Menu

7 december 2022 • Gepubliceerd door ; december 8, 2022 at 9:12 am Qdraw

Trekvogelpad Achterhoek en Twente Video Etappe 18 tot en met 23 (2022)

De laatste regio’s van het Trekvogelpad heb ik afgerond! In juli ’21 ben ik begonnen met deze lange afstandswandeling die ik in losse etappes loop. Zo ben begonnen in Bergen aan Zee en ben ik via Amsterdam naar Naarden gelopen, dat was de eerste provincie. In het deel daarna ben ik over de Utrechtse Heuvelrug gelopen, daarna door de Veluwe en nu de laatste regio’s door de Achterhoek en Twente. Bij deze blog zit een een filmpje waar ik door de Achterhoek en Twente wandel.

Bronkhorsterveer

Met de veer steek je de rivier de IJssel over, je komt dan in het gebied: De Achterhoek.

Landgoed Hackfort

Het landgoed begon ooit als een eenvoudig woonhuis. In de loop van de tijd groeide het uit tot een compleet landgoed met kasteel, boomgaarden, weides en graanakkers.

Kasteel Vorden

Je komt aanlopen over een brede laan die naar het Kasteel loopt. Kasteel Vorden werd al genoemd in de 12e eeuw. Vorden is ontstaan aan een doorwaadbare plaats in de beek. In 1540 is het kasteel verbouwd naar de huidige vorm. Bij het kasteel Vorden kruisen we het bekende Pieterpad dat van noord naar zuid loopt.

Bos en Houtdag in Ruurlo

Onderweg kwam ik nog langs een evenement dat Staatsbosbeheer had georganiseerd. Op 17 september organiseerde Staatsbosbeheer een bos en hout dag in Ruurlo. Een open dag waarbij alles te zien

De Waterster

De zon was er net even maar inmiddels is het weer gaan regenen en kom je uit bij de Waterster. Dit gebied dat in een stervorm ligt en is aangelegd in 1915. De gemeente Borculo liet de vijver uitgraven omdat ze dacht het zand nodig te hebben voor de geplande uitbreiding van de tramlijn van Borculo naar Beltrum. Door de Eerste Wereldoorlog werden tramlijnen steeds minder rendabel, de tramlijn is er daarom nooit gekomen. De vijver is ook stervormig, maar staat door de droogte helemaal leeg.

Eibergen

Het kleine oude stadje Eibergen staat hierna op de planning. In de 15e eeuw moet Eibergen de beschikking hebben gekregen over enige stedelijke rechten.

Het Lankheet

Iets ten zuiden van Haaksbergen ligt het waterpark ‘Het Lankheet’. In dit prachtige bos- en rietlandschap wordt geëxperimenteerd met natuurlijke waterzuivering. Het water uit naarburige Buurser Beek wordt hier door rietbekkens gefilterd van fosfaat en stikstof.

Oostendorper Watermolen

Iets verderop bevind zich de Oostendorper watermolen is een dubbele, door water aangedreven molen. Aan de linkeroever staat een oliemolen en rechts een korenmolen. De funderingen bestaan uit Bentheimer zandsteen. Dit wordt hier in de omgeving gewonnen.

Haaksbergerveen

Hoogveen en natte heide, zoals in het Haaksbergerveen, zijn zeldzaam geworden in Nederland. Voor de turfwinning was dit landschap heel gangbaar in dit deel van Europa. Het hoogveen, dat in de loop der eeuwen is ontstaan, wordt gevoed door regenwater. Het veenmos dat er groeit heeft de bijzondere eigenschap dat het als een spons werkt: het houdt zelf regenwater vast, ook in tijden van droogte. Het heeft zo een eigen waterhuishouding, met een waterspiegel die hoger ligt dan de omgeving. Hierdoor kan het hoogveen uitgroeien tot grote aaneengesloten, zompige veenkussens.

Buurserzand

Het Buurserzand onderscheid zich met de eeuwenoude jeneverbesstruiken. Dit is een natuurgebied waar open heidevlakten, graslanden en bosjes elkaar afwisselen. Die afwisseling maakt het Buurserzand tot een geliefd wandelgebied.

Station Enschede

Het eindpunt van het Trekvogelpad is het station Enschede. Het huidige stationsgebouw stamt uit de jaren 50 van de vorige eeuw. Het station is ontworpen als een mix tussen kopstation en parallelstation.

Video

Van deze route heb ik een film gemaakt die een beeld geeft van wat er onderweg te zien is. Scroll iets naar beneden voor de video speler. Mochten er problemen zijn met afspelen, de video is ook op Youtube te vinden.

Etappe overzicht

De losse etappes zijn op de volgende pagina’s te vinden:

 

Hieronder staat de video:

 

 

 

 Trekvogelpad Etappe 21b van Haaksbergen naar Buurserzand (2022) ; Haaksbergerveen ; Hoogveen, Haaksbergerveen, geel gras, etappe 21b

Tags: ,

Gecategoriseerd in:

Dit bericht is geschreven door: Dion

Lees ook deze blogs