Ik kan erg van genieten om op pad te gaan en te fotograferen. Maar als ik dan thuiskom wordt het tijd om al die foto’s goed te organiseren. Dat taakje is typisch iets dat we uitstellen, maar het is wel leuk om de foto’s en ervaringen te delen – bijvoorbeeld op deze blog en verschillende sociale mediakanalen waar ik regelmatig iets publiceer. Het was dus de hoogste tijd om het tijdrovende proces van fotobeheer te optimaliseren. Ik dit artikel behandel ik aan de hand van mijn eigen ervaringen de oplossingen die ik gevonden voor de 7 meest voorkomende problemen bij het effectief beheren van een foto collectie.
1. Snel zoeken, snel vinden
Die ene foto waar je naar op zoek bent terugvinden kan best moeilijk zijn. Daarom is snel en gemakkelijk vinden waarnaar je op zoek was een geweldige manier om veel meer te kunnen doen in een kortere tijd. Zo werkt bijvoorbeeld Spotlight (zoeken) op Mac OS uitstekend, al zit dit niet geïntegreerd in de mobiele versie. Wanneer je in een afbeelding het meta-dataveld een aantal steekwoorden plaatst kun je hier later op zoeken. Maar ook op datum, omschrijving en informatie die in de camera wordt opgeslagen.
2. Wisselen van desktop naar mobiele weergave
Naadloos wisselen tussen je laptop, iPad en telefoon levert nog vaak problemen op.
Je moet lang wachten, die ene map is laad niet of is niet bereikbaar.
Snel even iets laten zien aan iemand is nog een heel gedoe.
Daarom heb ik nagedacht over de beste manier om te zorgen dat je snel en gemakkelijk kan wisselen tussen de desktop en mobiele applicatie,
zonder essentiële functionaliteiten in te moeten leveren.
Even opzoeken wanneer iets geweest is of de foto’s van die geweldige vakantie tevoorschijn toveren wordt zo een stuk gemakkelijker.
3. Klaar maken voor publicatie en het toevoegen van een watermerk
Voor het maken van een blog- of social media post maken we eerst een selectie van de foto’s die we gemaakt hebben. Maar hoe krijg je ze dan in het juiste format? Dat is vaak een taakje waarmee je moet wachten tot je thuis bent en een computer met de juiste software nodig hebt.
In mijn eigen beheerprogramma geef ik verschillende foto’s die bij elkaar horen een selectiekleur. Zo kan ik gemakkelijk een selectie maken van de foto’s die ik wil publiceren.
Op basis van deze selecties doe ik een automatische publicatie actie. Deze plaatst een watermerk in de afbeeldingen. Zelf gebruik ik een aantal opties die ik van tevoren door middel van instellingen heb gedefinieerd. Door middel van configuratie is het ook mogelijk dat er html wordt gegeneerd waarbij meta informatie ook bijgevoegd zodat zoekmachines deze inhoud sneller kunnen vinden. Een andere optie is om bijvoorbeeld een aantal verkleinde afbeeldingen te maken voor bijvoorbeeld Instagram.
4. Slim aanvullen van geolocatie data
Mobiele telefoons houden de locatie van een foto nauwkeurig bij.
Alleen doen veel camera’s dit nog niet.
Om te voorkomen dat ik de locatie gegevens handmatig moet toevoegen aan elke foto gebruik ik een sport-app op mijn telefoon.
Die houdt mijn locatie bij. Zorg ervoor dat de camera op tijd staat.
Vervolgens exporteer ik deze informatie uit de sport app waarna de photo management applicatie het geheel automatisch bij elkaar brengt.
Dan plaats ik het gpx-bestand dat alle locaties en tijden bevat in dezelfde map en draai een script dat deze integratie automatiseert.
Op deze manier kan je de verschillende informatiebronnen aan elkaar te koppelen.
Hierbij is het wel belangrijk dat de camera exact op tijd staat zodat de locatie op die tijd overeenkomt met de locatie in de sport-app.
5. Foto’s en video’s importeren met minimale handmatige acties
De foto’s en video’s van je camera naar je fotobibliotheek overplaatsen is niet ingewikkeld, maar vaak een handmatig taakje.
Toch is dit eenvoudig te automatiseren.
Je sluit je SD-kaart of USB-kabel aan en de rest van het proces doet de computer zelfstandig.
Als jouw fotobibliotheek meer structuur heeft, bijvoorbeeld door de foto’s op datum te ordenen kan je dit ook configureren in de instellingen.
Voor nu gebruik daar een achtergrondscript voor die automatisch wordt getriggerd als er een sd-kaart wordt aangesloten
en dan worden de afbeeldingen die op de geheugenkaart staan automatisch op de juiste plek gezet.
6. Zonder connectie met het internet
Op sommige plekken is de connectie nog niet zo goed om gigabytes aan informatie over de lijn te sturen.
Een clouddienst op zo’n moment niet de meest handige oplossing.
7. Baas over eigen data en zonder problemen wisselen naar andere software
Data is het nieuwe goud en momenteel profiteren vooral de grote techbedrijven daarvan.
De oplossing zit in een transparanter systeem dat de macht over data terugbrengt bij de gebruiker.
In elke foto zitten namelijk verborgen velden waar informatie kan worden opgeslagen.
Alle informatie over een specifieke foto die je de photo management tool invoer komt in de foto terecht.
Dat is dus inclusief labels, omschrijving en locatie informatie. Bij het publiceren kun je ervoor kiezen om deze informatie niet mee te nemen in de kopie.
De tool maakt gebruik van standaarden, alle meta informatie die in de afbeelding staat wordt ook in de afbeelding zelf weggeschreven.
Je kunt dus elk moment switchen, alle data die je ingevoegd hebt blijft bewaard in de foto.
Conclusie
Als oplossing voor deze 7 problemen heb ik een server en desktopapplicatie ontwikkeld.
Mijn doel was om het tijdrovende organisatie proces van foto’s te optimaliseren – en bovendien heb ik veel bijgeleerd bij het maken van deze applicatie.
De app is nog in een bèta-stadium. De broncode van het project is gratis online beschikbaar op GitHub
en er is een demo omgeving zodat dit project een bijdrage kan leveren om ook jouw leven nét iets makkelijker te maken.
Er is ook een versie beschikbaar die je direct kan uitvoeren.
Voor Mac OS gebruikers zal de applicatie voor een foutmelding zorgen aangezien de app geen officiële Apple certificaten heeft.
In de instellingen van je computer kan je handmatig deze toegang verlenen. Door rechtermuis knop openen te klikken, voorbij de waarschuwingen te klikken
Zelf uitproberen op een demo omgeving? Dat kan! Ga naar demo.qdraw.nl om de app te testen