Menu

26 december 2021 • Gepubliceerd door ; december 10, 2022 at 8:23 pm Qdraw

Trekvogelpad etappe 6b van Schellingwoude naar Gaasperpark Amsterdam (2021)

In deze etappe wandel ik door stedelijk gebied. Ik begin deze etappe in Schellingwoude. Dit is een dorp in Landelijk Noord, het dunbevolkte landelijke deel van het stadsdeel Amsterdam-Noord. Door het stedelijke gebied van Amsterdam naar de Gaasperpark. Etappe 6a heb ik een andere keer gelopen omdat er geen bussen rijden naar Durgerdam.

Oranjesluizen

Oorspronkelijk liep het Trekvogelpad over de Oranjesluizen. Op wandelnet stond de omleiding goed aangegeven maar ik wilde toch even kijken of ik er over heen kon. Ik heb een bewoner van een van de woonboten gevraagd, maar of het open was veranderde daar om de dag. Dus ben ik even wezen kijken, ze hadden er 3 borden van verboden toegang en meerdere sloten aan bevestigd dus je kunt er echt niet door. Uit deze borden blijkt dat het voor onbepaalde tijd is afgesloten. Volgens de borden zijn ze er voor onbepaalde tijd aan het werk. Dan maar via de omleiding wandelen.

Buiten-IJ

Via de Schellingwouderbrug wandel ik om de sluizen heen. Je wandelt hier om de Sluisbuurt waar ze alles met de grond gelijk hebben gemaakt. Ik loop langs het water, midden in een grote stad. Het is er echter niet druk en er veel ruimte voor wandelaars. Je bent hier wel aan de rafelranden van Amsterdam. Zo staat er het bord Fort Knox op vervallen schuur en kom je een autosloop tegen.

Diemerzeedijk

Zo volg ik deze zeedijk verder. Aan de linkerkant kom ik nog een camping tegen, waar een bordje hangt dat deze is geopend. De zee dijk is in de dertiende eeuw aangelegd om het land te beschermen tegen de voormalige Zuiderzee. Voor 1550 werden de meeste dijken gemaakt van zeeklei, veen en bouwafval. Later kreeg de Diemerzeedijk een beschoeiing van houten platen. Dit bleek toch niet zo stabiel als gedacht. De palen gingen rotten en kwamen paalwormen in. In 1737 werdt het hout vervangen door steen. Ook deze dijk kreeg het zwaar te verduren tijdens de watersnoodramp van 1916 maar hield stand.

Diemen-Noord

Via de bekende Nesciobrug, een 780m lange fietsbrug, steek ik het Amsterdam Rijnkanaal over. Langs het Amsterdam Rijnkanaal is het wel een beetje veel rechtdoor. Zo wandel ik ongeveer 3 kilometer over fietspad. Maar gelukkig is het mooie winterdag. Zo kom ik ook nog meerder binnenvaartschepen tegen.

Diemen de noordgrens van het Groene Hart

Het noordelijkste puntje van het Groene Hart is in Diemen te vinden. Het Groene Hart is een landelijk veenweide gebied tussen Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag.

Diermerbos

Even na Diemen-Noord sla ik rechtsaf het groen in. Via het Diemerbos zakken we zigzaggend af. Het bos is in 1993 aangeplant. Onderweg kom ik nog het proeflokaal House of Bird tegen. Het is een cafe dat een samenwerking is tussen Staatsbosbeheer en microbierbrouwerij Bird Brewery. Je waant je er midden in de natuur in plaats van midden tussen de snelwegen.

Wagner schooltuin

Onderweg kom ik deze schooltuin tegen. Schijnbaar heeft Amsterdam dertien schooltuinen. Leerlingen van groep 6 en 7 van de basisschool volgen er een jaar lang natuur- en milieulessen. Al deze leerlingen krijgen een eigen schooltuintje waarop ze groenten, kruiden en bloemen kunnen verbouwen. Op deze manier leren de kinderen naast het werken in de tuin ook hoe dieren en planten leven en ervaren de kringloop van
de natuur. Zo zien ze hoe groente groeit en leren wat het betekent om voor je leefomgeving te zorgen.

