Het Trekvogelpad loopt nu meer in de richting van de Nederrijn, het landschap bestaat nu meer uit graslanden, prachtige landgoederen en kastelen. Er zitten wel stukken asfalt tussen om de verschillende landgoederen met elkaar te verbinden.
Groenesteyn
Iets voorbij Langbroek begint deze etappe aan de Langbroekerwetering bij de “Poort van Groenesteyn”. Hier wandel over een mooie zandweg tot aan de Gooyerwetering. Vlak hiervoor loop je nog een 50 meter om de boerderij “Het Boompje” heen.
Landgoed Broekhuizen
Je vervolgt de route over een stuk over het asfalt naar het volgende landgoed: Landgoed Broekhuizen. Dit landgoed is een voormalige ridderhofstad. Het huidige kasteel is gebouwd in 1810. Het kasteel is na een grote brand in 1906 zo veel mogelijk in de oude stijl herbouwd. Je wandelt hier over het landgoed. Aan het einde kom je uit bij een boerderij waar ze recent veel bomen hebben omgezaagd. Deze liggen op het erf van deze boerderij uitgestald.
Landgoed Kolland
Er volgt weer een stuk asfaltweg voordat je op het volgende landgoed uitkomt. Dit landgoed is een afwisseling van graslanden en vochtige tot natte bossen. De bossen werden vroeger als hakhout gebruikt. De boom wordt daarbij niet helemaal gekapt, maar tot net boven de stambasis. Op dit landgoed hebben ze ook Essenhakhout, dit komt niet zo veel voor in Europa.
De Amerongse Bovenpolder
De polder is na 25 jaar van plannen maken in 2016 open voor publiek. Van 2 april tot 1 oktober de polder een vier kilometer lange wandelroute uitgemaaid. Ik was hier eind februari dus ik ben niet door de uiterwaarden gelopen. Tijdens dit seizoen kunt je als bezoeker de uitbundige bloei van diverse planten zien.
Landgoed Zuylestein
Na een kort stukje over de dijk gelopen hebben ga je weer landinwaarts. Bij het landgoed Zuylestein zijn we afgelopen oktober druk aan het bos kappen geweest. Er hangt ook een plakkaat waarin ze uitleggen dat ze het landgoed aan het herstellen zijn. De gebouwen zijn door de architect P. Cuypers ontworpen. Hij heeft ook het Rijksmuseum en Centraal Station Amsterdam ontworpen. Het park is in renaissance stijl.
Kasteel Amerongen
De geschiedenis van Kasteel Amerongen begint officieel in 1286. Het kasteel werd in die vroege jaren meerdere malen verwoest en weer herbouwd. Het huidige kasteel dateert uit 1680. Na het einde van de Eerste Wereldoorlog, vanaf 11 november 1918, verleende de eigenaar Bentinck, onderdak aan de Duitse Keizer Wilhelm II op Kasteel Amerongen. Hij bleef anderhalf jaar in dit kasteel en nam hier ook afstand van zijn keizertitel. In mei 1920 verhuisde hij naar het nabijgelegen Huis Doorn. Hier zijn we de vorige etappe langsgekomen.
Amerongen
Amerongen is een dorp aan de Nederrijn in het zuidoosten van de provincie Utrecht. Als je het dorp uit bent eindigt deze etappe.
Conclusie
Ondanks dat er een groot stuk over asfalt gelopen moet worden kom je langs een aantal prachtige landgoederen. Er staan een aantal mooie kastelen en je hebt nog even uitzicht op de Nederrijn.
← Vorige etappe – Volgende etappe →
In de serie van het Trekvogelpad gebruik ik de etappe nummers van Wandelnet. Zie de overzichtspagina Trekvogelpad voor de andere wandelingen uit deze serie