uit circa 1100 tot 700 voor Christus.

De eerste paddenstoel van de ANWB in Nederland

In 1919 werd de eerste paddenstoel door de ANWB geïntroduceerd. Het bestuur koos uiteindelijk voor de paddenstoelvorm. Die paste het beste in de natuurgebieden waar de recreatieve fietspaden doorheen liepen. De eerste paddenstoel, met nummer 1, stond aan het eind van de Zandheuvelweg bij Baarn. Dit gebied was rond die tijd populair voor fietsers, en de ANWB zette zich in om de fietsgebieden te ontsluiten.

Zuiderheide

Het Gooi kent niet alleen bos en weilanden, maar heeft nog een derde troef: uitgestrekte heide. Meer dan 100 jaar geleden werd de heide in stand gehouden door de schaapsherder met zijn kudde. Op een afstand ben ik een schaapsherder tegen gekomen met een flinke kudde. Inmiddels is het weer ook veranderd en is het gaan regenen. De Postweg blijven volgen naar de andere kant van de heide.

Deze etappe eindigt op een afrit van de A27. Deze afslag wordt ook wel afslag Hilversum “De Heidebloem” genoemd. Ik heb er zelf voor gekozen om een deel van etappe 9 erbij te lopen.

Conclusie

De conclusie is dat dit een prachtige etappe is, vanaf Bantam wandel je bijna alleen maar over onverharde paden en door de bos en heide. Ondanks dat je de toren van Hilversum goed kunt zien ben je in de natuur.

← Vorige etappeVolgende etappe →Trekvogelpad etappe 8 van Naarden Amsterdam naar Hilversum A27 (2022) ; Plas ; Naardermeer, grasland, drassigTrekvogelpad etappe 8 van Naarden Amsterdam naar Hilversum A27 (2022) ; Zwaan ; dier, zwaan, wolkenTrekvogelpad etappe 8 van Naarden Amsterdam naar Hilversum A27 (2022) ; Naardermeer ; Naardermeer, riet, wolken, dreigende luchtTrekvogelpad etappe 8 van Naarden Amsterdam naar Hilversum A27 (2022) ; Melkmeent ; wolken, tegenlicht, sloot, MelkmeentTrekvogelpad etappe 8 van Naarden Amsterdam naar Hilversum A27 (2022) ; Melkmeent ; Melkmeent, dier, schapen, schaap, slootTrekvogelpad etappe 8 van Naarden Amsterdam naar Hilversum A27 (2022) ; Weg door 't Kamp ; bos, plas, weg door t kampTrekvogelpad etappe 8 van Naarden Amsterdam naar Hilversum A27 (2022) ; Reiger ; dier, reiger, rietTrekvogelpad etappe 8 van Naarden Amsterdam naar Hilversum A27 (2022) ; Meidoorn duppel ; waterdruppel, besje, meidoornTrekvogelpad etappe 8 van Naarden Amsterdam naar Hilversum A27 (2022) ; Gaspeldoorn ; gaspeldoorn, bloem, geelTrekvogelpad etappe 8 van Naarden Amsterdam naar Hilversum A27 (2022) ; Roodborstje ; rood borstje, vogel, roodborstje, Erithacus rubeculaTrekvogelpad etappe 8 van Naarden Amsterdam naar Hilversum A27 (2022) ; Eerste paddenstoel van de ANWB ; paddenstoel, ANWB, Bussum, Hilversum, Laren, Hilversum noordTrekvogelpad etappe 8 van Naarden Amsterdam naar Hilversum A27 (2022) ; Oude Postweg ; plas, oude postweg, Laren, Hilversum noordTrekvogelpad etappe 8 van Naarden Amsterdam naar Hilversum A27 (2022) ; Oude Postweg ; heide, wolken, regen, Laren, Hilversum noord, Oude PostwegTrekvogelpad etappe 8 van Naarden Amsterdam naar Hilversum A27 (2022) ; Oude Postweg ; dier, paarden, wolken, regen, donkere wolken, zand

Dit bericht is geschreven door: Dion

Tags: , , ,

Gecategoriseerd in:

5 januari 2022 • januari 20, 2022 at 1:39 pm Qdraw

Trekvogelpad etappe 7 van Gaasperpark Amsterdam naar Naarden (2022)

Vanaf het metrostation Gaasperplas wandel ik op de tweede dag van het jaar naar Naarden. Dit is etappe 7 van het Trekvogelpad. Ik wandel door het Gaasperpark, langs de rivier de Gein, door Weesp, een stuk door de weilanden via de Naardermeer naar Naarden-Bussum.

