Menu

23 augustus 2021 • Gepubliceerd door ; maart 23, 2022 at 10:45 pm Qdraw

Noaberpad etappe 10 van Hesingen naar Esche (2021)

Deze etappe loopt van het buurtschap Hesingen naar het plaatsje Esche. Beide plaatsen liggen in het Graafschap Bad Bentheim (Duitsland). Je wandelt hier over rustige landwegen, kleine stukken heide en over eeuwenoude grafheuvels.

Hesingen

In dit stuk wandel je langs akkers en bosranden, met weidse vergezichten. Zoals zo veel grensgebieden heb je hier bijna geen mobiel bereik, zorg er voor dat je offline kaarten hebt.

Grafheuvels

Maar lang voor de middeleeuwen werd het gebied al bewoond en dat is nog steeds te zien aan de grafheuvels rond Uelsen. In de jonge steentijd (3500-1500 v.Chr.) en de bronstijd (1800-800 v.Chr.) werden mensen begraven in grafheuvels. Om uit te leggen hoe de mensen toen leefden is er een boerderij uit de bronstijd nagebouwd, waar ambachtslieden bijvoorbeeld brons gieten, wol verven en potten bakken. Dit museum heet het Bronzezeithof Uelsen, op het moment dat ik langs kwam was deze gesloten.

Camping Heideruh

Deze camping ligt vlak aan de route, dus heb ik een kijkje genomen of ze nog een plek voor mij vrij hadden. Bij het grasveld waar gekampeerd kan worden was het erg rustig dus heb ik iemand gevraagd waar de receptie was. Eerst in Duits maar toen ik kwam ik er snel achter dat ze uit Groningen kwam, dan is Nederlands toch een stuk makkelijker. Ik moest bij Jürgen zijn, de beheerder van de camping. Er was een receptiegebouw maar die was leeg. Ik had geluk want hij kwam net aanrijden en er was plek genoeg voor mij. Het is een prima rustige natuurcamping, al geven de beelden op hun site niet echt een goed beeld van de camping.

Spöllberg

De route brengt je via het heuvelachtige landschap bij de Spöllberg. Dit is een historische begraafplaats dat zich in een heide gebied bevind. Volgens de bordjes zou dit gebied begraast worden door schapen, maar aan het gras te zien zijn hier al lang geen schapen meer geweest. Het gebied omvat acht grafheuvels, waarvan de centraal gelegen heuvel het meeste opvalt dankzij de hoogte.

In het verleden zijn hier telkens vondsten gedaan uit de periode vanaf de vroege bronstijd tot aan het begin van de ijstijd. In 1840 is er tijdens een zandafgraving bij de boerderij van Pamann een opzienbarende vorst gedaan. De boer ontdekte een beker van puur goud. Deze 11,5 cm hoge beker wordt ook de “gouden beker van Gölenkamp” genoemd en is van de oudste gouden objecten van midden Europa.

De Vechte

Het gebied wordt langzaam minder glooiend. Over rustige asfaltwegen tussen de weilanden komt de route aan bij De Vechte (Overijsselse Vecht). Via een klein overwoekerd heide gebiedje (Brünas Heide) kom je aan in het dorpje Esche.

Afstanden

Deze etappe is 20,69 km lang en ik heb overnacht bij Camping Heideruh (Uelsen)

Conclusie

Grote stukken van de route heb je geen mobiel bereik, hou er rekening mee met het plannen van deze route. Er zitten mooie stukken in zoals de zandwegen bij Hesingen, de grafheuvel het stuk langs de Vecht maar ook hele stukken asfaltwegen die alles aan elkaar lijmen.

De foto’s zijn gemaakt op 18 en 19 augustus 2021

In de serie van het Noaberpad gebruik ik de etappe nummers van Wandelnet. Zie de tag: Noaberpad voor de andere wandelingen uit deze serie

Vorige etappeVolgende etappeNoaberpad etappe 10 van Hesingen naar Esche ; Karkweg ; etappe 10, Noaberpad, mast, elektriciteitsmast, KarkwegNoaberpad etappe 10 van Hesingen naar Esche ; Schotse hooglanders aan de Bliksteege ; etappe 10, koeien, Schotse hooglanders, Bliksteege, Uelsen, HöcklenkampNoaberpad etappe 10 van Hesingen naar Esche ; Dagpauwoog Rups ; brandnetel, rups, dagpauwoog rups, etappe 10, Bliksteege, Uelsen, HöcklenkampNoaberpad etappe 10 van Hesingen naar Esche ; Geteloweg ; etappe 10, Noaberpad, markering, geel, wit, GetelowegNoaberpad etappe 10 van Hesingen naar Esche ; ; tent, trangia, etappe 10, camping, Camping Heideruh, naturehike cloud up 2Noaberpad etappe 10 van Hesingen naar Esche ; Windmolen Friedhofsweg Uelsen ; etappe 10, Uelsen, windmolen, FriedhofswegNoaberpad etappe 10 van Hesingen naar Esche ; Am Festplatz ; etappe 10, heuvels, bomen, velden, weide, Am FestplatzNoaberpad etappe 10 van Hesingen naar Esche ; Ganzen en kraaien aan de Haubtstraße Gölenkamp ; etappe 10, ganzen, kraaien, vogels, vliegen, vlucht, Haubtstraße, GölenkampNoaberpad etappe 10 van Hesingen naar Esche ; Gras op de Spöllberg ; etappe 10, Grafheuvel, Spöllberg, gras, druppelsNoaberpad etappe 10 van Hesingen naar Esche ; Heide op de Spöllberg ; etappe 10, heide, bloei, paars, Grafheuvel, SpöllbergNoaberpad etappe 10 van Hesingen naar Esche ; Zicht vanaf de Spöllberg ; Grafheuvel, Uelsen, Spöllberg, gras, etappe 10, uitzichtNoaberpad etappe 10 van Hesingen naar Esche ; Spöllberg ; etappe 10, Grafheuvel, Spöllberg, gras, druppelsNoaberpad etappe 10 van Hesingen naar Esche ; An der Vechte ; etappe 10, Vechte, rivier, water, weerspiegeling, bomen, An der VechteNoaberpad etappe 10 van Hesingen naar Esche ; An der Vechte ; etappe 10, gras, brandnetels, solitaire bomenNoaberpad etappe 10 van Hesingen naar Esche ; Avondkoeksbloem ; avondkoeksbloem, bloem, wit, bloei, gras, etappe 10Noaberpad etappe 10 van Hesingen naar Esche ; Brünas Heide ; etappe 10, heide, bloei, paars, Noaberpad, Brunas Heide, Brünas Heide

Tags: , , ,

Gecategoriseerd in:

Dit bericht is geschreven door: Dion

Lees ook deze blogs