Etappe 2 van het Pieterpad, die loopt van Winsum naar Groningen, begint in het schilderachtige dorp Winsum. Dit is niet zomaar een dorp; in 2020 werd Winsum uitgeroepen tot het mooiste dorp van Nederland door de ANWB. Met een prachtig centrum, gezellige klinkerstraatjes en een 17e-eeuwse herberg genaamd De Gouden Karper, is het een fantastische plek om je wandelavontuur te beginnen.
Langs het Winsumerdiep
Winsum heeft nog meer te bieden. De jury roemde het Winsumerdiep met het haventje, dat je al snel tegenkomt tijdens deze etappe. Terwijl je over het jaagpad langs het diep wandelt, kun je genieten van het rustgevende uitzicht op het water.
Asfalt, heel veel asfalt
Helaas, het prachtige prijswinnende dorp Winsum blijft al snel achter je en je begint aan een etappe die vooral over verharde wegen gaat. Tussen Winsum en Groningen zul je voornamelijk over asfalt of betonplaten lopen. Gelukkig zijn dit vaak fietspaden en rustige weggetjes, waardoor het wandelen nog steeds aangenaam is.
Grutto’s & ooievaars
Ondanks de verharde paden is de omgeving nog steeds adembenemend. Je komt langs kanalen, beekjes en diepjes waar je wordt getrakteerd op een concert van kikkers en het observeren van nieuwsgierige reigers. In de verte zie je grutto’s en ooievaars, en schapen die grazen in de weiden.
Korenmolen & kerkje
De weidse Groningse landschappen laten je ver kijken, en in de verte zie je de korenmolen en het kerkje van het oude dorp Garnwerd opdoemen. Dit idyllische beeld wordt verfraaid door schitterende wolkenluchten.
Horizonvervuiling
Helaas is het niet alleen maar idylle onderweg. Horizonvervuiling maakt zijn opwachting met elektriciteitsmasten en moderne schuren die afbreuk doen aan het landelijke uitzicht. Gelukkig zijn er geen megawindmolens, maar wel enkele minimolentjes die je pad sieren.
Garnwerd: een hoogtepunt
Garnwerd is een hoogtepunt op deze etappe. Het is een charmant dorp met klinkerstraten, oude boerderijen, korenmolen De Meeuw en de prachtige 13e-eeuwse Sint-Ludgerkerk. Het dorp ligt op een wierde, een kunstmatige heuvel, wat typisch is voor veel dorpen in dit gebied.
Kerkje van Oostum
Terwijl je verder wandelt, kom je door oude beekdalen rond het Reitdiep, dat vroeger Groningen met de zee verbond. Hier kun je monumentale boerderijen en historische sluizen en bruggen bewonderen. Een bijzonder pareltje is het kerkje van Oostum, gelegen op een schilderachtige wierde tussen hoge bomen. Dit Romaanse kerkje uit de 13e eeuw is een oase van rust en schoonheid.
Een typisch Gronings traject
Voorheen liep de route over de Paddepoelsterbrug, maar deze is afgebroken, hierdoor moet je wat oude wierden moet missen. Een wierde is een benaming voor een kunstmatige heuvel, dit wordt alleen zo genoemd in Groningen. De route bied een omleiding langs het Van Starkenborghkanaal, dit is een prachtig alternatief. Dit deel van de route is onverhard en laat je nog meer van de natuurlijke schoonheid van dit gebied genieten.
Zwerver
In Groningen raakte ik nog in gesprek met een dakloze. Hij vertelde dat z’n favoriete plek in Groningen, het brugwachtershuisje was aan het kanaal. Hier kwamen ze bijna nooit kijken en zat hij mooi droog. De brug wordt helemaal gecontroleerd met sensoren vertelde hij. Inmiddels heeft hij wel een onderdak maar hij hing nog wel op straat rond. Ik heb hem een sneetje brood gegeven, op dat moment konden we samen even eten.
Conclusie
In conclusie, Pieterpad Etappe 2 van Winsum naar Groningen biedt een gevarieerde wandelervaring, van het idyllische Winsum tot historische dorpen, prachtige landschappen en mooie bezienswaardigheden onderweg. Hoewel het asfalt soms de overhand heeft, zorgen de natuurlijke schoonheid en de charmante dorpjes voor een onvergetelijke wandeldag door het Groningse land.
← Vorige etappe – Volgende etappe →
In de serie van het Pieterpad gebruik ik de etappe nummers van Wandelnet. Zie het tag-overzicht Pieterpad voor de andere wandelingen uit deze serie