Menu

8 juli 2022 • Gepubliceerd door ; juli 8, 2022 at 6:29 pm Qdraw

Theaterschip Poolshoogte Deventer (2022)

Tijdens Poolshoogte presenteert het Theaterschip in samenwerking met Deventer op Stelten een programma van jonge podiumkunstenaars. Het Theaterschip dat oorspronkelijk begonnen is als schip heeft een gebouw in het havenkwartier en in deze straat. Het werk is heel divers maar wel gericht op een jong publiek. Poolshoogte presenteerde 17 voorstellingen/performances bestaande uit acrobatiek, theater, dans, muziektheater en clownesk cabaret. In deze blogpost ligt ik er een aantal uit. De voorstellingen binnen in de theaterzaal kon je kosteloos reserveren, al was hier niet erg duidelijk over gecommuniceerd. Over Deventer op Stelten heb ik een losse blogpost geschreven.

Het Theaterschip focust zich voornamelijk op talent ontwikkeling, ze hebben een theater opleiding en een werkplaats. Het Theaterschip is gehuisvest in de Bodenloods aan de Scheepvaartstraat waar ze een eigen theater hebben.

Luuk Brantjes met L O N E

In deze voorstelling speelt Luuk alleen met een gewicht, wat stangen, wipwap en draaiplateau. Ondanks dat hij niet veel bij zich heeft kan hij alles toch op een slimme manier aan elkaar zetten en hier een voorstelling van maken. Volgens de maker is het een ode aan het alleen zijn. De voorstelling duurt een half uur en eindigt met een slotscène met salto’s.

De Maakers met De Zauberflöte wat als de leugen regeert

In Enschede zit een theaterschool waar talenten worden opgeleid, deze groep was te gast in Deventer. Op basis van de opera van Mozart hebben ze een eigen draai aan het verhaal gegeven. Soms wat kinderlijk en onnavolgbaar maar wel leuk om naar te kijken.

De Maakers spelen in hun eigen bewerkte versie maar liefst 19 rollen. Op de vlucht voor een slang wordt prins Tamino net op tijd gered door de drie Dames. Ze doden de slang en gaan dan weg. Er volgen nog een aantal gebeurtenissen waar de wonderlijke vogelvanger Papageno, die zelf niet weet hoe hij op de wereld is gekomen liegt over redding van Tamino. Samen moeten ze een aantal uitdagingen aangaan zodat ze beide een vrouw krijgen. Tamino en Papageno zijn al aan de tweede proef begonnen, het spreekverbod. Papageno babbelt er echter vrolijk op los. Er komt een oud vrouwtje bij hem, die eigenlijk 18 blijkt te zijn. Dan volgt een Duitse quiz waarbij ze een aantal vragen moeten beantwoorden en een straf moeten ondergaan als ze de vraag niet goed hebben.

Theatergroep SubSub met Rouwkost

Dit is een hele treurige en langzame voorstelling die 1,5 uur duurt. Het begint met een scene waarbij een jonge zus (Aisha) en broer (Mitch) afscheid nemen van hun moeder, beide doen ze dit op hun eigen manier. De man probeert het weg te stoppen. Zo raken ze verder van elkaar. Hij breekt als hij per ongeluk de lievelingsmok van z’n overleden moeder laat vallen en de zus blijft er heel lang in hangen, door zich af te zonderen, met vele verdrietige scenes. Dit wordt heel lang uitgerekt en af en toe komt er een verteller langs om wat feitelijke informatie te delen. De acteurs spelen dit stuk over dit moeilijke onderwerp geloofwaardig maar het scenario is vrij traag.

Werkplaats Theaterschip met Faithless 

Van de werkplaats van het Theaterschip komt de voorstelling Faithless. Wat ze belangrijk vonden om een keer of 3 te benadrukken was dat een eigen fotograaf hadden en dat het niet de bedoeling was om foto’s te maken. Een duidelijke reden konden ze niet geven. Dus zou ik het decor en de context kort beschrijven. Op het podium stond een oude versleten drie persoons bank. Er lagen in elkaar gestampte sigarettenpakjes en bierblikjes op het podium. Op de achtergrond stond een tafel, helemaal vol met afwas een stereotoren. Er was koelkast aanwezig, die helemaal vol met bier staat. Verder was een muur van bierkratten aanwezig als achtergrond muur.

De voorstelling was een aaneenschakeling tussen vier mensen (drie vrouwen en één man) die zo half op die drie persons bank gingen zitten, bierblikjes uit de koelkast pakten. Dan een slok nemen en de rest over de vloer gooien. Dan volgt een scene waar een vrij monotoom elektronisch nummer volgt die echt veel te hard staat. Naast mij deed al iemand de handen voor haar horen. Na een paar minuten blijft de stereotoren hangen en gooien ze een blikje ernaar en stopt de muziek. Op deze manier wordt het afgewisseld en maken ze er een grappig verhaal van. Er ligt zoveel bier inmiddels op de grond dat je het in de zaal kunt ruiken. Uiteindelijk gaat de man een wereldreis maken met bijna lege sporttas en eindigt het verhaal.

Ruben Chi met Solitude

Met een spiegel op het podium danst Ruben Chi in de voorstelling. Hij duikt in de hoogte en diepte van stilte en eenzaamheid. Tijdens de voorstelling zit hij best wel wat stukken stil en lijkt er weinig te gebeuren.

