Menu

23 maart 2022 • Gepubliceerd door ; mei 6, 2023 at 8:32 am Qdraw

Trekvogelpad etappe 13a van Amerongen naar Rhenen (2022)

Iets voorbij het kasteel van Amerongen begint deze etappe en wandel je door de bossen naar Rhenen. Dit is een mooi stuk van de Utrechts Heuvelrug. Je wandelt er over onverharde paden. Je trekt over de beboste heuvels rond de Elsterberg en krijgt adembenemende uitzichten over de Gelderse Vallei. In de verte stroomt traag de Rijn door het laagland.

Onderlangs de Nederrijn

Na het kasteel wandel je over een mooi kronkelpaadje op de grens van dichte bossen en de uiterwaarden van de Nederrijn.

Aan het begin van onze jaartelling marcheerde het Romeinse leger dit gebied binnen. Zij legde de grens van hun wereldrijk langs de Rijn. De rivier was een belangrijke transportroute die de Romeinen graag in handen wilden houden. In deze grenszone, ook wel de Limes genoemd, verrezen forten en wachttorens.

Het wissel Elst

Zo kom ik een ronde stenen molen tegen. De molen werd in 1855 gebouwd. De molen bleef tot het begin de jaren dertig van de twintigste eeuw op windkracht in bedrijf.

Amerongse Bos

Dan verlaat je de uiterwaarden en ga je het Amerongse bos in. Dit bos is gelegen aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug. Zo is het een van de oudste bossen op de Heuvelrug. Er staan een aantal grove dennen vanaf het jaar 1770. Het bos dankt zijn leeftijd aan de kasteelheren van kasteel Amerongen. Die lieten het bos aanleggen om er te kunnen jagen.

Voor een aantal marathon lopers hadden ze een pitstop gemaakt. Ik kwam namelijk onderweg een tafel tegen waar hardlopers iets konden drinken. Ze waren een hele marathon aan het lopen. Hier heb ik even een praatje met ze gemaakt. Iets verderop kwam ik ze op opnieuw tegen, ze liepen een route met meer bochten en hadden daarom een iets langere route dan ik.

Elsterberg

In dit gebied heb je aantal op en afdalingen. Zo wandel je de Elsterberg op. Hier heb je een prachtig uitzicht. Zo kijk je over een uitgestrekt heideveld. In het noorden zie je de Gelderse vallei terwijl je in het zuiden uitkijkt op de Betuwe. In de verte zie je ook de Rijn schitteren. Met 62,5 meter behoort de Elsterberg tot de hoogste toppen van de Utrechtse Heuvelrug.

Bij de stenen bank sprak ik Henk, met een grote herdershond De hond was druk aan het wroeten in de grond. Voor hem was dit een dagelijkse stop tijdens zijn ommetje. Hij is een wandelaar die elke dag een ommetje maakt door dit gebied. Zo vertelde hij dat hier tot voor een paar dagen terug een pop had gestaan, inmiddels is deze al weer opgehaald. Hij waardeerde de rust, de bomen en het gesprek met de enkele wandelaar die hij hier tegenkwam.

Cunerakerk

Tot slot wandel je de oude stad van Rhenen. Tijdens de slag om de Grebbeberg zijn er veel gebouwen beschadigd geraakt. In Rhenen werden 162 woningen geheel verwoest, terwijl circa duizend huizen zwaar beschadigd waren. De Cunerakerk en -toren stonden nog overeind en konden worden gerestaureerd. Het is een relatief grote kerk, ontstaan dankzij het feit dat Rhenen in de Middeleeuwen een belangrijk bedevaartsoord was. De pelgrims kwamen op de relieken van de Heilige Cunera af, die hier vanaf de achtste eeuw werden vereerd. De trots van de kerk is de 82 meter hoge toren.

Ik eindig deze etappe op het station van Rhenen, ondanks dat de etappe nog doorloopt tot op de Grebbeberg. Dit alleen zo lastig te bereiken met het openbaar vervoer.

Conclusie

De route begint onderlangs de Nederrijn loopt door de bossen van de Utrechts heuvelrug. Het meeste van deze etappe loopt over onverharde paden. Zo wandel je de Elsterberg op. Hier heb je een prachtig uitzicht. Zo kijk je over een uitgestrekt heideveld. Aan het einde wandel je door Rhenen en ik eindig bij het station. Deze etappe is zeker een aanrader om te lopen.

