Bij het kasteel van Vorden begint deze etappe en loopt door tot aan Ruurlo, we zijn in de Achterhoek beland en dit is het land van de landhuizen en kastelen. Daarnaast is er in het gebied een typisch coulisselandschap. Dit is een half-open landschap waar velden worden afgewisseld met bossen. Je wandelt over de vele zandwegen door het gebied. Vanwege de droogte stonden hier vele sloten en kanalen leeg. Het was zo droog dat je door de Baakse beek kon je heen kon lopen zonder natte voeten te krijgen.
Kasteel Vorden
Vanaf het Station Vorden is het niet zo ver naar het Kasteel van Vorden. Dit is ook gelijk een hoogtepunt van deze etappe. Het kasteel stamt uit 1208 en was in bezit van de Heren van Vorden. In 1580, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, werd het geplunderd en dertig jaar later hersteld. Het huis is door de eeuwen heen eigendom geweest van een waslijst aan adellijke geslachten, waaronder dat van Ripperda. Zo staat Wigbolt Ripperda bekend om het feit dat hij de leiding gaf tijdens het beleg van Haarlem. Na de Tweede Wereldoorlog heeft het kasteel lang leeggestaan en raakte het meer en meer in verval. Na restauratie in 1976 werd het kasteel het gemeentehuis van Vorden. Door de gemeentelijke herindeling was het niet meer nodig als gemeentehuis en sinds 2004 beheert de familie Rodink het kasteel. Het wordt nu gebruikt als huwelijkslocatie en hotel. Bij het kasteel staat ook de Lodewijkslinde. Hier rustte Lodewijk XIV in 1672. Al leek het wel dat de boom z’n beste tijd al gehad had.
Halte Brandenborch
Onderweg kom een groot spandoek tegen van Stopplaats Brandenborch, dit was een voormalige halte tussen 1878 en 1930 waar de trein onderweg stopte. Op een bepaalde manier wilde de bewoners hier graag naar terugkijken.
Bos en Houtdag in Ruurlo
Onderweg kwam ik nog langs een evenement dat Staatsbosbeheer had georganiseerd. Op 17 september organiseerde Staatsbosbeheer een bos en hout dag in Ruurlo. Een open dag waarbij alles te zien, te doen en te leren was over bos, bomen en hout. Staatsbosbeheer blikt terug op een geslaagde open dag met 500 bezoekers. Hier stonden diverse kraampjes. Zo heb ik nog even gesproken met een studente bosbouw en ze stond daar namens de opleiding. Ze vertelde heel enthousiast over het werk dat ze tijdens haar stages had gedaan.
Molenplateau Ruurlo
Onderweg kom ik nog een verhoging in het landschap tegen. Op deze verhoging heeft tot 1830 een molen heeft gestaan. De molen is inmiddels afgebroken en er staan veel meer bomen in het gebied. Het molenplateau is een uitkijkpunt over naastgelegen heideterrein.
Kasteel Ruurlo
De etappe eindigt bij Kasteel Ruurlo, je kunt het kasteel helaas niet zien vanaf de route. De slotgracht en de Baakse Beek staan helemaal droog. De verdediging van het kasteel is niet optimaal als de ridders komen! Vanwege de droogte van afgelopen zomer staan vele sloten en beken in dit gebied helemaal droog.
Conclusie
Het is een mooi en afwisselend half open landschap, waar je ook tussen de weides doorloopt en door kleine bossen. Verder is het een prachtig coulisselandschap waar je over diverse zandwegen doorheen loopt.