Menu

11 februari 2023 • Gepubliceerd door ; februari 11, 2023 at 7:43 pm Qdraw

Hertogenpad etappe 1 van Breda naar Dongen (2023)

Wandelen vanuit de voormalige garnizoens- en vestingstad Breda brengt je naar Boswachterij Dorst, een voormalig productiebos dat is omgevormd tot een open natuurgebied. Hier kun je Schotse Hooglanders tegenkomen voordat je aankomt in Dongen, met zijn historische schoenmakershuizen en voormalige leerlooierijen als eindpunt.

Breda

Deze etappe beginnen we bij het station van Breda en wandel je door het oude centrum van de stad. De Grote Kerk van Breda, ook bekend als de Onze-Lieve-Vrouwekerk, is een gotisch gebouw in het historische centrum van de stad. De kerk werd gebouwd in de 15e eeuw. De Grote Kerk heeft een rijke geschiedenis en heeft dienst gedaan als begraafplaats voor de leden van het Huis van Nassau, een van de belangrijkste adellijke families van Europa. Tegenwoordig wordt de kerk nog steeds gebruikt voor erediensten en worden er regelmatig concerten en tentoonstellingen gehouden. De kerk is 97 meter hoog.

Koepelgevangenis

De Koepelgevangenis in Breda is een gebouw dat dienst heeft gedaan als gevangenis van 1886 tot 2016. De gevangenis is vooral bekend om zijn opvallende dak, dat van ver te zien is en een herkenbaar onderdeel van de skyline van Breda vormt. Het gebouw heeft een lange geschiedenis en is in de loop der jaren meerdere malen verbouwd en gemoderniseerd. Op dit moment wonen er Oekraïners die hier vanwege de oorlog hier nu wonen.

Teteringse Heide

De Teteringse Heide is een uitgestrekt natuurgebied in de buurt van Breda, dat voornamelijk bestaat uit heide, bos en zandverstuivingen. Een bekend verhaal over deze plek is de Moord van de Teteringse Heide. Dit is een beruchte moordzaak die in 1992 plaatsvond op de Teteringse Heide. Bij deze moord werden drie mensen om het leven gebracht/ Na een jarenlang onderzoek werd een verdachte gearresteerd en veroordeeld voor de moorden. De zaak heeft nog steeds een grote impact op de betrokken families en heeft bijgedragen aan de beeldvorming van de Teteringse Heide als een plek met een duistere geschiedenis.

Boswachterij Dorst

De Boswachterij Dorst is een groot natuurgebied dat vroeger bekend stond als een productiebos, maar tegenwoordig is omgevormd tot een open natuurgebied met verschillende boomsoorten.

Het gerecht van Oosterhout

Vroeger hadden de heren van Oosterhout het recht om straffen uit te spreken, inclusief de zwaarste straffen voor zware misdaden. In de 14e eeuw kwam dit recht eerst bij de heer van Breda terecht en later bij de burgerlijke overheid van de Vrijheid van Oosterhout. De veroordeelden werden vaak op de Heuvel in het centrum terechtgesteld en daarna aan een galg buiten de bebouwde kom opgehangen. De galg stond in de buurt van de wegen van Oosterhout naar Gilze, van Oosterhout naar Rijen en de weg van Dongen naar Breda. In de 19e eeuw werden er onder het gerecht van Oosterhout geen doodstraffen meer uitgevoerd en verdween de noodzaak van een galg. De namen van percelen zoals ‘Stakenbosch’, ‘Mikkenbosch’ en ‘Galgenbosch’ herinneren nog steeds aan het bestaan van de galg.

Wilhelminakanaal

Het Wilhelminakanaal is een belangrijk kanaal in het zuiden van Nederland, dat langs Dongen loopt. Het kanaal is 68 kilometer lang en het loopt vanuit de Zuid-Willemsvaart bij Laarbeek naar de Amer bij Geertruidenberg.

Conclusie

Het is erg mooi om de binnenstad van Breda te zien en langs de koepelgevangenis te komen, vervolgens wandel je wel door wat buitenwijken die wat minder interessant zijn. Veder zijn de natuurgebieden Teteringse Heide en de bossen van Dorst erg mooi om door heen te wandelen.Hertogenpad etappe 1 van Breda naar Dongen (2023) ; Willemsbrug ; Breda, park, vuurtoren, WillemsbrugHertogenpad etappe 1 van Breda naar Dongen (2023) ; Grote Kerk ; Breda, kerk, huis, Grote KerkHertogenpad etappe 1 van Breda naar Dongen (2023) ; De Koepel ; Breda, koepelgevangenis, De KoepelHertogenpad etappe 1 van Breda naar Dongen (2023) ; Hazelaar ; katjes, HazelaarHertogenpad etappe 1 van Breda naar Dongen (2023) ; Teteringse Heide ; Cadettenkamp, Teteringse HeideHertogenpad etappe 1 van Breda naar Dongen (2023) ; Teteringse Heide ; Cadettenkamp, Teteringse Heide, RC, AutoHertogenpad etappe 1 van Breda naar Dongen (2023) ; Teteringse Heide ; Cadettenkamp, Teteringse HeideHertogenpad etappe 1 van Breda naar Dongen (2023) ; Galgestraat ; Cadettenkamp, Teteringse Heide, GalgestraatHertogenpad etappe 1 van Breda naar Dongen (2023) ; Wethouder van Dijklaan ; Boswachterij Dorst, Wethouder van DijklaanHertogenpad etappe 1 van Breda naar Dongen (2023) ; Vijf eikenweg ; het geregt van oosterhout, Wethouder van Dijklaan, Vijf eikenwegHertogenpad etappe 1 van Breda naar Dongen (2023) ; Boswachterij Dorst ; ven, weerspiegeling, Boswachterij Dorst, OosterhoutHertogenpad etappe 1 van Breda naar Dongen (2023) ; Nieuwe Leemputten ; Nieuwe Leemputten, bladHertogenpad etappe 1 van Breda naar Dongen (2023) ; Nieuwe Leemputten ; ven, weerspiegeling, Nieuwe LeemputtenHertogenpad etappe 1 van Breda naar Dongen (2023) ; Moerkensdreef ; Boswachterij Dorst, bomen, pad

Tags: , , ,

Gecategoriseerd in:

Dit bericht is geschreven door: Dion

Lees ook deze blogs