Menu

8 juli 2022 • Gepubliceerd door ; juli 8, 2022 at 6:22 pm Qdraw

Deventer op Stelten (2022)

Het jaarlijkse straattheater evenement heeft een herstart gemaakt na de coronaperiode. De organisatie heeft er voor gekozen om het wat kleiner te houden en geen grote acts op de stadspleinen te houden. Het een geslaagd evenement.

Voor de 25ste editie van Deventer op Stelten koos de vernieuwde organisatie voor spreiding over de stad. Zo waren er voorstellingen op het voormalige ROTO Smeeds terrein, het Venenpark, de Bolwerkersmolen, het Worpplantsoen en in het Havenkwartier waar Poolshoogte werd gehouden. Hier heb ik een losse blogpost overgeschreven.

Gajes met Odyssee

Donderdagavond is de voorstelling van Gajes halverwege afgelast door het slechte weer en vrijdag ging de voorstelling niet door vanwege een corona besmetting van de hoofdrolspeler. Het plan was om de voorstelling Odyssee die in 2018 in Deventer in premiere is gegaan weer te spelen. De voorstelling is wel doorontwikkeld door de groep. Ze wilden graag groots afsluiten met deze voorstelling in hun thuisstad, dit is niet echt gelukt.

Motionhouse met Wild

Het verhaal van Wild gaat over een stadsbos in het alledaagse in de stad. Gebruik makend van metershoge palen en het lichaam beeld deze groep de voorstelling uit. Ze hebben dynamische choreografie, acrobatische bewegingen en zorgen samen voor een uitdagende show. Door het bos van de hoge palen spelen de voorstelling. Ze bewegen echt indrukwekkend. Ze houden elkaar vast, en maken salto’s. De laptop-tassen vanuit het begin gebruiken ze om bovenop de palen te zitten. Op het slotstuk filmen ze nog heel rustig het publiek en bellen ze nog even met bekenden. Ik hoorde ze bescheiden zeggen ze dat er een man of tien aan het kijken was en dat de gebelde nog wel even langs mag komen. Echt super tof gedaan. Ik vond dit de tofste voorstelling van Deventer op Stelten 2022.

Aat Dirks en Karel Casier met BV Natuur.

In 2014 was Aat Dirks ook te gast bij Deventer op Stelten waar hij alleen sullige man speelt in een autootje. Toen ik deze voorstelling zag moest ik gelijk daaraan terugdenken. Nu heeft hij en z’n compagnon een nieuwe voorstelling met een auto en boomstammen. Aat blijft het sullige mannetje met z’n baard en brilletje, wat een mooi figuur zeg. Karel is de coole gast die alles wel even regelt. Ze gaan samen met een, nog te bouwen, kraan een boom opbouwen. Onderweg gaat er uiteraard van alles mis en dankzij het grappige spel houden ze zo een leuke voorstelling. Vlak voor het einde hebben we nog een dame, waar de suggestie wordt gewekt, dat die in het publiek zit gevraagd. Zij helpt om het laatste bouwblok neer te zetten. Karel heeft dit geregeld en krijgt alle aandacht, maar Aat staat er beetje schaapachtig blij te lachen en hij wordt voorbij gelopen door de gevraagde dame uit het publiek.

Theater Titanick met Trip Over

De groep uit Münster (Duitsland) is in 2017 en 2018 al eens op Deventer op Stelten geweest en heeft een nieuwe voorstelling. De voorstelling Trip Over gaat over hun roadtrip.

De voorstelling speelt zich af op het voormalige Roto Smeeds terrein. Het verhaal van Lola en Ocean (de man) en hun reis verteld als roadmovie. Hun droom om los te breken wordt onmogelijk gemaakt omdat ze niet samen kunnen zijn. Ze verlangen naar elkaar en hun reis wordt hun zoektocht naar saamhorigheid. Dit wordt op een hele bijzondere en kunstzinnige manier uitgebeeld. Het was niet altijd duidelijk wat ze er nu mee bedoelen.

Eigenlijk waren er twee plekken waar de voorstelling zich af speelt. De auto waarin ze de roadtrip doen en de bar. Nu gebeurde er onderweg wel heel veel maar was het voor de rest niet een dynamisch stuk, zo ontbraken echte actie stukken en werd er bijvoorbeeld ook niet door het publiek heen gespeeld. Ondanks dat heb ik met veel plezier naar deze voorstelling heb gekeken.

Cie Libertivore met Phasmes

Deze Franse dame en heer dansen op een bijzonder expressieve en bijzondere manier. Ze gooien elkaar letterlijk weg en vangen elkaar op. Zo vertelde een vrijwilliger dat deze groep het liefste op gras speelde maar dat ze geen plek konden vinden waar dat mocht. Dus hebben ze een kartonnen veld gemaakt met rubberkorrels om op te spelen. De gaten vielen echt in het karton, dus dat gooien ging echt hard. Het is echt indrukkend om te zien hoe deze twee mensen dansen en met elkaar gooien.

Conclusie

In vergelijking met 2019 waren er dit jaar minder grote voorstellingen in de stad, maar wat ik gezien heb was zeker de moeite waard. Motionhouse had echt een hele toffe voorstelling. BV Natuur was grappig en leuk om te zien dat Aat nog steeds een grappige typetje speelt. Theater Titanick was kunstzinnig maar ook wel grappig om te zien en Cie Libertivore was fascinerend om te zien hoe ze samen dansen.

