Midden in het Buurserzand begint deze etappe zich en gaat richting Enschede. Onderweg kom je nog een recreatiegebied tegen, het Rutbeek en het laatste stuk is via de buitenwijken naar het centrum van Enschede waar de route eindigt op het treinstation
Waar is etappe 22?
Etappe 21 eindigt bij het Buurserzand en direct daar aansluitend vervolg je de route op etappe 23 richting Enschede. Dit is de slotetappe van het Trekvogelpad. Etappe 22 is een zijtak die naar de hostel en camping het Den Broam van de Nivon loopt en dan weer teruggaat naar de hoofdroute. Deze etappe heb ik overgeslagen omdat dit een alternatieve route is.
Sekmaatsvlakte of Buurserzand
In dit natuurgebied begint deze etappe. Het is een gebied met open heidevlakten, graslanden en kleine bosjes. Zo onderscheid het landschap zich met de eeuwenoude jeneverbesstruiken. Zo doet deze bes er drie jaar over voordat deze rijp is. Het eerste jaar is die nog groen, het tweede meer donker groen en het derde jaar zijn de bessen zwart. De jeneverbes is een conifeer, één van de weinige die van origine voorkomt in Nederland. Het aantal jeneverbessen is sterk afgenomen en er lijken maar weinig jonge bomen op te komen. Eén van de plekken waar het sinds een aantal jaar wel goed gaat, is het Buurserzand. De meeste jeneverbessen die je hier ziet staan zijn ongeveer even oud, zo’n 150 jaar. Om het land verder te verschralen, wordt er nog steeds gemaaid in het Buurserzand. Omdat de jonge jeneverbessen juist niet gemaaid moeten worden, worden deze gemarkeerd zodat die niet per ongeluk worden meegenomen met het maaien. Tijdens het maaien wordt er goed op de stokken gelet waardoor de jonge jeneverbessen door kunnen groeien.
Rutbeek
Het Rutbeek is ontstaan door zandafgraving. De “Laag van Usselo” werd in dat jaar ontdekt. Bij toeval werd bij een zandafgraving in het Usselerveen (waar nu het Rutbeek is) een 10 cm dikke bleke zandlaag ontdekt met houtskool en stukjes vuursteen. Deze laag is terug te vinden in heel Noord-Europa, en Usselo had hier een primeurtje mee te pakken. De parkeerplaats valt vooral op dat deze zo leeg zijn en dat de hekken die eromheen staan enorm zijn.
Buitenwijken van Enschede
Na de Rutbeek kom je aan bij de rand van Enschede, door verschillende vinex wijken wandel je door een complex van een organisatie ten behoeve van de geestelijke gezondheid door richting het centrum. Onderweg kom je nog door een tunnel waar je de A35 kruist en door de oudere wijken De Braker en Pathmos. Zo wandel je via het Volkspark richting het centrum. Onderweg kom je de campus van de hogeschool Saxion ook nog tegen.
RK Kerk Sint Jacobus de Meerdere en de Grote kerk
De eerste Sint Jacobus-kerk is herbouwd na een brand in de jaren 30 van de vorige eeuw. Zo geeft de bogengalerij toegang tot deze koepelkerk. Aan dezelfde Oude markt staat nog een kerk gebouw: De Grote Kerk. De oorspronkelijke kerk dateert uit de Middeleeuwen maar in 19de eeuw zijn er ingrijpende veranderingen doorgevoerd. Inmiddels wordt deze kerk door het theater gebruikt.
Station Enschede
Het eindpunt van het Trekvogelpad is het station Enschede. Het huidige stationsgebouw stamt uit de jaren 50 van de vorige eeuw. Het station is ontworpen als een mix tussen kopstation en parallelstation. De laatste functie verloor het in 1981 met de opheffing van de treindienst naar Gronau (Duitsland). Architect Schelling ontwierp na 1945 diverse stationsgebouwen, waaronder dat van Hengelo (1951), Zutphen (1952) en Arnhem (1954), die allen zijn gebouwd in de stijl van de Nieuwe zakelijkheid. Kenmerkend is het beton gebruik en de vele zuilen. Het is niet mijn stijl maar het past wel bij de stijl van de jaren 50 van de vorige eeuw.
Conclusie
Het gebied de Buurserzand is erg mooi en het is ook mooi om te zien dat de jeneverbes het daar zo goed doet. Het namelijk best uniek dat deze conifeer in de natuur groeit. Dan volgt een stuk langs de Rutbeek, dat is niet echt speciaal. De buitenwijken van Enschede zijn wat eentonig maar het centrum is wel leuk om doorheen te wandelen. Al met al is dit geen top etappe.
In de serie van het Trekvogelpad gebruik ik de etappe nummers van Wandelnet. Zie de overzichtspagina Trekvogelpad voor de andere wandelingen uit deze serie