Menu

9 september 2022 • Gepubliceerd door ; september 12, 2022 at 6:43 pm Qdraw

Sjöhistoriska Djurgården (2022)

In de stad Stockholm aan de Djurgården zijn een aantal schepen vrij te bezoeken. Naast de Galärvarvet op Djurgården vind je de museumschepen. In zomermaanden juni-juli-augustus kan je hier elke dag de schepen te bezoeken. Zo ligt hier de ijsbreker Sankt Erik en het lichtschip Finngrundet bezoeken. In september zijn deze schepen enkel nog tijdens het weekend te bezoeken. Je kunt deze ook los van het volledige Sjöhistoriska bezoeken.

Finngrundet

Het lichtschip Finngrundet is gebouwd in de Zweedse stad Gävle in 1903. Zo lag het schip in het ijsvrije deel van het jaar voor anker in het noordelijke deel van de Baltische zee. Pas in de jaren ’60 werd het lichtschip vervangen door vaste, onbemande en automatische vuurtoren. Zo waarschuwde het schip voor ondiepe zandbanken en andere obstakels op zee.

Sankt Erik

Het schip de “Sankt Erik” was de eerste ijsbreker van Zweden. De ijsbreker was nodig om de scheepvaartroutes door de archipel open te houden zodat de schepen Stockholm konden bereiken. Het schip werd daarna nog op andere plekken ingezet. Vanaf 1980 is het een museum schip dat volledig is gerestaureerd.

HMS Sprängaren

Het schip was een mijnenveger bij de Zweedse marine. Ze werd te water gelaten in 1918 en buiten dienst gesteld in 1962. Oorspronkelijk was het schip uitgevoerd als stoomschip. Inmiddels is het schip volledig gerenoveerd en heeft de eerste keer al gevaren na een lange tijd stil te hebben gelegen. Ik sprak een monteur die bezig was om het schip gelijkwaardig op te stoken. Hij verteld dat ze er meer dan 10 jaar mee waren geweest om het schip gebruiksklaar te maken. Het warm stoken van deze stoomboot kost 7 dagen. Er zijn veel onderdelen vervangen, de stoommachine is recent gekeurd en het zou de zaterdag erna gaan varen met passagiers.

Conclusie

Het een leuk klein museum met enthousiaste vrijwilligers waar je op je oude schepen kan kijken. Zo liggen er een aantal mooie oude schepen. Het is echt de moeite waard om hier even rond te lopen.

Serie

Deze blogpost is onderdeel van de serie “Stockholm (2022)”, bekijk de andere blogposts van deze serie hierSjohistoriska Djurgarden (2022) ; Finngrundet ; Finngrundet, Sjöhistoriska, maritiem museumSjohistoriska Djurgarden (2022) ; HSwMS Sprängaren ; Sjöhistoriska, Sprangaren, HSwMS Sprängaren, maritiem museumSjohistoriska Djurgarden (2022) ; HSwMS Sprängaren ; Sjöhistoriska, Sprangaren, HSwMS Sprängaren, maritiem museumSjohistoriska Djurgarden (2022) ; SS Sankt Erik ; Sjöhistoriska, Sankt Erik, maritiem museum

Tags: , , ,

Gecategoriseerd in:

Dit bericht is geschreven door: Dion

Lees ook deze blogs