Het is een stralende lentedag en ik wandel een etappe van het Marskramerpad van Wassenaar naar Leiden.
De Horsten
Het prachtige landgoed is zeker een aanrader. Het is wisselt van bos tot polderlandschap. Zo bestaat De Horsten uit drie landgoederen: Raaphorst, Ter Horst en Eikenhorst. Ze werden als koninklijke eenheid beschouwd vanaf het moment dat de vermogende Prins Frederik (broer van koning Willem III) het landgoed had gekocht en in 1816 met zijn gezin in landhuis De Paauw ging wonen. Op landgoed Eikenhorst wonen koning Willem-Alexander en koningin Maxima met de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane.
Na een stukje gewandeld te hebben over het landgoed kom je de Seringenberg tegen. In opdracht van Prins Frederik is deze twintig meter hoge heuvel aangelegd. De heuvel is beplant met seringen. Helaas was de Seringenberg afgesloten, anders zou dit een mooi uitzicht zijn over het omliggende landgoed.
Eendenkooi
Het landgoed blijft verrassen. Je loopt over smalle met knotwilgen omzoomde kadetjes dwars door weilanden. Je wandelt over een smal pad. In het water spot ik een eendenkorf. Deze korven of hooigaasrollen worden boven het water geplaatst. Roofdieren zoals marters, vossen en katten mijden het water, waardoor eenden veilig kunnen broeden. Zo wordt de korf iets achterover op een windluwe en rustige plek geplaatst. Het is belangrijk dat de korf niet in het water terecht komt, dan overleven de eieren het niet. Normaal worden de korven geplaatst in december of januari zodat de eenden eerst even kunnen wennen aan dit nieuwe object in de omgeving.
Reistips De Horsten
Dit landgoed gaat er vanuit dat je via de website een bijdrage doet. Er staat wel een kassa maar die is gesloten. Tevens kent dit landgoed openingstijden. In de winter is dit park bijvoorbeeld op maandag gesloten. Er is een alternatieve route beschikbaar om het landgoed heen of je begint deze etappe bij het station van Voorschoten waardoor je dit stuk overslaat
Voorschoten
Niet veel later verlaat ik het landgoed en ga ik onder het spoor door. Even verderop gaat de route Voorschoten in. De route loopt een stuk door de bebouwde kom en het centrum heeft mooie huizen. Zo vervolg ik de route door de stad Voorschoten in de richting van het kanaal.
Polderpark Cronesteyn
Op de plek waar nu het polderpark is was Kasteel Cronesteyn gevestigd. We zijn nu ten zuidoosten van Leiden. Het kasteel werd gebouwd omstreeks 1300 als een versterkte boerderij. Een aantal eeuwen heeft het kasteel hier gestaan. In 1781 kocht Hendrik Kromhout het landgoed om in 1787 weer af te breken. De slotgracht is altijd blijven liggen.
Singelpark
Het singelpark ken een bijzondere verzameling bomen, het is een arboretum. Zo verzamelde ze bomen van over de hele wereld. De bomen vormen een arboretumroute door het hele park en zijn er een aantal voorzien van informatiebordjes.
Vanaf de 18de eeuw verloor het Leidse verdedigingswerk de militaire functie. Veel van de vrijgekomen ruimte werd ingevuld door de industrie. De zuidelijke rand kreeg een andere invulling. Om Leiden aantrekkelijk te houden voor welvarende burgers verrees grenzend aan de “Jan van Houtkade” het Plantsoen, een in Engelse landschapsstijl ontworpen stadspark. Het stadspark werd in 1836 opgesteld voor publiek.
Centrum van Leiden
Je wandelt door de vele smalle straatjes en steegjes. Kijk af en toe omhoog en ontdek de vele prachtige muurgedichten. De stad ligt rond de zeespiegel en kent 28 kilometer aan grachten en singels. In de binnenstad zijn maar liefst 88 bruggen te vinden en de oude binnenstad is omsingeld met water.
Ten hoogte van de Utrechtsebrug stop ik met volgen van de bordjes en wandel ik naar het station van Leiden.
Alternatieve route opties voor OV-reizigers
Vanaf de bushalte Lange Kerkdam in Wassenaar naar het eindpunt, de Utrechtsebrug in Leiden is 21,4 kilometer. Als je vanaf de Utrechtsebrug naar het station Leiden loopt komt hier nog 3 kilometer bij. Als je vanaf station Voorschoten de route volgt naar de Utrechtsebrug en dan terugloopt naar het Station Leiden loopt is dan is dat totaal 16 kilometer.
Conclusie
Landgoed de Horsten is prachtig, onderweg wissel je de stad met de polder af. Dit is niet super bijzonder, maar wel een mooie stuk. Het centrum van Leiden is zeker ook een aanrader om door heen te lopen.
De foto’s zijn gemaakt op 15 april 2021 en 16 april 2021
In de serie van het Marskramerpad gebruik ik de etappe nummers van Wandelnet. Zie de overzichtspagina: Marskramerpad voor de andere wandelingen uit deze serie