Gaasperpark

Het park is oorspronkelijk aangelegd voor de Floriade van 1982 na afloop werden alle toevoegingen weggehaald en had men een mooi stadspark. Je start in de Bijlmer, metrohalte Gaasperplas. Nu heeft de Bijlmer niet zo geweldig imago maar je wandelt hier volledig in het groen.

Riviertje Het Gein

Door verschillende parken kom je uit bij het riviertje “Het Gein”. Over deze dijkweg wandel je naar Driemond. De rivier is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Dit is een 135 kilometer lange verdedigingslinie rond Amsterdam. Langs deze weg staan diverse borden. Zo wordt er op deze weg bijzonder hard gereden. In het verleden waren hier diverse fietser op het asfalt te vinden. Let op de auto’s die voorbij komen flitsen. Zo kom je onderweg prachtige monumentale boerderijen tegen. Sommige boerderijen behoorden toe aan de Amsterdamse adel. Piet Mondriaan vond dit een mooie omgeving om te schilderen.

Vestingstadje: Weesp

Vlak voor Weesp steek je het Amsterdam Rijn-kanaal over en wandel je langs de waterweg naar Weesp. Hier kom ik een bijzondere molen tegen. Molen ’t Haantje is in 1820 gebouwd als wipmolen met stelling. In Nederland zijn momenteel nog 3 wipstelling molens over, daarmee is ’t Haantje een uniek molen met zijn fraaie bijgebouwen. Helaas is het maalwerk van deze molen in het midden van de vorige eeuw gesloopt om de ruimte te gaan gebruiken als woonhuis. Weesp is een prachtig stadje met mooie grachtjes, historische panden, een in indrukwekkend fort en pittoreske kerkjes.

Naardermeer & Jac. P. Thijsse

Het Naardermeer is onderdeel van een lange reeks meren en moerassen in de Vechtstreek. Het meer bestaat niet alleen uit water, maar ook uit ondiepe moerassen, bossen, weilanden met mooie sloten, rietlanden en kreekjes Op deze plek spreekt visser Jan Hoetmer tegen Jac. P. Thijsse de gedenkwaardige woorden: “Koop het gerust heren, u zult er geen spijt van hebben”. Thijsse wil voorkomen dat de gemeente Amsterdam van het Naardermeer een vuilnisbelt maakt. In 1905 richt hij De Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten op en redt het Naardermeer van de ondergang. Je wandelt hier langs het oudste beschermde natuurgebied van Nederland. Er loopt ook een gelijknamige NS-Wandeling om het meer. Let hier wel op, je komt hier op diverse plekken het Floris V-wandelpad tegen. Deze route wordt ook met rood wit aangegeven.

Molen de Onrust

Onderweg kom ik nog de molen tegen. Het plan was om in 1809 het Naardermeer droog te pompen. Dit is niet gelukt en daarom hebben ze iets minder dan 80 jaar geleden een stoomgemaal gebouwd.

Stoomgemaal De Machine

Het Naardermeer is door de eeuwen heen een natuurlijk meer geweest. Al in de Romeinse tijd was hier al een meer. Er zijn in de tijd verschillende pogingen ondernomen het gebied droog te leggen. Uiteindelijk heeft de natuur gewonnen. Dit gebouw, de Machine genoemd, is een overblijfsel van een stoomgemaal dat hier van 1883 tot 1886 gefunctioneerd heeft. Samen met een aantal andere gemalen zou De Machine het Naardermeer droogpompen. Door de hoeveelheid wellen in het meer bleek het letterlijk dweilen met de kraan open. Het Naardermeer liep telkens weer vol. Daarom werd De Machine maar verbouwd tot twee woonhuizen.

Naarden-Bussum

Langs het Naardermeer kom je uit bij de dubbelstad Naarden-Bussum waar ik de trein pak richting huis.

Conclusie

Het is een mooie route ten zuiden van Amsterdam, je maakt een bocht om de rivier “Het Gein” te volgen. Dit is een mooi stuk, verder is Weesp een prachtig oud stadje en is het stuk langs het Naardermeer is ook erg tof om te wandelen. Let hier wel op dat je de juiste route volgt, het Floris V-pad loopt hier ook. Vooral het eerste stuk is wel veel asfalt, alleen bij het Naardermeer loop je een stuk over een modderpad.

