Menu

30 oktober 2022 • Gepubliceerd door ; oktober 30, 2022 at 8:35 pm Qdraw

Landgoedwandeling Zutphen (2022)

Vanaf het station Zutphen loopt deze route tot aan Landgoed Huis de Voorst. Zo vervolgt de route zich langs Huis het Velde, hier zit de politieacademie. De wandeling gaat via Warnsveld terug door de groene strook van Zutphen naar de IJssel. De route staat niet aangeven maar er is wel een kaartje beschikbaar.

Station Zutphen

De wandeling begint bij het station van Zutphen, dit naoorlogse rijksmonument staat er vanaf 1952. Omdat het stationsgebouw niet mocht worden aangepast is er gekozen om de fietsenstalling ondergronds te maken.

Berkelpoort

Je wandelt door het centrum van Zutphen. Hier volgen we de rivier de Berkel. Zo komen we ook langs de fluisterboten op de Berkel en langs de Berkelpoort. De Berkelpoort is een waterpoort en onderdeel van de Zutphense stadsmuur en gelegen aan de oostelijke rand van het stadscentrum. De poort werd in de 14e eeuw gebouwd. De route loopt verder langs de Berkel de stad uit.

Huis de Voorst

Voor het landhuis wijken we iets af van de rivier. Het landhuis is een historische buitenplaats en ligt ten oosten van Zutphen. Bij de bouw van De Voorst, aan het eind van de 17e eeuw, spaarde de toenmalige eigenaar Arnold van Keppel kosten noch moeite om tot een spectaculair resultaat te komen

Huis ’t Velde

Aan de overkant van de Berkel ligt. Huis ’t Velde. Dit is een statig wit landhuis ten oosten van Warnsveld. De geschiedenis van deze voormalige havezate (een versterkt huis) gaat terug tot minimaal 1326. Het landhuis van het Gelders landschap en is verhuurd en wordt gebruikt door de Nationale Politie en de Politieacademie.

Door Warnsveld

Dan volgt de route door een minder mooi stuk, je wandelt door de buitenwijken van Warnsveld. Waarna je uitkomt bij de dorpskern. Hier kom je langs de Sint-Martinuskerk. Dit is een protestantse kerk in de plaats Warnsveld.

De Vijver en de groene strook van Zutphen

Door de parken en langs de vijver die ook letterlijk zo heet wandel je terug naar de IJssel. Onderweg kom je nog een kinderboerderij tegen.

IJssel

Vanaf de uiterwaarden van de IJssel wandel je door het centrum terug naar het station

Conclusie

Voor het eerste stuk langs de landhuizen van Zutphen en omgeving is een echte aanrader. Dit is stuk is ook voor grote delen onverhard. Dan volgt een stuk door de buitenwijken van Warnsveld en dat is niet zo bijzonder. Het centrum van het dorpje Warnsveld is wel aardig en de groene strook door Zutphen is een mooi park maar niet heel speciaal. De route staat niet aangegeven met markeringen, dus als je deze loopt neem dan een kaartje meeLandgoedwandeling Zutphen (2022) ; Berkelpoort ; dieserbrug, zutphen, molengracht, fluisterboot, Berkelpoort, BerkelLandgoedwandeling Zutphen (2022) ; Berkelpoort ; zutphen, molengracht, fluisterboot, Berkelpoort, BerkelLandgoedwandeling Zutphen (2022) ; Berkel ; berkel, herfst, molengracht, vogel, BerkelLandgoedwandeling Zutphen (2022) ; Gewone vlier ; gewone vlier, struik, rozeLandgoedwandeling Zutphen (2022) ; Huis de Voorst ; Huis de Voorst, Zutphen, binnenweg, landhuisLandgoedwandeling Zutphen (2022) ; Porselein zwam ; porselein zwam, paddenstoel, boomLandgoedwandeling Zutphen (2022) ; Wilde wingerd ; Huis het Velde, politie academie, Wilde wingerd, Het het Velde, politieLandgoedwandeling Zutphen (2022) ; Martinuskerk (Warnsveld) ; Rijksstraatweg, Martinuskerk, WarnsveldLandgoedwandeling Zutphen (2022) ; Martinuskerk (Warnsveld) ; Kerkplein, Rijksstraatweg, Martinuskerk, WarnsveldLandgoedwandeling Zutphen (2022) ; Nooit Gedacht ; Nooit Gedacht, Molenstraat, windmolen, WarnsveldLandgoedwandeling Zutphen (2022) ; Kruisspin ; spin, Kruisspin, spinnenweb, WarnsveldLandgoedwandeling Zutphen (2022) ; IJssel ; Zutphen, Ijssel, ijsselkade, IJssel

Tags: ,

Gecategoriseerd in:

Dit bericht is geschreven door: Dion

Lees ook deze blogs