Menu

9 april 2015 • Gepubliceerd door ; juli 16, 2017 at 6:31 pm Qdraw

Een zwemwedstrijd in de C-competitie

Een zo snel mogelijke tijd zwemmen is het doel van de zwemmer. Binnen een zwemwedstrijd is het mogelijk om dit doel te halen. Maar om een goede tijd neer te kunnen zetten ben je wel een wedstrijd nodig. In dit artikel geef ik een impressie van hoe zo’n wedstrijd er uit ziet.

Voor dat ik mee kan doen aan de wedstrijd moet ik mij eerst aanmelden en krijg ik te horen wat ik ga zwemmen. Bij een uit-wedstrijd verzamelen we ons bij ons thuisbad.

Bij het zwembad zijn we een half uur voor dat de wedstrijd begint aanwezig zodat we altijd op tijd zijn en de zwemmers die ziek zijn kunnen worden afgemeld.

Ik ga het nu hebben over de veertien verschillende rollen die nodig zijn om de wedstrijd door te laten gaan.

 1. De scheidsrechter deelt de posities van de officials in en is het aanspreekpunt voor alle officials en coaches. Voordat de wedstrijd start wordt de watertemperatuur gecontroleerd. Tijdens de wedstrijd wordt er aangegeven dat de starter kan beginnen met de startprocedure en worden de tijdbriefjes en uitslagbladen ondertekend door de scheidsrechter.
 2. De starter zorgt ervoor dat de zwemmers starten. Ook mag de starter de start affluiten wanneer er een valse start is.
 3. De kamprechter checkt of de zwemmers zich wel aan de regels houden. De kamprechters lopen aan beide kanten langs de kant heen en weer met de zwemmers. Aan het einde van een afstand wordt de volgorde van binnenkomst genoteerd.
 4. De jurysecretaris controleert de tijden en zorgt dat deze op de juiste manier in de computer komen te staan.
 5. Een keerpunt-commissaris checkt of het keerpunt op de juiste manier wordt uitgevoerd.
 6. De tijdwaarnemer kijkt hoelang ik over mijn 50 meter vrije slag doe.
 7. De voorstarter zit naast de omroeper en deelt de tijdkaartjes aan de zwemmers uit.
 8. De omroeper roept de namen om van de zwemmers die gaan zwemmen.
 9. De vrijwilligers die de kaartjes naar de jurysecretaris brengen.
 10. De persoon die de valse start-lijn bedient. Wanneer er een valse start is wordt deze lijn in het midden van het bad naar beneden geladen.
 11. De mensen die helpen bij het klaarzetten en opruimen van de benodigdheden aan het bad.
 12. De coaches, die er o.a. voor zorgen dat de zwemmer op tijd het kaartje gaan ophalen.
 13. De zwemmers.
 14. Het publiek, dat de zwemmers op een motiverende manier aanmoedigt.

Voor dat de wedstrijd begint wordt de juryvergadering gehouden. In deze vergadering worden de praktische zaken overlegt zoals programma’s die eventueel worden samengevoegd.

Voor dat de wedstrijd kan starten moet het bad wel zijn opgebouwd. Bij het opbouwen worden de lijnen door het water getrokken. Tijdens het opbouwen worden de rugslagvlaggen en de valse startlijn opgehangen.

Tijdens het inzwemmen kan de zwemmer nog even de laatste puntjes op de i zetten door bijvoorbeeld het rugslag-keerpunt nog een keer te oefenen.

De wedstrijd begint en de namen van de verenigingen worden stuk voor stuk omgeroepen. We gaan natuurlijk juigen als Proteus wordt opgenoemd.

Voordat ik kan starten in programma vijf ga ik eerst mijn spieren opwarmen door in te draaien. Ik haal een kaartje bij de omroeptafel en loop door naar het startblok. Ik geef ik het kaartje aan de tijdwaarnemer, die in de buurt van het startblok staat.

Nadat de tijdwaarnemer het kaartje heeft ontvangen ga ik naast het startblok klaar staan. Als het signaal “Op uw plaatsen” wordt gegeven ga ik klaar staan om te starten. Wanneer er afgefloten wordt door de starter zorg ik dat ik zo snel mogelijk weg ben.

Ik mag 50 meter vrije slag zwemmen, dit is twee banen borstcrawl. Ik start niet te vroeg dus de valse-start-lijn hoeft mij niet te stoppen. Tijdens het uitvoeren van mijn keerpunt maak ik geen fouten dus hoef ik niet te worden gediskwalificeerd door de keerpunt-commissaris.

Aan het einde van mijn tweede baan tik ik met één hand aan en door de tijdwaarnemer wordt mijn tijd opgeschreven. Het kaartje wordt opgehaald en naar de jurysecretaris gebracht. De kamprechter checkt op overtredingen en de tijd van de langzaamste zwemmer wordt genoteerd.

Terwijl ik druk bezig ben om weer op adem te komen wordt er door de jurysecretaris mijn tijd gecheckt en in de computer gezet. Ik ben niet gediskwalificeerd tijdens mijn vijftig vrije slag dus komt er geen code naast mijn tijd te staan. Wanneer er één pagina is gevuld met tijden wordt deze uitgeprint en ter inzage opgehangen.

Op basis van mijn tijd verdien ik punten voor Proteus. Hoeveel punten ik verdien is niet afhankelijk van of ik eerste of tweede wordt in het programma. De zwembond heeft aan iedere afstand een score gekoppeld. Op deze manier heb ik mijn aandeel in de teamscore.


Een zwemwedstrijd in de C-competitie ; Zwemwedstrijd, Brummen, wedstrijdzwemmen, bad, rhienderoord | foto 1


Een zwemwedstrijd in de C-competitie ; Zwemwedstrijd, Brummen, wedstrijdzwemmen, bad, rhienderoord | foto 2


Een zwemwedstrijd in de C-competitie ; Rhienderoord, zwembad, wedstrijd, L.R. Beijnenlaan 20 | foto 3

Tags: , , ,

Gecategoriseerd in:

Dit bericht is geschreven door: Dion

Lees ook deze blogs