← Vorige etappeVolgende etappe →

In de serie van het Trekvogelpad gebruik ik de etappe nummers van Wandelnet. Zie de overzichtspagina Trekvogelpad voor de andere wandelingen uit deze serieTrekvogelpad etappe 13a van Amerongen naar Rhenen (2022) ; Onderlangs ; kerk, uiterwaarden, Onderlangs, Amerongse Bovenpolder, Etappe 13, TrekvogelpadTrekvogelpad etappe 13a van Amerongen naar Rhenen (2022) ; Elst, De Molen ; windmolen, Elst, De Molen, De oude weg, Etappe 13, TrekvogelpadTrekvogelpad etappe 13a van Amerongen naar Rhenen (2022) ; Wilde Kardinaalsmut ; blad, uitlopen, lente, onderlangs, wilde kardinaalsmuts, Trekvogelpad, Etappe 13Trekvogelpad etappe 13a van Amerongen naar Rhenen (2022) ; Mestkever ; mestkever, zwart, Veenseweg, Trekvogelpad, Etappe 13Trekvogelpad etappe 13a van Amerongen naar Rhenen (2022) ; Heide ; heide, zandpad, dennenboom, berkenboom, Veenseweg, Trekvogelpad, Etappe 13Trekvogelpad etappe 13a van Amerongen naar Rhenen (2022) ; Middenlaan ; dennenboom, zandpad, middenlaan, bos, Amerongen, Trekvogelpad, Etappe 13Trekvogelpad etappe 13a van Amerongen naar Rhenen (2022) ; Veenendaalseweg (Elst) ; dennenboom, zandpad, Veenendaalseweg, Elst, Trekvogelpad, Etappe 13Trekvogelpad etappe 13a van Amerongen naar Rhenen (2022) ; Kerstpruim ; bloem, bloesem, boom, wit, lente, kerspruim, Trekvogelpad, Etappe 13Trekvogelpad etappe 13a van Amerongen naar Rhenen (2022) ; Lieveheersbeestje ; lieveheersbeestje, heiweg, tak, dennentak, Trekvogelpad, Etappe 13Trekvogelpad etappe 13a van Amerongen naar Rhenen (2022) ; Kwintelooyen ; heide, Kwintelooyen, Sparreboomsche Berg, Rhenen, Trekvogelpad, Etappe 13, zandTrekvogelpad etappe 13a van Amerongen naar Rhenen (2022) ; Europese lork ; tak, europese lork, bos, Trekvogelpad, Etappe 13Trekvogelpad etappe 13a van Amerongen naar Rhenen (2022) ; Bladblazer in het bos ; zandpad, bladblazers, bos, Remmerdenselaan, Trekvogelpad, Etappe 13Trekvogelpad etappe 13a van Amerongen naar Rhenen (2022) ; Leemkuil Rhenen ; plas, leemkuil, Rhenen, water, Trekvogelpad, Etappe 13Trekvogelpad etappe 13a van Amerongen naar Rhenen (2022) ; Blauwe bosbes ; lente, bladeren, blauwe bosbes, leemkuil, Trekvogelpad, Etappe 13Trekvogelpad etappe 13a van Amerongen naar Rhenen (2022) ; Hulst ; hulst, bos, Rhenen, Trekvogelpad, Etappe 13Trekvogelpad etappe 13a van Amerongen naar Rhenen (2022) ; Boerenkrokus ; bloemen, paars, lente, Boerenkrokus, Trekvogelpad, Etappe 13Trekvogelpad etappe 13a van Amerongen naar Rhenen (2022) ; Binnenmolen ; windmolen, Rhenen, Binnenmolen, Trekvogelpad, Etappe 13Trekvogelpad etappe 13a van Amerongen naar Rhenen (2022) ; Cunerakerk ; Kerk, doelenwal, Rhenen, Cunerakerk, Trekvogelpad, Etappe 13Trekvogelpad etappe 13a van Amerongen naar Rhenen (2022) ; Kraai ; kraai, vogel, zwart, buitenomme rhenen, Trekvogelpad, Etappe 13Trekvogelpad etappe 13a van Amerongen naar Rhenen (2022) ; Schoutenboomgaardweg ; Kerk, Rhenen, Cunerakerk, Schoutenboomgaardweg, Trekvogelpad, Etappe 13

Tags: , , , ,

Gecategoriseerd in:

Dit bericht is geschreven door: Dion

Lees ook deze blogs