Menu

22 juli 2022 • Gepubliceerd door ; juli 22, 2022 at 8:46 am Qdraw

Den Bosch (2022)

Inmiddels werk ik al een aantal jaren in de stad die ook wel de Moerasdraak wordt genoemd. Deze naam was de bijnaam van Den Bosch tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Dit kwam vanwege de moerasgebieden rondom de stad, zoals Het Bossche Broek en de moerputten.

Sint-Janskathedraal

In het centrum staat de bekende Sint-Janskathedraal, deze kathedraal is gebouwd tussen 1220 en 1530 en recent hebben ze de noordzijde gerestaureerd waar miljoenen voor nodig zijn ondanks dat de overheid 80% van de totale kosten financiert. De kathedraal is eigenlijk constant restauratie nodig, als ze rond zijn kunnen ze aan de andere kant opnieuw beginnen. In jaren 50 van de vorige eeuw is er daarnaast ook veel kalksteen gebruikt is, dat uiteindelijk 50 jaar mee ging en inmiddels versleten is.

Als een beeldhouwer een beeld ging maken voor de Sint Jan dan moest die eerst in het klein z’n vakbekwaamheid aantonen. Zo zijn er in de kelder van alle beelden een kleine versie bewaard gebleven en konden de beelden na de beeldenstorm weer hersteld worden.

Binnendieze

De Binnendieze is de verzamelnaam voor het eeuwenoude stelsel van alle waterlopen binnen de muren van ’s-Hertogenbosch, zo kun je op een aantal plekken nog mooi bij het water komen

Dommel

De Dommel stroomt via Sint-Oedenrode naar Den Bosch. Vlak voor het station steek je hier de rivier over. In het water ligt ook het Bolwerk St. Jan wat nu een restaurant is.

De oude rechtbank

Via de oude rechtbank aan de Spinhuiswal. Dit gebouw is 100 jaar oud en had ook een gevangenis in het gebouw wordt verhuurd aan bedrijven als kantoorpand.

Zuidwal

Vanaf de zuidwal kijk je uit op de Bossche Broek, dit is een natuurgebied dat grenst aan het centrum van de stad. Voor de vestingwet van 1874 werd dit gebied gebruikt om onder water te laten lopen ter bescherming van de stad.

Het was een mooie rondwandeling door de historische stad van Den Bosch en ondanks dat ik er inmiddels wel bekend ben is het wel zeker een mooi uitstapje.Den Bosch (2022) ; Hekellaan ; Limietlaan, Hekellaan, Pettelaarsweg, alg, water, stadsmuurDen Bosch (2022) ; Reiger ; stadsmuur, Limietlaan, Hekellaan, reiger, PettelaarswegDen Bosch (2022) ; Sint Janskathedraal ; Sint Janskathedraal, kerk, glas in loodDen Bosch (2022) ; Sint Janskathedraal ; Sint Janskathedraal, kerkDen Bosch (2022) ; Sint Janskathedraal ; Sint Janskathedraal, kerkDen Bosch (2022) ; Kaars branden ; Sint Janskathedraal, kerk, kaars, brandenDen Bosch (2022) ; Binnendieze ; Hinthamerstraat, BinnendiezeDen Bosch (2022) ; Markt ; Markt, Den Bosch, waterput, pleinDen Bosch (2022) ; Visstraat ; Visstraat, Primera, Jumbo CityDen Bosch (2022) ; Dommel ; Dommel, Wilhelminabrug, boot, Bolwerk St. JanDen Bosch (2022) ; Lepelstraat ; Lepelstraat, restaurant, klinkersDen Bosch (2022) ; Uilenburgstraatje ; Uilenburgstraatje, weerspiegeling, boogDen Bosch (2022) ; Sint Jorisstraat ; Sint Jorisstraat, io digital, oude rechtbankDen Bosch (2022) ; Spinhuiswal ; Spinhuiswal, rondvaart, Bossche broek, stadsmuurDen Bosch (2022) ; Bossche Broek ; Zuidwal, Bossche Broek, boom, kade, stadsmuur

Tags: , , ,

Gecategoriseerd in:

Dit bericht is geschreven door: Dion

Lees ook deze blogs