Deze route loopt door de polders van de Beemster en de Wormer. Je loopt hier veel over asfalt maar je kunt ook over een grasdijk lopen. De etappe kent een stuk door een weidegebied van Natuurmonumenten.
De Rijp
Vlak na Noordeinde bereik je het hoogtepunt van deze etappe: De Rijp. Schitterend dorpje, met een mooi oud kerkje uit 1529 en een fotogeniek raadhuis uit 1630. De kerk en het raadhuis zijn ontsnapt aan een gigantische brand in de nacht van 6 op 7 januari 1654. Die legde vrijwel het hele dorp in de as.
Spijkerboor
Bij dit plaatsje moet je met de veerpont van Jan Hop. Deze vaart niet altijd. Voor een voetganger betaal je 1 euro en hier kun je alleen met de bankkaart betaald.
Beemster
Jan Leeghwater, timmerman en molenbouwer uit De Rijp, speelde daarbij een belangrijke rol bij de inpoldering van deze gebieden Vanaf 1610 wonen er mensen op de bodem van dit voormalige meer.
Oost-Knollendam
Alleen de naam al: Oost-Knollendam, hoe bedenk je deze naam? Aan de overkant van het water ligt West-Knollendam. Het oude dorp (uit 1434) ligt er rustig bij. Even verderop kom ik langs iets bijzonders: een begraafplaatsje uit 1874, één van de twee begraafplaatsen in Nederland die geheel in particuliere handen is
Wormer- en Jisperveld
Je wandelt hier door een natuurgebied. Dit is een lappendeken van water en land. Honderden weilandjes omgeven met rietkragen en smalle slootjes. Dat is het Wormer- en Jisperveld, het grootste aaneengesloten veenweidegebied van West-Europa. Samen met boeren wordt dit natuurgebied beheerd zodat het gunstig is voor boeren maar ook voor de weidevogels.
Het plaatsje Wormer
Je wandelt door het plaatsje Wormer. Wormer behoort tot de oudste plaatsen van de Zaanstreek. De plaats wordt in 1063 genoemd in oude boeken.
Langs de weg kom je dan uit vlak voor de Zaanse schans. De route komt er niet langs maar met een kleine omweg kun je er even bij langs.
Afstand
De derde etappe is 18,5 km, van de Rijp naar Camping Swarthoeve in de Wormer en heb ik gelopen op 25 augustus 2021
Conclusie
Het advies is om te controleren of de veerpont vaart, vooral in de winter is dit niet het geval. Grote stukken van de route lopen over het asfalt. Je komt ook nog door het Wormer- en Jisperveld wat een mooi weide natuurgebied is. Het is een echte polder route met vergezichten.
← Vorige etappe – Volgende etappe →
In de serie van het Trekvogelpad gebruik ik de etappe nummers van Wandelnet. Zie de overzichtspagina Trekvogelpad voor de andere wandelingen uit deze serie