Conclusie

Het was erg leuk dat het Theaterschip de deuren voor publiek heeft geopend en op een toegankelijke manier mensen heeft kennis kunnen laten maken met diverse voorstellingen. Het was leuk om op deze manier verrast te worden. Zo is de ene voorstelling leuker en interessanter dan de andere.

Ga direct naar de foto’s van een specifieke voorstelling:

Luuk Brantjes met L O N E
Theatergroep SubSub met Rouwkost
Werkplaats Theaterschip met Faithless (geen foto’s)
Ruben Chi met Solitude

Foto’s: Luuk Brantjes met L O N ETheaterschip Poolshoogte Deventer (2022) ; Luuk Brantjes met Lone ; Luuk Brantjes, Lone, Deventer op Stelten, Poolshoogte, TheaterschipTheaterschip Poolshoogte Deventer (2022) ; Luuk Brantjes met Lone ; Luuk Brantjes, Lone, Deventer op Stelten, Poolshoogte, TheaterschipTheaterschip Poolshoogte Deventer (2022) ; Luuk Brantjes met Lone ; Luuk Brantjes, Lone, Deventer op Stelten, Poolshoogte, TheaterschipTheaterschip Poolshoogte Deventer (2022) ; Luuk Brantjes met Lone ; Luuk Brantjes, Lone, Deventer op Stelten, Poolshoogte, TheaterschipTheaterschip Poolshoogte Deventer (2022) ; Luuk Brantjes met Lone ; Luuk Brantjes, Lone, Deventer op Stelten, Poolshoogte, TheaterschipTheaterschip Poolshoogte Deventer (2022) ; Luuk Brantjes met Lone ; Luuk Brantjes, Lone, Deventer op Stelten, Poolshoogte, TheaterschipTheaterschip Poolshoogte Deventer (2022) ; Luuk Brantjes met Lone ; Luuk Brantjes, Lone, Deventer op Stelten, Poolshoogte, TheaterschipTheaterschip Poolshoogte Deventer (2022) ; De Maakers met Zauberflöte ; De Maakers, Zauberflöte, leugen, regeert, Poolshoogte, TheaterschipTheaterschip Poolshoogte Deventer (2022) ; De Maakers met Zauberflöte ; Deventer op Stelten, De Maakers, Zauberflöte, leugen, regeert, Poolshoogte, TheaterschipTheaterschip Poolshoogte Deventer (2022) ; De Maakers met Zauberflöte ; Deventer op Stelten, De Maakers, Zauberflöte, leugen, regeert, Poolshoogte, TheaterschipTheaterschip Poolshoogte Deventer (2022) ; De Maakers met Zauberflöte ; De Maakers, Zauberflöte, leugen, regeert, Poolshoogte, TheaterschipTheaterschip Poolshoogte Deventer (2022) ; De Maakers met Zauberflöte ; De Maakers, Zauberflöte, leugen, regeert, Poolshoogte, TheaterschipTheaterschip Poolshoogte Deventer (2022) ; De Maakers met Zauberflöte ; Deventer op Stelten, De Maakers, Zauberflöte, leugen, regeert, Poolshoogte, TheaterschipTheaterschip Poolshoogte Deventer (2022) ; De Maakers met Zauberflöte ; De Maakers, Zauberflöte, leugen, regeert, Poolshoogte, Deventer op Stelten, TheaterschipTheaterschip Poolshoogte Deventer (2022) ; De Maakers met Zauberflöte ; De Maakers, Zauberflöte, leugen, regeert, Poolshoogte, Deventer op Stelten, TheaterschipTheaterschip Poolshoogte Deventer (2022) ; De Maakers met Zauberflöte ; De Maakers, Zauberflöte, leugen, regeert, Poolshoogte, Deventer op Stelten, Theaterschip

Foto’s: Theatergroep SubSub met RouwkostTheaterschip Poolshoogte Deventer (2022) ; SubSub met Rouwkorst ; SubSub, Rouwkost, Poolshoogte, Deventer op Stelten, theater, TheaterschipTheaterschip Poolshoogte Deventer (2022) ; SubSub met Rouwkorst ; SubSub, Rouwkost, Poolshoogte, Deventer op Stelten, theater, TheaterschipTheaterschip Poolshoogte Deventer (2022) ; SubSub met Rouwkorst ; SubSub, Rouwkost, Poolshoogte, Deventer op Stelten, theater, TheaterschipTheaterschip Poolshoogte Deventer (2022) ; SubSub met Rouwkorst ; SubSub, Rouwkost, Poolshoogte, Deventer op Stelten, theater, TheaterschipTheaterschip Poolshoogte Deventer (2022) ; SubSub met Rouwkorst ; SubSub, Rouwkost, Poolshoogte, Deventer op Stelten, theater, Theaterschip

Foto: Ruben Chi met SolitudeTheaterschip Poolshoogte Deventer (2022) ; Ruben Chi met Solitude ; Ruben Chi, Solitude, Poolshoogte, Deventer op Stelten, theater, Theaterschip

Tags: , , ,

Gecategoriseerd in:

Dit bericht is geschreven door: Dion

Lees ook deze blogs