Menu

8 mei 2023 • Gepubliceerd door ; mei 20, 2023 at 9:49 pm Qdraw

GR 126 Sevry naar Houyet (2023)

Tijdens de tweede dag van de meerdaagse hikingtrip door de Ardennen wandel ik via het dal van Sevry en Wancennes, over de heuvels van Malakoff, door het dal en door het Bois du Roi en de heuvel op richting Mesnil-Église, waar ik eindig vlak voor Houyet.

Sevry

De dag ervoor ben ik geëindigd iets na Sevry, hier pak ik de GR126 weer verder op.

Castelpark Saint-Pierre

Het kasteelpark Saint-Pierre in Beauraing, België. Volgens de omschrijvingen zou het park open zou moeten zijn, maar alle hekken zaten op slot toen ik er langs kwam. In het verleden vormden het kasteelpark Saint-Pierre en het kasteelpark Sainte-Marie één geheel, maar het kasteel in Saint-Pierre brandde af in 1889 na restauratie door de hertog van Osana.

Vluchtplaats Les Mousquet’air Beauraing

Onderweg kom je nog borden tegen van de lokale vliegvereniging met informatie over waar wel en waar je niet mag vliegen. Het bord stond op een heuvel, dus ik denk dat het de bedoeling was om met een zweefvliegtuig vanaf de heuvel te starten.

Neuville

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Neuville is de kerk van Rue d’antan neuville l’église. De kerk gewijd aan de Hemelvaart van de Maagd Maria is een opmerkelijke bezienswaardigheid die zeker de moeite waard is om te bezoeken. Het is een van de oudste kerken in de gemeente en heeft de overblijfselen van zijn Romaanse oorsprong bewaard, zoals de schrijn en de twee rijen en, evenals een Romaanse poort in het noorden met Griekse kruisen.

Onderweg vraag ik een lokale bewoner om mijn drinkflessen bij te vullen. Hoewel ik de Franse taal niet zo goed spreek, was hij wel geïnteresseerd in mijn trekkingtocht

Na even geschuild te hebben voor een flinke regenbui in een leegstaande garagebox wandel ik het dorp uit en kruis ik een drukke provinciale weg.

Bois du Roi

Aan de overkant van het dal begint het Bois du Roi. Hier zijn Douglas dennen geplant in 1971 staat te lezen op een bord.

Door het kappen van opeenvolgende open plekken langs dit GR126-pad is er wat zon in het bos gekomen, waardoor een uitzonderlijke flora van de Famenne (de regio waar we nu zijn) tot bloei komt. Deze bloemen trekken op hun beurt een grote verscheidenheid aan vlinders aan

Calestienne

We kruisen de streek van de Calestienne, dit is een geologische regio. Het is een kalkplateau met een specifieke geologie en landschap dat gekenmerkt wordt door onder andere grotten, kliffen, dolines en sinkholes. Het gebied is van groot belang voor de biodiversiteit en herbergt een grote verscheidenheid aan planten- en diersoorten.

Mesnil-Église

Mesnil-Église is een klein dorpje in de gemeente Houyet, het dorp ligt in het hart van de Ardennen en wordt omringd door prachtige bossen en groene heuvels. Het dorp wordt ook geassocieerd met de beroemde “Ravel” fietsroute, die loopt langs de Lesse en de Maas. Het dorp heeft een kleine kerk gewijd aan Saint-Pierre en enkele traditionele Ardense huizen.

Onderweg spreek ik nog wat locals die een busje aan het verbouwen zijn om een reis door zuid Europa. Ze waren nog druk aan het timmeren in hun bus. Dus heb ze succes gewenst en mijn tocht verder vervolgt.

Ruisseau de Romoine

Het dal van de beek Ruisseau de Romoine vormt het laatste stuk van deze dag. Hier wandel je door een idyllisch beekdal. Vlak voor Houyet heb ik deze dag afgesloten.

Conclusie

In deze meerdaagse hikingtrip door de Ardennen heb ik veel verschillende landschappen en bezienswaardigheden gezien, waaronder het Bois du Roi, de Calestienne en het dorpje Mesnil-Église. Ik heb zelfs de lokale bewoners ontmoet en gesproken. Het dal van de beek Ruisseau de Romoine vormde het perfecte einde van de tweede dag van mijn wandeling, waarna ik uitkeek naar de volgende dag om nog meer te ontdekken in deze prachtige regio.

