Menu

5 januari 2022 • Gepubliceerd door ; december 10, 2022 at 8:25 pm Qdraw

Trekvogelpad etappe 7 van Gaasperpark Amsterdam naar Naarden (2022)

Vanaf het metrostation Gaasperplas wandel ik op de tweede dag van het jaar naar Naarden. Dit is etappe 7 van het Trekvogelpad. Ik wandel door het Gaasperpark, langs de rivier de Gein, door Weesp, een stuk door de weilanden via de Naardermeer naar Naarden-Bussum.

Gaasperpark

Het park is oorspronkelijk aangelegd voor de Floriade van 1982 na afloop werden alle toevoegingen weggehaald en had men een mooi stadspark. Je start in de Bijlmer, metrohalte Gaasperplas. Nu heeft de Bijlmer niet zo geweldig imago maar je wandelt hier volledig in het groen.

Riviertje Het Gein

Door verschillende parken kom je uit bij het riviertje “Het Gein”. Over deze dijkweg wandel je naar Driemond. De rivier is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Dit is een 135 kilometer lange verdedigingslinie rond Amsterdam. Langs deze weg staan diverse borden. Zo wordt er op deze weg bijzonder hard gereden. In het verleden waren hier diverse fietser op het asfalt te vinden. Let op de auto’s die voorbij komen flitsen. Zo kom je onderweg prachtige monumentale boerderijen tegen. Sommige boerderijen behoorden toe aan de Amsterdamse adel. Piet Mondriaan vond dit een mooie omgeving om te schilderen.

Vestingstadje: Weesp

Vlak voor Weesp steek je het Amsterdam Rijn-kanaal over en wandel je langs de waterweg naar Weesp. Hier kom ik een bijzondere molen tegen. Molen ’t Haantje is in 1820 gebouwd als wipmolen met stelling. In Nederland zijn momenteel nog 3 wipstelling molens over, daarmee is ’t Haantje een uniek molen met zijn fraaie bijgebouwen. Helaas is het maalwerk van deze molen in het midden van de vorige eeuw gesloopt om de ruimte te gaan gebruiken als woonhuis. Weesp is een prachtig stadje met mooie grachtjes, historische panden, een in indrukwekkend fort en pittoreske kerkjes.

Naardermeer & Jac. P. Thijsse

Het Naardermeer is onderdeel van een lange reeks meren en moerassen in de Vechtstreek. Het meer bestaat niet alleen uit water, maar ook uit ondiepe moerassen, bossen, weilanden met mooie sloten, rietlanden en kreekjes Op deze plek spreekt visser Jan Hoetmer tegen Jac. P. Thijsse de gedenkwaardige woorden: “Koop het gerust heren, u zult er geen spijt van hebben”. Thijsse wil voorkomen dat de gemeente Amsterdam van het Naardermeer een vuilnisbelt maakt. In 1905 richt hij De Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten op en redt het Naardermeer van de ondergang. Je wandelt hier langs het oudste beschermde natuurgebied van Nederland. Er loopt ook een gelijknamige NS-Wandeling om het meer. Let hier wel op, je komt hier op diverse plekken het Floris V-wandelpad tegen. Deze route wordt ook met rood wit aangegeven.

Molen de Onrust

Onderweg kom ik nog de molen tegen. Het plan was om in 1809 het Naardermeer droog te pompen. Dit is niet gelukt en daarom hebben ze iets minder dan 80 jaar geleden een stoomgemaal gebouwd.

Stoomgemaal De Machine

Het Naardermeer is door de eeuwen heen een natuurlijk meer geweest. Al in de Romeinse tijd was hier al een meer. Er zijn in de tijd verschillende pogingen ondernomen het gebied droog te leggen. Uiteindelijk heeft de natuur gewonnen. Dit gebouw, de Machine genoemd, is een overblijfsel van een stoomgemaal dat hier van 1883 tot 1886 gefunctioneerd heeft. Samen met een aantal andere gemalen zou De Machine het Naardermeer droogpompen. Door de hoeveelheid wellen in het meer bleek het letterlijk dweilen met de kraan open. Het Naardermeer liep telkens weer vol. Daarom werd De Machine maar verbouwd tot twee woonhuizen.

