Het Noaberpad loopt door de grensregio met Duitsland vanaf Bad Nieuweschans in Groningen tot aan Milsbeek in Noord-Limburg. Op 16 en 17 augustus heb ik de 12de etappe gelopen.
Oldenzaalse Veen
In 1892 werden de 188 hectare bos en veengebied door de Enschedese textielfabrikant Abraham Ledeboer aangekocht. Hieruit ontwikkelde zich naderhand de buitenplaats ‘het Haagse Bos’. Het resultaat heeft hij zelf niet mogen aanschouwen. Zijn weduwe heeft het project afgerond.
Oldenzaalsestraat
In dit stuk lopen we een paar honderd meter parallel met het Marskramerpad. Dit pad heb ik recent ook gelopen.
Boerskotten
Via het landgoed Boerskotten wandel je naar De Lutte. Op de A1 is deze plaats is de laatste afslag voordat je Duitsland inrijdt.
Marken
De marken zijn ontstaan vanaf de 13de eeuw en mogelijk nog eerder. Door de bevolkingsgroei ontstond er behoefte aan regels. De boeren gingen onderling afspraken maken over het gebruik van hout, veen, heidegebieden en weide gronden. In de 19e eeuw kwam er een einde aan dit systeem.
Sproakstee
Vlak aan de route overnacht ik op Camping Sproakstee. Hier was een oude Saksische vergaderplek. Er liggen stenen in een cirkelvorm, met een touw eromheen voor het publiek. Het publiek moest achter deze lijnen blijven. In de tijd van de marken werd hier recht gesproken. De uitspraak van Lutter Boerrichter was hierin bindend.
Camping de Sproakstee
Deze boerencamping heeft speciaal voor mensen met een trekkerstent een veld waar ook twee trekkershutten zijn. Hier sprak ik één van de gasten (van de trekkershut) en die vertelde dat voor mensen die lid zijn van Vrienden zijn de Fiets je hier ook korting voor krijgt. Zij wandelde het Marskramerpad en ging een uitstapje doen naar Denekamp. De camping heeft een centrale sanitaire ruimte en het trekkersveld ligt mooi beschut.
Markestenen
De grens tussen de marken De Lutte en Volthe wordt gemarkeerd door een grote steen. Deze steen ligt er al eeuwen en is een bijzonder stuk cultureel erfgoed.
Roderveld
In dit gebied wandel je door een bosgebied met bossen met loof- en naaldbomen en langs natte heide vol dieren en planten.
Rossum
Door de bossen kom je uit in de buurt van het plaatsje Rossum
Afstanden
Deze etappe is 23,16 kilometer lang en heb overnacht bij Camping Sproakstee
Conclusie
Dit is een bijzonder bosrijk gebied, met mooie zandwegen en paden. Je kan er enorm genieten van het Twentse coulisselandschap.
De foto’s zijn gemaakt op 16 en 17 augustus 2021
In de serie van het Noaberpad gebruik ik de etappe nummers van Wandelnet. Zie de tag: Noaberpad voor de andere wandelingen uit deze serie
← Vorige etappe – Volgende etappe →