In deze etappe van het Trekvogelpad verlaat ik het Hollandse veengebied en veranderd het landschap compleet. Tussen Naarden en Hilversum wandel ik over buitenplaatsen, heidevelden op zand, door bossen en over de langste natuurbrug van Europa. Dit zand is in vroegere tijden door gletsjerijs opgestuwd.
Hamerfort
Deze etappe begint aan de kant van het Naardermeer. Hier hebben ze in 1600 een de karnemelksloot gegeven om turf naar Naarden en Muiden te kunnen vervoeren. Deze waterweg is in 1787 onderdeel van de Hollandse Waterlinie geworden. Er staan hier aan beide kanten twee bunker, links staat leeg en aan de rechterkant zit scouting Erica.
Naardermeer
De eerste kilometers voeren nog langs het randje van het Naardermeer, een mooi gebied met weilanden, een brede vaart boordevol riet, graslanden, schapen en een handvol karakteristieke boerderijen. De meeste boerderijen die ik in dit gebied tegenkwam waren druk aan het verbouwen.
Bantam & Spanderswoud
Na het landschap van weilanden en sloten wandel je Het Gooi binnen. Met een drukke weg als grens loop je het bos in. Het Gooi ligt op de hoge zandgronden. In de prehistorie woonde hier al mensen. Er zijn zelfs resten van bewoning gevonden van 120.000 jaar geleden. Jij bent dus eigenlijk een opvolger van deze oermensen.
Berg van Bantam met Turkse Tent
Op de hoge heuvel stond in 1774 een “Turkse tent”, een exotisch koepeltje waar je thee kon drinken. De thee werd helemaal vanuit landhuis Schaep en Burgh gebracht. Dit landhuis ligt 2,5 kilometer verderop en deze heuvel hoort hierbij. Er was minder bos en het uitzicht reikte tot aan de Zuiderzee. Toen in 1878 Landhuis Bantam gebouwd werd kwam er op de heuvel een stenen waterreservoir met ijzeren windmolen; Het diende voor de waterleiding van landhuis Bantam. De fundamenten zijn er nog. Het landhuis is gesloopt in 1971.
Utrechtse Heuvelrug in zicht
Je stuit op de voorlopers van de Utrechtse Heuvelrug: stuwwallen uit de ijstijd. Dat is klimmen geblazen, want van een halve meter onder NAP in de Ankeveense Plassen gaat het in een paar kilometer naar 24 meter erboven op de Zuiderheide.
Spanderswoud
Op de buitenplaats Spanderswoud zie je een mengelmoes van tuinstijlen. Het Spanderswoud wordt sinds 1980 omgevormd van een houtproductiebos naar een natuurlijk bos. Het Spanderswoud is een van de eerste bossen in Nederland waar deze beheersvorm is toegepast.
Langste natuurbrug ter wereld
Op zanderij Crailo wandel je namelijk over de langste natuurbrug ter wereld. Je wandelt hier over een breed stuk spoor. Je kunt er de toren van Hilversum goed zien. Die brug is aangelegd geheel in dienst van de dieren. Direct na opening door toenmalig koningin Beatrix bleek de brug al een doorslaand succes: gemiddeld staken 10 reeën per dag de brug over. Zo passeren er dagelijks veel wilde dieren.
Bussumerheide & Westerheide
In dit stuk trek je over het grootste heideveld van het Gooi. De Bussummer- en Westerheide is een van de weinige plekken in Nederland waar je gemakkelijk een paar kilometer ver kunt kijken. Het schitterende gebied is ontstaan in de ijstijd en er zijn veel sporen uit de prehistorie en bronstijd te vinden. Zo is er de Aardjesberg op de Westerheide. Dit is een plek waar archeologische vondsten zijn gedaan uit nagenoeg alle tijden. Vooral de vondsten uit de Late Bronstijd en de Vroege IJzertijd zijn voor Nederland uniek. Dit waren vondsten uit circa 1100 tot 700 voor Christus.
De eerste paddenstoel van de ANWB in Nederland
In 1919 werd de eerste paddenstoel door de ANWB geïntroduceerd. Het bestuur koos uiteindelijk voor de paddenstoelvorm. Die paste het beste in de natuurgebieden waar de recreatieve fietspaden doorheen liepen. De eerste paddenstoel, met nummer 1, stond aan het eind van de Zandheuvelweg bij Baarn. Dit gebied was rond die tijd populair voor fietsers, en de ANWB zette zich in om de fietsgebieden te ontsluiten.
Zuiderheide
Het Gooi kent niet alleen bos en weilanden, maar heeft nog een derde troef: uitgestrekte heide. Meer dan 100 jaar geleden werd de heide in stand gehouden door de schaapsherder met zijn kudde. Op een afstand ben ik een schaapsherder tegen gekomen met een flinke kudde. Inmiddels is het weer ook veranderd en is het gaan regenen. De Postweg blijven volgen naar de andere kant van de heide.
Deze etappe eindigt op een afrit van de A27. Deze afslag wordt ook wel afslag Hilversum “De Heidebloem” genoemd. Ik heb er zelf voor gekozen om een deel van etappe 9 erbij te lopen.
Conclusie
De conclusie is dat dit een prachtige etappe is, vanaf Bantam wandel je bijna alleen maar over onverharde paden en door de bos en heide. Ondanks dat je de toren van Hilversum goed kunt zien ben je in de natuur.
Afstand & OV Tip
Etappe 8 en 9a, inclusief aanlooproute vanaf station Naarden Bussum en aanlooproute vanaf de Van Reeneenlaan in Bussum is deze route 25,5 km en deze heb ik gelopen op 9 januari 2022.
← Vorige etappe – Volgende etappe →
In de serie van het Trekvogelpad gebruik ik de etappe nummers van Wandelnet. Zie de overzichtspagina Trekvogelpad voor de andere wandelingen uit deze serie