Het pad biedt een gevarieerde en mooie route met weinig asfalt en veel afwisseling in omgeving. Langs de route zijn er mogelijkheden om te leren over de geschiedenis van het gebied en er is een herdenkingsmonument voor een Amerikaanse piloot uit de Tweede Wereldoorlog.
Het schuurtje in De Valk
Midden tussen de weilanden, in het buitengebied van Lunteren, ligt de plattelandswinkel Het schuurtje. Het klompenpad begint en eindigd hier. Je kunt hier met de auto parkeren aan de kant van de weg. Het eerste stuk wandel je langs de akkerranden.
IJzertijdboerderij
Tussen Lunteren en Wekerom bevindt zich de IJzertijdboerderij, een reconstructie van een prehistorische nederzetting. Aan het Valksche pad is deze boerderij een bezienswaardigheid op de route. Hoewel niemand precies weet hoe het leven er duizenden jaren geleden uitzag, biedt deze constructie een mooie impressie van het dagelijkse leven in die tijd. We nemen even de tijd om rond te lopen en ons een voorstelling te maken van het verleden.
Celtic Fields op de route
Langs de bosrand en het weiland volgen we een smal pad tot we bij de bossen aankomen. Daar vinden we de plek waar de prehistorische Celtic Fields ooit werden bewerkt. Deze kleine raatakkertjes dateren niet uit de Keltische tijd maar uit de prehistorie en zijn moeilijk te zien vanaf de rand van het veld. Het uitzicht op het grauwe weiland en de boomtakken die contrasteren met de wolkenlucht is prachtig.
Middelpunt van Nederland
We wandelen bergafwaarts langs een groen veld en door een heideveldje om vervolgens weer de berg op te gaan. Beide kanten van de berg zijn de moeite waard om te bewandelen. Het geografische middelpunt van Nederland ligt hier niet ver vandaan. Hoewel het Valkschepad hier niet langsloopt, kun je via het Meulunterenpad in Lunteren wel hier komen. Via een kronkelend bospaadje lopen we verder richting een hek dat ons naar het Wekeromse Zand leidt.
Wekeromse Zand
Het Wekeromse Zand is een uitgestrekt natuurgebied van meer dan 500 hectare ten zuidwesten van Wekerom. Dit bijzondere gebied herbergt een diverse mix van bos, heide en bouwland, maar vooral een uniek stuifzandgebied. In Noordwest-Europa is het actief stuivende zand zeer zeldzaam, wat het Wekeromse Zand aardkundig, ecologisch en cultuurhistorisch van onschatbare waarde maakt. Maar dat is nog niet alles, want het gebied biedt ook talloze mogelijkheden om te genieten in de natuur.
Laatste stukje klompenpad Valkschepad
Dan wandelen we terug naar het beginpunt van deze route, het Schuurtje. Via het een stuk landbouwgebied wandelden we terug over een asfaltweg. De route was 10,5 kilometer lang. Het was een gezellige route die ik samen met mijn broertje en z’n vrouw heb gelopen.
Conclusie
Kortom, het Valkschepad biedt een interessante en afwisselende wandelroute met weinig asfalt, veel natuurlijke omgevingen en bezienswaardigheden die iets vertellen over de geschiedenis van het gebied. Met hoogtepunten als de IJzertijdboerderij, de prehistorische Celtic Fields en het bijzondere stuifzandgebied van het Wekeromse Zand, is het een wandeling die voor iedere natuurliefhebber de moeite waard is.
Benieuwd naar de andere Klompenpaden die ik heb gelopen? Ga naar de overzichtspagina: Klompenpaden