Menu

12 februari 2023 • Gepubliceerd door ; maart 12, 2023 at 6:18 pm Qdraw

Hertogenpad etappe 2a van Dongen naar Tilburg noord (2023)

Deze tweede etappe begint in Dongen. Je wandelt langs het Wilhelminakanaal naar het noorden van Tilburg. Deze etappe heb ik gecombineerd met etappe 1 en ten hoogte van de Groenvenseweg waarbij de Coca cola fabriek te bus gepakt naar station Tilburg.

Dongen

We beginnen in Dongen. Dit is een Brabantse gemeente met ongeveer 25.000 inwoners, gelegen tussen Tilburg en Breda. Het is een typisch voorbeeld van een voormalig agrarisch dorp dat in de 20e eeuw is getransformeerd tot een moderne gemeente met verschillende industrieterreinen. Desondanks heeft Dongen nog steeds een landelijk karakter, met veel groene gebieden en historische bezienswaardigheden zoals de Sint Laurentiuskerk en het voormalige Raadhuis.

Ik vond het dorpje niet erg indrukkend wekkend. Wat opviel waren borden van gebouwen die allang waren afgebroken en geen enkel spoor meer van te zien was. Zo heeft er een een groot klooster gestaan tot 1978. Een sanatorium Overdonk die er tot 1997 heeft gestaan en een kapel en Lourdesgrot, die ook weg zijn.

Leerlooierijen

In 1891 waren er in Dongen 82 leerlooierijen actief. In 1982 waren er hier nog maar twee van over waarvan Fr. v.d. Assum Overlederfabriek. Zij looiden in het Heuvelpark. In de ernaast gelegen rivier de Dongen werden de huiden gehangen om de haren eraf te weken, waarna het vel werd geschraapt en het leer gelooid kon worden. Nu is er in het authentieke Heuvelpark nog een kleine leerlooierij in gebruik.

Wilhelminakanaal

Het Wilhelminakanaal is een belangrijk kanaal in het zuiden van Nederland, dat langs Dongen loopt. Het kanaal is 68 kilometer lang en het loopt vanuit de Zuid-Willemsvaart bij Laarbeek naar de Amer bij Geertruidenberg.

Conclusie

Ik vond het dorpje niet erg indrukkend wekkend, het stuk langs het kanaal was wel mooi en ik heb genoten van de zonsondergang.Hertogenpad etappe 2a van Dongen naar Tilburg noord (2023) ; Heuvelstraat ; Dongen, leerfabriek, HeuvelstraatHertogenpad etappe 2a van Dongen naar Tilburg noord (2023) ; Berkenheuvel ; Dongen, BerkenheuvelHertogenpad etappe 2a van Dongen naar Tilburg noord (2023) ; Wilhelminakanaal ; Dongen, kanaal, WilhelminakanaalHertogenpad etappe 2a van Dongen naar Tilburg noord (2023) ; Dongensekanaaldijk ; riet, pad, DongensekanaaldijkHertogenpad etappe 2a van Dongen naar Tilburg noord (2023) ; Zilverreiger ; witte reiger, zilverreigerHertogenpad etappe 2a van Dongen naar Tilburg noord (2023) ; Wilhelminakanaal ; kanaal, Wilhelminakanaal, zonsondergangHertogenpad etappe 2a van Dongen naar Tilburg noord (2023) ; Wilhelminakanaal ; kanaal, Wilhelminakanaal, zonsondergang

Tags: , ,

Gecategoriseerd in:

Dit bericht is geschreven door: Dion

Lees ook deze blogs