Bijlmerbos

Na het Diemerbos komt het Bijlmerbos en als ik de A9 passeer kom ik in het Gaasperpark. Deze twee parken zijn een lange groene route, met als onderbreking de snelweg. In het Gaasperpark eindigt deze etappe en wandel ik door naar het Metrostation Gaasperplas om naar huis te reizen.

Conclusie

Het is een stedelijke etappe dat begint tussen het water. Je hebt er mooie uitzichten over het Buiten IJ en verderop wandel je door parken. Het meerendeel van deze etappe is over verhard asfalt. Al met al is het een prima etappe door dit stedelijke gebied.

Afstand & OV Tip

Etappe 6b is 18 km en heb ik gelopen op 11 december 2021. Van Halte Liergouw naar Gaasperpark

← Vorige etappeVolgende etappe →

In de serie van het Trekvogelpad gebruik ik de etappe nummers van Wandelnet. Zie de overzichtspagina Trekvogelpad voor de andere wandelingen uit deze serieTrekvogelpad etappe 6b van Schellingwoude naar Gaasperpark Amsterdam (2021) ; Schellingwouderdijk ; Schellingwoude, Schellingwouderdijk, kade, huizenTrekvogelpad etappe 6b van Schellingwoude naar Gaasperpark Amsterdam (2021) ; Schellingwouderkerk ; Schellingwoude, kerk, SchellingwouderkerkTrekvogelpad etappe 6b van Schellingwoude naar Gaasperpark Amsterdam (2021) ; Noorder IJdijk ; Noorder IJdijk, Schellingwoude, Oranjesluizen, riet, brugTrekvogelpad etappe 6b van Schellingwoude naar Gaasperpark Amsterdam (2021) ; Noorder IJdijk ; Schellingwoude, Oranjesluizen, Buiten IJ, RWS 21, Noorder IJdijkTrekvogelpad etappe 6b van Schellingwoude naar Gaasperpark Amsterdam (2021) ; Noorder IJdijk ; Schellingwoude, Oranjesluizen, brug, Buiten IJTrekvogelpad etappe 6b van Schellingwoude naar Gaasperpark Amsterdam (2021) ; Zuider IJdijk ; autohandel, Zuiderzeeweg, Zuider IJdijkTrekvogelpad etappe 6b van Schellingwoude naar Gaasperpark Amsterdam (2021) ; Zuider IJdijk ; water, brug, Zuiderzeeweg, Amsterdamsebrug, wolken, ochtend, winter, Zuider IJdijkTrekvogelpad etappe 6b van Schellingwoude naar Gaasperpark Amsterdam (2021) ; Zeeburgerbrug (A10) ; brug, Buiten IJ, Zuiderzeeweg, Amsterdamsebrug, Zeeburgerbrug, A10Trekvogelpad etappe 6b van Schellingwoude naar Gaasperpark Amsterdam (2021) ; Enneus Heermabrug ; brug, Buiten IJ, riet, Enneus Heermabrug, SteigereilandTrekvogelpad etappe 6b van Schellingwoude naar Gaasperpark Amsterdam (2021) ; Kanaaldijk ; Amsterdam Rijnkanaal, Kanaaldijk, binnenvaart schipTrekvogelpad etappe 6b van Schellingwoude naar Gaasperpark Amsterdam (2021) ; Kanaaldijk ; Kanaaldijk, Ganzen, fietsers, Tweede DiemTrekvogelpad etappe 6b van Schellingwoude naar Gaasperpark Amsterdam (2021) ; Overdiemerweg ; Tweede diem, struiken, water, OverdiemerwegTrekvogelpad etappe 6b van Schellingwoude naar Gaasperpark Amsterdam (2021) ; Eerste Diem ; riet, tegenlicht, Eerste DiemTrekvogelpad etappe 6b van Schellingwoude naar Gaasperpark Amsterdam (2021) ; Zanglijster ; vogel, zanglijster, Song thrush, Turdus philomelos, BijlmerweideTrekvogelpad etappe 6b van Schellingwoude naar Gaasperpark Amsterdam (2021) ; Gaasterpark ; metro, amsterdam, gaasterpark

Tags: , , , ,

Gecategoriseerd in:

Dit bericht is geschreven door: Dion

Lees ook deze blogs