← Vorige etappeVolgende etappe →Trekvogelpad etappe 7 van Gaasperpark Amsterdam naar Naarden (2022) ; Gaasterplas ; riet, gaasterplas, wolken, golvenTrekvogelpad etappe 7 van Gaasperpark Amsterdam naar Naarden (2022) ; Gaasperzoompad ; dieren, reiger, GaasperzoompadTrekvogelpad etappe 7 van Gaasperpark Amsterdam naar Naarden (2022) ; Ruwelswal ; windmolen, wolken, zon, RuwelswalTrekvogelpad etappe 7 van Gaasperpark Amsterdam naar Naarden (2022) ; Eben Haezer ; schapen, dieren, Gein noord, Eben HaezerTrekvogelpad etappe 7 van Gaasperpark Amsterdam naar Naarden (2022) ; Gein Noord ; Gein rivier, Gein noord, rietTrekvogelpad etappe 7 van Gaasperpark Amsterdam naar Naarden (2022) ; Weesperbrug ; Amsterdam Rijnkanaal, Driemond, weg, brug, Weesperbrug, Verlengd BuitenveerTrekvogelpad etappe 7 van Gaasperpark Amsterdam naar Naarden (2022) ; 't Haantje ; Weesp, windmolen, t haantjeTrekvogelpad etappe 7 van Gaasperpark Amsterdam naar Naarden (2022) ; Herengracht Weesp ; Weesp, Herengracht, schip, bootTrekvogelpad etappe 7 van Gaasperpark Amsterdam naar Naarden (2022) ; Koploper ; trein, spoor, koploper, nederlandse spoorwegenTrekvogelpad etappe 7 van Gaasperpark Amsterdam naar Naarden (2022) ; Honswijkerpad ; riet, water, HonswijkerpadTrekvogelpad etappe 7 van Gaasperpark Amsterdam naar Naarden (2022) ; De Onrust ; dieren, windmolen, vogels, ganzen, De OnrustTrekvogelpad etappe 7 van Gaasperpark Amsterdam naar Naarden (2022) ; Visserijpad ; riet, Visserijpad, NaardermeerTrekvogelpad etappe 7 van Gaasperpark Amsterdam naar Naarden (2022) ; Hooiberg ; hooiberg, boerderij, NatuurmonumentenTrekvogelpad etappe 7 van Gaasperpark Amsterdam naar Naarden (2022) ; Naardermeer ; riet, meerkade, naardermeerTrekvogelpad etappe 7 van Gaasperpark Amsterdam naar Naarden (2022) ; Observartiehut ; riet, Naardermeer, ObservartiehutTrekvogelpad etappe 7 van Gaasperpark Amsterdam naar Naarden (2022) ; Veenmos ; mos, veenmos, groenTrekvogelpad etappe 7 van Gaasperpark Amsterdam naar Naarden (2022) ; Katjes van de hazelaar ; hazelaar, katjes, hooikoortsTrekvogelpad etappe 7 van Gaasperpark Amsterdam naar Naarden (2022) ; Reiger en koeien ; dieren, koeien, reiger, Voormeer, Naarden

Dit bericht is geschreven door: Dion

Tags: , ,

Gecategoriseerd in:

1 januari 2022 • januari 1, 2022 at 7:02 pm Qdraw

Zutphen nachtfotografie (2021)

