Menu

16 januari 2015 • Gepubliceerd door ; januari 17, 2015 at 2:13 pm Qdraw

Informatie architectuur

Deze blog-post maakt uit van de nieuwe categorie Design, in deze categorie ga ik schrijven over van mijn vakgebied. Op dit moment ben derdejaars student communicatie en multimedia design waar mijn focus ligt op Interaction Design en Visual Design.

Wat is Informatie Architectuur?

Het doel van Informatie Architectuur is om informatie toegankelijk te maken. Bij dit vakgebied los je basale problemen op met de toegankelijkheid van informatie. Informatiearchitectuur wordt gebruikt in websites, software en digitale interactieve diensten.

De Informatie Architectuur beschrijft de inhoudelijke relaties en de samenhang van informatie. Bij een website zorgen de links voor de samenhang van de informatie. Wanneer er niet naar de pagina gelinkt wordt valt deze pagina buiten de Informatie Architectuur en buiten het web.

Er is bij Informatie Architectuur niet één weg naar Rome. Er zijn veel mogelijkheden waar je van moet beoordelen welke jij het beste vind. De slechtste optie is niet kiezen, omdat er dan voor je gekozen wordt. Er zijn eindeloze opties, maar het is aan jou om te kiezen wat het beste is.

Een uitgewerkt Informatie Architectuur zorgt voor een overzicht van de informatie. Door op deze manier de informatie te plannen wordt de site beter. Op deze manier wordt de informatie voor jou overzichtelijk.

Hoe toe te passen binnen een website

De eerste stap is het analyseren van de informatie door hier een mindmap van te maken. Maak van de home pagina een item en verdeel de andere pagina’s in subonderwerpen. Maak een overzicht van de site door van alle pagina’s een item te maken.

Het maken van een mindmap/flowchart zorgt ervoor dat de structuur overzichtelijk is. Door dit op deze manier te doen heb je in één oogopslag zichtbaar hoe de site in elkaar zit.

Door van alle teksten de kernwoorden op te schrijven is het in oog opslag duidelijk wat er staat. Tot nu toe zijn alle pagina opgenomen in de mindmap. Er staat nog niks over de teksten in deze mindmap. Om tot de kern te komen schrijf je steekwoorden op van de tekst. Focus op de kern omdat de meeste mensen de tekst scannen. Deze kernwoorden kunnen als basis dienen voor een tekstschrijver.

In een afbeelding kun je in een aantal gevallen meer laten zien. Maak daarom ook van de afbeeldingen steekwoorden. Door deze afbeeldingen samen te vatten met steekwoorden krijg je de juiste afbeeldingen op je site.

Herordenen met hulp van fysieke post-its geeft je de kans om na te denken over de structuur van de website. Alle items komen op post-its te staan. Door te sorteren op relevantie zorg je er voor dat alle belangrijke informatie aanwezig is. Organiseer logische categorieën. Alle onbelangrijke informatie kan worden weggelaten. Op deze manier voorkom je dubbele en onbelangrijke informatie. Zowel de gebruiker als Google zullen deze dubbele content niet waarderen. Door op deze manier na te denken over de prioriteit zorg je voor een betere structuur.

Een onderdeel van de structuur van een stagedocument

Informatie Architectuur ; iA, Informatie Architectuur | foto 1

Tags: , , , , ,

Gecategoriseerd in:

Dit bericht is geschreven door: Dion

Lees ook deze blogs