← Vorige etappeVolgende etappe →

In de serie van GR126 gebruik ik de etappe verdeling op basis van de wandeldagen.

Bekijk de overzichtsblog Verken de Belgische Ardennen te voet – GR 126 Hiking Avontuur en de videoGR 126 Sevry naar Houyet (2023) ; Herderstasje ; druppel, weide, Herderstasje, Ardennen, JavingueGR 126 Sevry naar Houyet (2023) ; Beuk ; druppel, Bois de Sevry, beuk, bladeren, groene beuk, Ardennen, lente, uitloop, JavingueGR 126 Sevry naar Houyet (2023) ; Noorse esdoorn ; Bois de Sevry, GR126, bladeren, Noorse esdoorn, ArdennenGR 126 Sevry naar Houyet (2023) ; Roodgatje (zandbij) ; roodgatje, Castel Saint Pierre, Ry des Aulnes, bladeren, zandbijen, Ardennen, lenteGR 126 Sevry naar Houyet (2023) ; Sentier no 32 ; Castel Saint Pierre, Ry des Aulnes, informatiebord, GR126, Sentier no 32, Ardennen, Chemin privé, bordGR 126 Sevry naar Houyet (2023) ; Castel Saint Pierre ; Castel Saint Pierre, Ry des Aulnes, GR126, ArdennenGR 126 Sevry naar Houyet (2023) ; Gulden sleutelbloem ; plant, geel, Rue de Malakoff, Gulden sleutelbloem, ArdennenGR 126 Sevry naar Houyet (2023) ; Raapzaad & Valk op jacht ; raapzaad, plant, geel, Ardennen, valk, lucht, vogelGR 126 Sevry naar Houyet (2023) ; Rue de Malakoff ; Rue de Malakoff, weide, ArdennenGR 126 Sevry naar Houyet (2023) ; Martouzin Neuville ; Martouzin Neuville, uitzicht, GR126, ArdennenGR 126 Sevry naar Houyet (2023) ; Wandelpad naar Martouzin Neuville ; Martouzin Neuville, holle weg, zandweg, GR126, ArdennenGR 126 Sevry naar Houyet (2023) ; Rue d'antan neuville l'église ; Neuville (Beauraing), Rue du Bois d'Uchy, Rue de Neuville, kerk, Église Notre-Dame, Ardennen, Rue d'antan neuville l'égliseGR 126 Sevry naar Houyet (2023) ; Rue de Neuville ; Neuville (Beauraing), dieren, schapen, Rue de Neuville, Ardennen, lammetjesGR 126 Sevry naar Houyet (2023) ; Rue de Neuville ; Neuville (Beauraing), Rue de Neuville, Ardennen, FamenneGR 126 Sevry naar Houyet (2023) ; Rue de Neuville ; Neuville (Beauraing), dieren, Rue de Neuville, GR126, Ardennen, FamenneGR 126 Sevry naar Houyet (2023) ; Modderpad door Bois du Roi ; Bois du Roi, Wiesme, GR126, bos, modderpad, ArdennenGR 126 Sevry naar Houyet (2023) ; Pinksterbloem ; Bois du Roi, Wiesme, pinksterbloem, ArdennenGR 126 Sevry naar Houyet (2023) ; Rue de Houyet ; Wiesme, GR126, Rue de Houyet, boom, ArdennenGR 126 Sevry naar Houyet (2023) ; Rue de Houyet ; Wiesme, kerk, GR126, Rue de Houyet, Ardennen, kerkhof, begraafplaatsGR 126 Sevry naar Houyet (2023) ; Rue Basse ; Mesnil-Église, GR126, Lada, Rue Basse, AH 234 MQ, Niva, ArdennenGR 126 Sevry naar Houyet (2023) ; Klimop ; Mesnil-Église, Rue du Monument, klimop, ArdennenGR 126 Sevry naar Houyet (2023) ; Route de Forzée ; GR126, weerspiegeling, plas water, Route de Forzée, ArdennenGR 126 Sevry naar Houyet (2023) ; Naturehike ; Naturehike, tent, camperen, Ardennen

Tags: , , ,

Gecategoriseerd in:

Dit bericht is geschreven door: Dion

Lees ook deze blogs