Op een stalende Hemelvaartsdag vervolg ik de lange afstandswandeling. Het Marskramerpad ga ik lopen van het plaatsje Noorden (Zuid Holland) naar Breukelen. Hier wandel ik door het Groene Hart. Het Groene Hart is een binnen de Randstad gelegen relatief dunbevolkt veenweidegebied.
Noorden
De etappe van vandaag start bij het plaatsje Noorden, een drama op het gebied van openbaar vervoer, maar gelukkig zijn daar alternatieve oplossingen voor. De route komt langs het langgerekt lintdorp en gaat dan naar de Noordschenbuurterpolder. Ik verzin deze naam niet. Iets verderop verlaat het pad de dijk en gaat door een nieuwe natuurgebiedjes, de Groene Jonker.
De Groene Jonker
Het gebied is een moerasgebied waar enorme aantallen bijzondere vogels leven. Het gebied is erg nat in de winter en droogt deels op in de zomer. Hierdoor onstaan er voedselrijke sliprandjes. Dit is erg interessant voor de vogels.
Polders met waterwegen
In het gebied zie je veel kaarsrechte paden op een dijk langs het water. Dit geeft een goede indicatie van de rest. Polders met waterwegen die opvallend hoger liggen dan het landschap.
Kromme Mijdrecht
Achter het vakantiepark Zomerlust ligt de rivier. De Kromme Mijdrecht is een kronkelend riviertje dat loopt van de Grecht in Woerdense Verlaat, via De Hoef, naar de Amstel bij Amstelhoek. Het is een smal pad loopt kilometers langs het hooggelegen water aan de linkerkant en de laaggelegen polders aan de rechterkant.
Westveensemolen
De huidige molen is gebouwd nadat de voorganger in 1672 door de Franse troepen in de as was gelegd. Daarna zorgde een storm in 1837 ervoor dat er enorme schade aan de molen was waardoor het complete bovenhuis moest worden vervangen. Tot 1975 maalde de molen het overtollige water uit de Westveense polder. Er is toen een gemaal in de buurt aangelegd. Vanaf 2009 is er voor gezorgd dat deze molen dienst kan doen als hulpgemaal.
Lange Meentweg en de Geerweg
Het volgende stuk is vooral rechtdoor lopen langs een provinciale weg. Niet erg spannend, maar ik kwam wel een Reiger tegen. Bij de ophaalburg steek je het kanaal over en vervolg je de rechte weg.
Spengense Molen
De molen is al van een grote afstand te zien in het open polder landschap. Op zaterdagen draait de molen regelmatig. De poldermolen werd in 1841 gebouwd, nadat een voorganger was afgebrand. De molen maalde tot 1962 het water uit de polder in de Bijleveld. Daarna werd het werk overgenomen door een elektrisch gemaal. Recent is de kade nog verlaagd vanwege het inklinken van het veen. Het scheprad is verlaagd, het scheprad is het binnenwerk van de molen dat zorgt dat het water omhoog kan worden gepompt en de waterloop is verdiept.
Voetveer Joostendam
Om het over het kanaal te komen ligt er een zelfbedieningspont over de Groote Heicop. Je kunt jezelf met een wiel met handvat naar de overkant draaien. Aan de overkant moet je links af. Hier loopt ook het Floris V-pad dat naar rechts gaat en exact dezelfde kleurmarkeringen gebruikt. Op dit punt is dit is erg verwarrend.
Portengensebrug
De buurtschap Portengensebrug is ontstaan bij een kruising van land- en waterwegen. Je wandelt langs het schouwpad naar het eindpunt Breukelen.
Tips om er te komen
Het plaatsje Noorden is slecht te bereiken met het openbaar vervoer. Zelf heb ik de bus naar de Kerkstraat in Nieuwveen gepakt en een stuk van etappe 17 erbij geplakt. Andere opties zijn om de bus naar Noordeinde of Zevenhoven (N.H. Kerk) te pakken. Al deze haltes liggen direct aan het Marskramerpad. Bij alle drie de opties stopt de bus 147. Deze bus rijdt van Alphen aan de Rijn naar Uithoorn
Afstanden
De etappe van Noorden naar Breukelen is het 18,9 kilometer. Dit is de eigenlijke route. Zelf heb ik op deze dag ook een deel van de volgende etappe (van Nieuwveen naar Noorden) gelopen en dat is 8,8 kilometer extra. De andere twee opties: Noordeinde naar Noorden is 5,4 kilometer extra en van de N.H. Kerk in Zevenhoven naar het startpunt (Noorden) van de etappe is het 3,7 kilometer extra.
Conclusie
Het open landschap van het gebied moet je wel aanspreken. Sommige mensen zullen het misschien als saai omschrijven maar het helpt ook mee dat ik het in de lente heb gelopen, de natuur is al helemaal op gang gekomen. Met een zonnetje loopt het toch een stuk fijner. Het is niet anders, maar er zitten een paar niet al te leuke stuken langs provinciale wegen in de route.
De foto’s zijn gemaakt op 13 mei 2021
In de serie van het Marskramerpad gebruik ik de etappe nummers van Wandelnet. Zie de overzichtspagina: Marskramerpad voor de andere wandelingen uit deze serie