Vlak voor kerst heb ik nog een rondwandeling gemaakt door de oude binnenstad van Zutphen. Onderweg heb ik nog diverse oude gebouwen en hofjes op de foto gezet. De wandeling is begonnen bij de Martinetsingel. Aan deze straat zit onder andere de rechtbank. Vanaf hier kun je de Walburgiskerk goed zien. De huidige kerk dateert voor het grootste deel uit de eerste helft van 13e eeuw. Sinds de 16e eeuw heeft ze haar hedendaagse uiterlijk gehouden. Deze foto heb ik vanaf de Martinetsingel gemaakt. Iets verderop bevind zich de Drogenapstoren. De Drogenapstoren heet oorspronkelijk de Saltpoort (zoutpoort) en is gebouwd in 1444-1446 als stadspoort van Zutphen. Hij heeft maar kort als stadspoort dienstgedaan want hij werd in 1465 dichtgemetseld. Sindsdien draagt hij de naam Drogenapstoren, vernoemd naar Tonis Drogenap.
Onderweg kom ik nog de opvallende toegangspoort aan de Zaadmarkt tegen. Dit is de toegangspoort tot de Oude Bornhof. Dit is het grootste hofje van de stad en je kunt hier genieten van deze stadstuin. Zo wandel ik via de Hout- en groenmarkt. Aan dit pleintje staat de Wijnhuistoren. Al in de 14de eeuw stond hier een herberg. De toren werd tussen 1616 en 1642 gebouwd en is nadien ook gelijk gebleven. Zo wandel ik terug via de kade langs de IJssel. Hier kom ik nog een binnenvaartschip tegen die onder de brug door vaart. Zo kom ik weer uit bij het beginpunt en heb ik mijn serie compleet.Zutphen nachtfotografie (2021) ; Vispoorthaven Sint Walburgiskerk ; kerk, lichtstrepen, Vispoorthaven, Sint WalburgiskerkZutphen nachtfotografie (2021) ; Marinetsingel ; lichtstrepen, rechtbank, Gelderland, MarinetsingelZutphen nachtfotografie (2021) ; Drogenapstoren ; Drogennapsteeg, Drogenapstoren, weerspiegelingZutphen nachtfotografie (2021) ; Drogenapsstreeg ; Drogenapstoren, Drogenapsstreeg, lamp, nachtZutphen nachtfotografie (2021) ; Oude Bornhof ; Oude Bornhof, hofje, ZutphenZutphen nachtfotografie (2021) ; Wijnhuistoren ; Houtmarkt, Wijnhuistoren, Luxor, Filmtheater, GroenmarktZutphen nachtfotografie (2021) ; Luxor lichtstrepen ; luxor, theater, lichtstrepen, HoutmarktZutphen nachtfotografie (2021) ; Wijnhuistoren ; Wijnhuistoren, restaurant, Groenmarkt, toren, CafeZutphen nachtfotografie (2021) ; IJsselkade & Binnenvaartschip ; lichtstrepen, brug, binnenvaartschip, IJsselkadeZutphen nachtfotografie (2021) ; Remmen voor de bocht ; lichtstrepen, IJsselkade, Marientsingel, bocht, remmenZutphen nachtfotografie (2021) ; Walburgiskerk ; kerk, lichtstrepen, Martinetsingel, Sint WalburgiskerkZutphen nachtfotografie (2021) ; Walburgiskerk ; kerk, lichtstrepen, Martinetsingel, Sint Walburgiskerk

Dit bericht is geschreven door: Dion

Tags: , , , ,

Gecategoriseerd in:

31 december 2021 • december 31, 2021 at 4:44 pm Qdraw

IVN Wandeling Schaddeveld (2021)

In het gebied bij Schaddeveld vlak bij Laag Soeren wandel je over brede lanen, smalle paadjes en over stuif heuvels uit vervolgen tijden. De wandeltocht was georganiseerd door IVN Eerbeek op 12 december j.l. De namen in dit gebied Schaddeveld en Plaggenweg doen nog denken aan de tijd dat het hier wild en onherbergzaam was.
Schadden waren heideplaggen, verzameld als brandstof of voor in de potstal te leggen om later als mest te dienen.
Een gebied waar eeuwen geleden de mensen een karig bestaan opbouwden in wat tegenwoordig een van de mooiste gebieden van Nederland wordt genoemd. Het is een mooi rondje van 6 kilometer door dit prachtige gebied. Er is ook een kaartje van de route die begint bij parkeerplaats de Plaghak (Laag Soeren)IVN Wandeling Schaddeveld (2021) ; Wandelgroep ; loenen, schaddeveld, bos, wandelgroep, herman heskamp, IVN EerbeekIVN Wandeling Schaddeveld (2021) ; Klontjestrilzwam ; loenen, schaddeveld, bos, Klontjestrilzwam, IVN EerbeekIVN Wandeling Schaddeveld (2021) ; Schaddeveld ; loenen, schaddeveld, bos, huis je hal, IVN EerbeekIVN Wandeling Schaddeveld (2021) ; Schaddeveld ; loenen, schaddeveld, bos, IVN EerbeekIVN Wandeling Schaddeveld (2021) ; Hulst ; loenen, schaddeveld, bos, IVN Eerbeek, hulstIVN Wandeling Schaddeveld (2021) ; Hulst ; hulst, loenen, schaddeveld, bos, IVN EerbeekIVN Wandeling Schaddeveld (2021) ; Druppels ; loenen, schaddeveld, bos, IVN Eerbeek, DruppelsIVN Wandeling Schaddeveld (2021) ; Ballon ; Herman Heskamp, loenen, schaddeveld, bos, IVN Eerbeek, ballonIVN Wandeling Schaddeveld (2021) ; Vingerhoedskruid ; vingerhoedskruid, loenen, schaddeveld, bos, IVN Eerbeek

