Menu

23 januari 2015 • Gepubliceerd door ; januari 24, 2015 at 7:56 pm Qdraw

Toepassen van de Informatie architectuur

Met informatie architectuur wordt de inhoud georganiseerd. In dit artikel schrijf ik over het uitwerken van de informatie architectuur tot een wireframe mockup.

Interaction design (IxD) is een vakgebied dat zich richt op het gedrag tussen mens en computer. Interactie is een wederzijdse actie, een wisselwerking. Interaction Design is er voor de structuur en het gedrag van interactieve systemen.

Interaction Design en Informatie Architectuur werken samen. Wanneer er wijzigingen in de informatie architectuur is zal dit onmiddellijk in het interaction design merken.

Hoe maak ik optimaal gebruik van Interaction Design

Door het gebruik maken van conventies wordt de leercurve van de site verkort. Over de hele wereld zijn conventies aanwezig. Op het web zijn bewuste en onbewuste afspraken gemaakt. Deze conventies zorgen voor affordance (verwachtingen) van een object. Door te kijken naar het werk van anderen kom je achter deze conventies. Je mag deze conventies alleen breken als jouw oplossing beter is.

Met een consistente lay-out, consistente interactie en consistent taalgebruik voorkom je tegenstrijdigheden en maak je het makkelijker voor de gebruiker. Door objecten op dezelfde manier te gebruiken weet de gebruiker wat wat is.

Leg de nadruk op user experience door te analyseren welke functies wel nuttig zijn voor de gebruiker en welke functies nooit worden gebruikt. Je kunt hier achter komen door gebruikerstests te houden. Verwijder onnodige features en maak van grote complexe taken meerdere taken.

Maak het de gebruiker makkelijker. Laat de gebruiker zich concentreren op het werk in plaats van op de user interface. Voorkom dat de gebruiker na hoeft te denken over de interface, zo voorkom je dat de gebruiker moet gaan puzzelen.

Laat de status van het systeem altijd zien. Wanneer de status van het systeem zichtbaar is dan is dit duidelijk voor de gebruiker wat er gebeurd. Zo hoeft de gebruiker niet te gissen naar mogelijke handelingen en dit zorgt voor een betere user experience.

Help de gebruiker fouten voorkomen. Geef duidelijke feedback op fouten van de gebruiker. Door de gebruiker zelf de fouten ongedaan te laten maken voorkom je veel ergernissen.

Op basis van de Informatie architectuur weet je de hiërarchie in het ontwerp. In de informatie architectuur staat wat belangrijk is en wat minder belangrijk.

Hoe werk ik de wireframes op basis van de informatie architectuur uit?

Op basis van de informatie architectuur wordt de hiërarchie van de inhoud bepaald. Op deze manier wordt de inhoud geordend. Mocht de informatie architectuur niet consistent zijn pas je dit dan aan. Het Interaction design moet je dan natuurlijk ook weer op de informatie architectuur aanpassen.
Denk vanuit het Mobile First-principe en werk op basis van een mobiel naar desktop-scherm. Ontwerp daarom eerst de mobiele versie van de website en bouw deze uit naar een desktop versie.

Maak de Wireframe op basis van de informatie architectuur. De informatie is al verzameld en maak hier ook gebruik van. Werk op papier zodat je veel versies kunt maken en experimenteren. Wanneer je één of meerdere versies hebt waar je tevreden over bent werk je deze wireframes digitaal uit.

Toepassen van de Informatie architectuur ; iA, informatie architectuur, IxD, interaction design, Visual Design, VD | foto 1

Tags: , , , , , ,

Gecategoriseerd in:

Dit bericht is geschreven door: Dion

Lees ook deze blogs