Naarden-Bussum

Langs het Naardermeer kom je uit bij de dubbelstad Naarden-Bussum waar ik de trein pak richting huis.

Conclusie

Het is een mooie route ten zuiden van Amsterdam, je maakt een bocht om de rivier “Het Gein” te volgen. Dit is een mooi stuk, verder is Weesp een prachtig oud stadje en is het stuk langs het Naardermeer is ook erg tof om te wandelen. Let hier wel op dat je de juiste route volgt, het Floris V-pad loopt hier ook. Vooral het eerste stuk is wel veel asfalt, alleen bij het Naardermeer loop je een stuk over een modderpad.

Afstand & OV Tip

De zevende etappe is 24 km, inclusief aanlooproute vanaf Scouting Erica naar het station Naarden Bussum en dit heb ik gelopen op 2 januari 2022.

← Vorige etappeVolgende etappe →

In de serie van het Trekvogelpad gebruik ik de etappe nummers van Wandelnet. Zie de overzichtspagina Trekvogelpad voor de andere wandelingen uit deze serieTrekvogelpad etappe 7 van Gaasperpark Amsterdam naar Naarden (2022) ; Gaasterplas ; riet, gaasterplas, wolken, golvenTrekvogelpad etappe 7 van Gaasperpark Amsterdam naar Naarden (2022) ; Gaasperzoompad ; dieren, reiger, GaasperzoompadTrekvogelpad etappe 7 van Gaasperpark Amsterdam naar Naarden (2022) ; Ruwelswal ; windmolen, wolken, zon, RuwelswalTrekvogelpad etappe 7 van Gaasperpark Amsterdam naar Naarden (2022) ; Eben Haezer ; schapen, dieren, Gein noord, Eben HaezerTrekvogelpad etappe 7 van Gaasperpark Amsterdam naar Naarden (2022) ; Gein Noord ; Gein rivier, Gein noord, rietTrekvogelpad etappe 7 van Gaasperpark Amsterdam naar Naarden (2022) ; Weesperbrug ; Amsterdam Rijnkanaal, Driemond, weg, brug, Weesperbrug, Verlengd BuitenveerTrekvogelpad etappe 7 van Gaasperpark Amsterdam naar Naarden (2022) ; 't Haantje ; Weesp, windmolen, t haantjeTrekvogelpad etappe 7 van Gaasperpark Amsterdam naar Naarden (2022) ; Herengracht Weesp ; Weesp, Herengracht, schip, bootTrekvogelpad etappe 7 van Gaasperpark Amsterdam naar Naarden (2022) ; Koploper ; trein, spoor, koploper, nederlandse spoorwegenTrekvogelpad etappe 7 van Gaasperpark Amsterdam naar Naarden (2022) ; Honswijkerpad ; riet, water, HonswijkerpadTrekvogelpad etappe 7 van Gaasperpark Amsterdam naar Naarden (2022) ; De Onrust ; dieren, windmolen, vogels, ganzen, De OnrustTrekvogelpad etappe 7 van Gaasperpark Amsterdam naar Naarden (2022) ; Visserijpad ; riet, Visserijpad, NaardermeerTrekvogelpad etappe 7 van Gaasperpark Amsterdam naar Naarden (2022) ; Hooiberg ; hooiberg, boerderij, NatuurmonumentenTrekvogelpad etappe 7 van Gaasperpark Amsterdam naar Naarden (2022) ; Naardermeer ; riet, meerkade, naardermeerTrekvogelpad etappe 7 van Gaasperpark Amsterdam naar Naarden (2022) ; Observartiehut ; riet, Naardermeer, ObservartiehutTrekvogelpad etappe 7 van Gaasperpark Amsterdam naar Naarden (2022) ; Veenmos ; mos, veenmos, groenTrekvogelpad etappe 7 van Gaasperpark Amsterdam naar Naarden (2022) ; Katjes van de hazelaar ; hazelaar, katjes, hooikoortsTrekvogelpad etappe 7 van Gaasperpark Amsterdam naar Naarden (2022) ; Reiger en koeien ; dieren, koeien, reiger, Voormeer, Naarden

Tags: , ,

Gecategoriseerd in:

Dit bericht is geschreven door: Dion

Lees ook deze blogs