Menu

6 juni 2021 • Gepubliceerd door ; juni 6, 2021 at 10:43 am Qdraw

Klarenbeeksepad (2020)

Het klompenpad is een leuke wandeling over het platteland van Klarenbeek. Klarenbeek is een dorp niet ver van Apeldoorn. Je wandelt over de weilanden, landgoederen, stukken bos en langs kronkelende beken. Het mooiste stuk van de wandeling is de routeverlenger over de Loenensche Hooilanden met wuivende rietpluimen en bloemrijke slootjes. Inclusief alle routeverlengers is de route 14,6 kilometer lang. De organisatie heeft het over 13 kilometer, alleen mijn sportapp zegt iets anders. Je kunt er voor kiezen om het stuk van de Loenense Hooglanden of het bos over te slaan. Alleen persoonlijk vind ik het stuk van de Loenense Hooglanden het mooiste stuk van de route.

Onverharde paden

Zo wandel je over onverharde paden in het buitengebied van Klarenbeek. De meeste paden zijn graspaden, soms wandel je dwars door een weiland en moet je over een hek heen. Als dat zo is hebben we een trapje voor je gemaakt. De uitzichten zijn weliswaar weids maar in de verte zie je natuurlijk wel nieuwbouw en elektriciteitsmasten.

Landgoed Klarenbeek

Zelf ben ik begonnen aan dit klompenpad bij de Kopermolen basisschool. Dat is niet het officiële startpunt maar voor mij een prima begin van de route. Je kunt ook starten vanaf het station van Klarenbeek. Met de routeverlenger wandel ik langs de Klarenbeek en via de landweg terug. Het geeft ook extra afwisseling aan de route die na het bos gedeelte veel door open plekken liep. Begin 19e eeuw was hier een koperslagerij van de familie Krepel, later werd dit een sigarenkistenzagerij. De familie Krepel liet huis Klarenbeek bouwen. Ook klompen en binnendeuren zijn vervaardigd door het bedrijf van de familie Krepel.

Grote Wetering

Je loopt het bos uit en volgens de route moet je de weg oversteken. Hier volg je eerst nog een stuk waar je langs de weg loopt, maar ten hoogte van de brug moet je het pad over het weiland vervolgen. Heerlijk onverhard lopen we opeens in een stukje niemandsland.

Beekbergse Beek

Verderop stappen we langs de Beekbergse Beek. Een mooie, brede, kronkelende beek. Niet gegraven maar van natuurlijke oorsprong. Over een grassig paadje langs de oevers gaan we, beschaduwd door hoge bomen.

Loenensche Hooilanden

De mooiste delen van deze route krijg je in het volgende gedeelte. De Loenensche Hooilanden bijvoorbeeld. Die zijn echt prachtig. Met drassige weiden voorzien van loerende reigers, veel wuivend riet, aardig wat bloemrijke slootjes en plukjes kromme oude eiken.

Conclusie

De route is 14,6 kilometer lang, er zijn mogelijkheden om stukken over te slaan. Zelf zou ik aanraden om het stuk van de Loenense Hooglanden zeker te gaan bekijken. Het is een prachtige route over onverharde paden door een weids gebied dat mooi wordt onderbroken door bomen.

De foto’s zijn gemaakt op 6 juni 2020 en een jaar later gepubliceerdKlarenbeeksepad (2020) ; Koeien aan het drinken ; koeien, weide, drinkbakKlarenbeeksepad (2020) ; De somp ; zandpad, solitaire boom, de sompKlarenbeeksepad (2020) ; Beekbergsebeek ; Klompenpad, Klarenbeeksepad, BeekbergsebeekKlarenbeeksepad (2020) ; Beekbergsebeek ; wolken, Klompenpad, Klarenbeeksepad, BeekbergsebeekKlarenbeeksepad (2020) ; Lampenbroek ; wolken, weide, LampenbroekKlarenbeeksepad (2020) ; Brug, tak en hond ; Brug, tak, hond, Beekbergse beek, bomen, waterKlarenbeeksepad (2020) ; Postweg ; Postweg, beukenlaan, bomen, Klarenbeek

Tags: ,

Gecategoriseerd in:

Dit bericht is geschreven door: Dion

Lees ook deze blogs