Dit bericht is geschreven door: Dion

Tags: , ,

Gecategoriseerd in:

26 december 2021 • januari 20, 2022 at 1:39 pm Qdraw

Trekvogelpad etappe 6b van Schellingwoude naar Gaasperpark Amsterdam (2021)

In deze etappe wandel ik door stedelijk gebied. Ik begin deze etappe in Schellingwoude. Dit is een dorp in Landelijk Noord, het dunbevolkte landelijke deel van het stadsdeel Amsterdam-Noord. Door het stedelijke gebied van Amsterdam naar de Gaasperpark. Etappe 6a heb ik een andere keer gelopen omdat er geen bussen rijden naar Durgerdam.

Oranjesluizen

Oorspronkelijk liep het Trekvogelpad over de Oranjesluizen. Op wandelnet stond de omleiding goed aangegeven maar ik wilde toch even kijken of ik er over heen kon. Ik heb een bewoner van een van de woonboten gevraagd, maar of het open was veranderde daar om de dag. Dus ben ik even wezen kijken, ze hadden er 3 borden van verboden toegang en meerdere sloten aan bevestigd dus je kunt er echt niet door. Uit deze borden blijkt dat het voor onbepaalde tijd is afgesloten. Volgens de borden zijn ze er voor onbepaalde tijd aan het werk. Dan maar via de omleiding wandelen.

Buiten-IJ

Via de Schellingwouderbrug wandel ik om de sluizen heen. Je wandelt hier om de Sluisbuurt waar ze alles met de grond gelijk hebben gemaakt. Ik loop langs het water, midden in een grote stad. Het is er echter niet druk en er veel ruimte voor wandelaars. Je bent hier wel aan de rafelranden van Amsterdam. Zo staat er het bord Fort Knox op vervallen schuur en kom je een autosloop tegen.

Diemerzeedijk

Zo volg ik deze zeedijk verder. Aan de linkerkant kom ik nog een camping tegen, waar een bordje hangt dat deze is geopend. De zee dijk is in de dertiende eeuw aangelegd om het land te beschermen tegen de voormalige Zuiderzee. Voor 1550 werden de meeste dijken gemaakt van zeeklei, veen en bouwafval. Later kreeg de Diemerzeedijk een beschoeiing van houten platen. Dit bleek toch niet zo stabiel als gedacht. De palen gingen rotten en kwamen paalwormen in. In 1737 werdt het hout vervangen door steen. Ook deze dijk kreeg het zwaar te verduren tijdens de watersnoodramp van 1916 maar hield stand.

Diemen-Noord

Via de bekende Nesciobrug, een 780m lange fietsbrug, steek ik het Amsterdam Rijnkanaal over. Langs het Amsterdam Rijnkanaal is het wel een beetje veel rechtdoor. Zo wandel ik ongeveer 3 kilometer over fietspad. Maar gelukkig is het mooie winterdag. Zo kom ik ook nog meerder binnenvaartschepen tegen.

Diemen de noordgrens van het Groene Hart

Het noordelijkste puntje van het Groene Hart is in Diemen te vinden. Het Groene Hart is een landelijk veenweide gebied tussen Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag.

Diermerbos

Even na Diemen-Noord sla ik rechtsaf het groen in. Via het Diemerbos zakken we zigzaggend af. Het bos is in 1993 aangeplant. Onderweg kom ik nog het proeflokaal House of Bird tegen. Het is een cafe dat een samenwerking is tussen Staatsbosbeheer en microbierbrouwerij Bird Brewery. Je waant je er midden in de natuur in plaats van midden tussen de snelwegen.