Ga direct naar de foto’s van een specifieke voorstelling:

Motionhouse met Wild
Aat Dirks & Karel Casier met BV Natuur
Theater Titanick met Trip Over
Cie Libertivore met Phasmes

Foto’s: Motionhouse met WildDeventer op Stelten (2022) ; Motionhouse met Wild ; Motionhouse, Wild, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Motionhouse met Wild ; Motionhouse, Wild, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Motionhouse met Wild ; Motionhouse, Wild, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Motionhouse met Wild ; Motionhouse, Wild, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Motionhouse met Wild ; Motionhouse, Wild, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Motionhouse met Wild ; Motionhouse, Wild, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Motionhouse met Wild ; Motionhouse, Wild, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Motionhouse met Wild ; Motionhouse, Wild, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Motionhouse met Wild ; Motionhouse, Wild, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Motionhouse met Wild ; Motionhouse, Wild, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Motionhouse met Wild ; Motionhouse, Wild, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Motionhouse met Wild ; Motionhouse, Wild, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Motionhouse met Wild ; Motionhouse, Wild, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Motionhouse met Wild ; Motionhouse, Wild, Deventer op Stelten, Evenement

Foto’s: Aat Dirks & Karel Casier met BV NatuurDeventer op Stelten (2022) ; Aat Dirks & Karel Casier met BV Natuur ; Aat Dirks, Karel Casier, BV Natuur, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Aat Dirks & Karel Casier met BV Natuur ; Aat Dirks, Karel Casier, BV Natuur, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Aat Dirks & Karel Casier met BV Natuur ; Aat Dirks, Karel Casier, BV Natuur, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Aat Dirks & Karel Casier met BV Natuur ; Aat Dirks, Karel Casier, BV Natuur, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Aat Dirks & Karel Casier met BV Natuur ; Aat Dirks, Karel Casier, BV Natuur, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Aat Dirks & Karel Casier met BV Natuur ; Aat Dirks, Karel Casier, BV Natuur, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Aat Dirks & Karel Casier met BV Natuur ; Aat Dirks, Karel Casier, BV Natuur, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Aat Dirks & Karel Casier met BV Natuur ; Aat Dirks, Karel Casier, BV Natuur, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Aat Dirks & Karel Casier met BV Natuur ; Aat Dirks, Karel Casier, BV Natuur, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Aat Dirks & Karel Casier met BV Natuur ; Aat Dirks, Karel Casier, BV Natuur, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Aat Dirks & Karel Casier met BV Natuur ; Aat Dirks, Karel Casier, BV Natuur, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Aat Dirks & Karel Casier met BV Natuur ; Aat Dirks, Karel Casier, BV Natuur, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Aat Dirks & Karel Casier met BV Natuur ; Aat Dirks, Karel Casier, BV Natuur, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Aat Dirks & Karel Casier met BV Natuur ; Aat Dirks, Karel Casier, BV Natuur, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Aat Dirks & Karel Casier met BV Natuur ; Aat Dirks, Karel Casier, BV Natuur, Deventer op Stelten, Evenement

Foto’s: Theater Titanick met Trip OverDeventer op Stelten (2022) ; Theater Titanick met Trip Over ; Theater Titanick, Trip Over, Roto Smeets, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Theater Titanick met Trip Over ; Theater Titanick, Trip Over, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Theater Titanick met Trip Over ; Theater Titanick, Trip Over, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Theater Titanick met Trip Over ; Theater Titanick, Trip Over, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Theater Titanick met Trip Over ; Theater Titanick, Trip Over, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Theater Titanick met Trip Over ; Theater Titanick, Trip Over, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Theater Titanick met Trip Over ; Theater Titanick, Trip Over, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Theater Titanick met Trip Over ; Theater Titanick, Trip Over, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Theater Titanick met Trip Over ; Theater Titanick, Trip Over, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Theater Titanick met Trip Over ; Theater Titanick, Trip Over, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Theater Titanick met Trip Over ; Theater Titanick, Trip Over, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Theater Titanick met Trip Over ; Theater Titanick, Trip Over, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Theater Titanick met Trip Over ; Theater Titanick, Trip Over, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Theater Titanick met Trip Over ; Theater Titanick, Trip Over, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Theater Titanick met Trip Over ; Theater Titanick, Trip Over, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Theater Titanick met Trip Over ; Theater Titanick, Trip Over, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Theater Titanick met Trip Over ; Theater Titanick, Trip Over, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Theater Titanick met Trip Over ; Theater Titanick, Trip Over, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Theater Titanick met Trip Over ; Theater Titanick, Trip Over, Deventer op Stelten, Evenement

Cie Libertivore met PhasmesDeventer op Stelten (2022) ; Cie Libertivore met Phasmes ; Cie Libertivore, Phasmes, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Cie Libertivore met Phasmes ; Cie Libertivore, Phasmes, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Cie Libertivore met Phasmes ; Cie Libertivore, Phasmes, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Cie Libertivore met Phasmes ; Cie Libertivore, Phasmes, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Cie Libertivore met Phasmes ; Cie Libertivore, Phasmes, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Cie Libertivore met Phasmes ; Cie Libertivore, Phasmes, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Cie Libertivore met Phasmes ; Cie Libertivore, Phasmes, Deventer op Stelten, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Cie Libertivore met Phasmes ; Deventer op Stelten, Cie Libertivore, Phasmes, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Cie Libertivore met Phasmes ; Deventer op Stelten, Cie Libertivore, Phasmes, EvenementDeventer op Stelten (2022) ; Cie Libertivore met Phasmes ; Cie Libertivore, Phasmes, Deventer op Stelten, Evenement, rubber

Tags:

Gecategoriseerd in:

Dit bericht is geschreven door: Dion

Lees ook deze blogs