Wagner schooltuin

Onderweg kom ik deze schooltuin tegen. Schijnbaar heeft Amsterdam dertien schooltuinen. Leerlingen van groep 6 en 7 van de basisschool volgen er een jaar lang natuur- en milieulessen. Al deze leerlingen krijgen een eigen schooltuintje waarop ze groenten, kruiden en bloemen kunnen verbouwen. Op deze manier leren de kinderen naast het werken in de tuin ook hoe dieren en planten leven en ervaren de kringloop van
de natuur. Zo zien ze hoe groente groeit en leren wat het betekent om voor je leefomgeving te zorgen.

Bijlmerbos

Na het Diemerbos komt het Bijlmerbos en als ik de A9 passeer kom ik in het Gaasperpark. Deze twee parken zijn een lange groene route, met als onderbreking de snelweg. In het Gaasperpark eindigt deze etappe en wandel ik door naar het Metrostation Gaasperplas om naar huis te reizen.

Conclusie

Het is een stedelijke etappe dat begint tussen het water. Je hebt er mooie uitzichten over het Buiten IJ en verderop wandel je door parken. Het meerendeel van deze etappe is over verhard asfalt. Al met al is het een prima etappe door dit stedelijke gebied.

← Vorige etappeVolgende etappe →Trekvogelpad etappe 6b van Schellingwoude naar Gaasperpark Amsterdam (2021) ; Schellingwouderdijk ; Schellingwoude, Schellingwouderdijk, kade, huizenTrekvogelpad etappe 6b van Schellingwoude naar Gaasperpark Amsterdam (2021) ; Schellingwouderkerk ; Schellingwoude, kerk, SchellingwouderkerkTrekvogelpad etappe 6b van Schellingwoude naar Gaasperpark Amsterdam (2021) ; Noorder IJdijk ; Noorder IJdijk, Schellingwoude, Oranjesluizen, riet, brugTrekvogelpad etappe 6b van Schellingwoude naar Gaasperpark Amsterdam (2021) ; Noorder IJdijk ; Schellingwoude, Oranjesluizen, Buiten IJ, RWS 21, Noorder IJdijkTrekvogelpad etappe 6b van Schellingwoude naar Gaasperpark Amsterdam (2021) ; Noorder IJdijk ; Schellingwoude, Oranjesluizen, brug, Buiten IJTrekvogelpad etappe 6b van Schellingwoude naar Gaasperpark Amsterdam (2021) ; Zuider IJdijk ; autohandel, Zuiderzeeweg, Zuider IJdijkTrekvogelpad etappe 6b van Schellingwoude naar Gaasperpark Amsterdam (2021) ; Zuider IJdijk ; water, brug, Zuiderzeeweg, Amsterdamsebrug, wolken, ochtend, winter, Zuider IJdijkTrekvogelpad etappe 6b van Schellingwoude naar Gaasperpark Amsterdam (2021) ; Zeeburgerbrug (A10) ; brug, Buiten IJ, Zuiderzeeweg, Amsterdamsebrug, Zeeburgerbrug, A10Trekvogelpad etappe 6b van Schellingwoude naar Gaasperpark Amsterdam (2021) ; Enneus Heermabrug ; brug, Buiten IJ, riet, Enneus Heermabrug, SteigereilandTrekvogelpad etappe 6b van Schellingwoude naar Gaasperpark Amsterdam (2021) ; Kanaaldijk ; Amsterdam Rijnkanaal, Kanaaldijk, binnenvaart schipTrekvogelpad etappe 6b van Schellingwoude naar Gaasperpark Amsterdam (2021) ; Kanaaldijk ; Kanaaldijk, Ganzen, fietsers, Tweede DiemTrekvogelpad etappe 6b van Schellingwoude naar Gaasperpark Amsterdam (2021) ; Overdiemerweg ; Tweede diem, struiken, water, OverdiemerwegTrekvogelpad etappe 6b van Schellingwoude naar Gaasperpark Amsterdam (2021) ; Eerste Diem ; riet, tegenlicht, Eerste DiemTrekvogelpad etappe 6b van Schellingwoude naar Gaasperpark Amsterdam (2021) ; Zanglijster ; vogel, zanglijster, Song thrush, Turdus philomelos, BijlmerweideTrekvogelpad etappe 6b van Schellingwoude naar Gaasperpark Amsterdam (2021) ; Gaasterpark ; metro, amsterdam, gaasterpark

Dit bericht is geschreven door: Dion

Tags: , , , ,

Gecategoriseerd in: