Menu

27 februari 2023 • Gepubliceerd door ; februari 27, 2023 at 8:41 pm Qdraw

Hertogenpad etappe 2b van Tilburg noord naar Kaatsheuvel (2023)

Dit tweede gedeelte van de etappe loopt door het veen gebied het Moerveen en loopt langs het dorpje De Moer, langs de golfbaan de Loonsche Duynen en achter de attractiepark de Efteling langs waar deze etappe eindigt bij de N261.

Moerveen

Achter de Coca-Cola fabriek en Tesla begint een natuurpad dat loopt land het Moerveen. Het is een omvangrijk gebied met bos, heide en vennen. En Schotse Hooglanders. Bij een hek waar ik door moet, staat een waarschuwing dat deze dieren onvoorspelbaar kunnen. De beheerder is er in geslaagd met het Plan Lobelia hier de ongerepte natte heide weer terug te krijgen. Flora en fauna hebben zich hersteld en Schotse Hooglanders zorgen er voor een grotere variatie aan begroeiing. Het heidelandschap wordt kort gehouden door een kudde Schotse Hooglanders. Deze kolossen zorgen ervoor dat het zanderige heidelandschap niet wordt overgenomen door de bossen uit de omgeving.

Huis ter Heide

Het natuurgebied waar je nu doorheen loopt heet Huis ter Heide. Er zijn meerdere plaatsen met deze naam maar ik doel hier op het natuurgebied. Midden in het gebied bevindt zich een karakteristiek wit landhuis uit 1864. Wandel in natuurgebied Huis ter Heide in Brabant naaldbossen en loofbossen afgewisseld met open velden en weidse vennen. Het noordelijk deel van Huis ter Heide was tot ongeveer 1900 heidegebied met grazende schapen. Begin van de twintigste eeuw werd het gebied vol geplant voor de houtproductie – dit was nodig voor de mijnbouw in Limburg. Er wordt nu steeds meer variatie aangebracht in de eentonige dennenbossen en het gebied wordt steeds aantrekkelijker voor vogels en zoogdieren.

Duikse Hoef

Zo wandel je verder en het landschap rond Loon op Zand en Kaatsheuvel wordt gekenmerkt door bossen, heide, akkers en weilanden. Ook zijn er een aantal historische buurtschappen die zijn ontstaan doordat men zich vroeger bijna altijd vestigde op de overgang van hogere gronden in de nabijheid van een beekdal. Een voorbeeld van zo’n buurtschap is de “Duikse Hoef”.

Efteling

Het gebied is gelegen aan de Eftelingsestraat, die zijn naam weer ontleent aan het buurtschap Efteling waarnaar ook het huidige park is vernoemd. In het midden van de negentiende eeuw vond men hier een tiental boerderijen. Kleinschalige landbouw werd afgewisseld met heidevelden. Door de bemesting ontstonden bolle akkers. Houtwallen van eiken werden aangeplant voor beschutting. In de tweede helft van de negentiende eeuw schakelden de boeren over naar het kweken van eikenhakhout, om de schors te verkopen aan de leerlooiersindustrie. De landbouwcrisis aan het eind van de negentiende eeuw leidde er echter toe dat het gehucht geheel verlaten werd.

Einde van de etappe

En zo eindigt de etappe aan de N261 met op de achtergrond de attracties van het pretpark. Vanwege het feit dat de afstanden niet uit kwamen heb ik deze etappe gecombineerd met etappe 3a.Hertogenpad etappe 2b van Tilburg noord naar Kaatsheuvel (2023) ; Schotse hooglander ; Rauwe vennen, pollen, koe, schotse hooglanderHertogenpad etappe 2b van Tilburg noord naar Kaatsheuvel (2023) ; Rauwe vennen ; Rauwe vennen, mist, waterHertogenpad etappe 2b van Tilburg noord naar Kaatsheuvel (2023) ; Moerven ; Moerven, mist, waterHertogenpad etappe 2b van Tilburg noord naar Kaatsheuvel (2023) ; Moerven ; Moerven, Weerspiegeling, pollen, mistHertogenpad etappe 2b van Tilburg noord naar Kaatsheuvel (2023) ; Moerven ; Moerven, mist, berkenHertogenpad etappe 2b van Tilburg noord naar Kaatsheuvel (2023) ; Moerven ; Moerven, pollen, mist, plankenHertogenpad etappe 2b van Tilburg noord naar Kaatsheuvel (2023) ; Moerven ; Moerven, Weerspiegeling, vogels, mistHertogenpad etappe 2b van Tilburg noord naar Kaatsheuvel (2023) ; Berkenbos ; berkenbos, Hertogenpad, padHertogenpad etappe 2b van Tilburg noord naar Kaatsheuvel (2023) ; Bodenven ; pollen, bossen, bodenven, galgeneindHertogenpad etappe 2b van Tilburg noord naar Kaatsheuvel (2023) ; Krokus ; Krokus, lente, voorjaar, boerenkrokusHertogenpad etappe 2b van Tilburg noord naar Kaatsheuvel (2023) ; Schapen ; schapen, weide, bomenHertogenpad etappe 2b van Tilburg noord naar Kaatsheuvel (2023) ; Gewone Sering ; knop, lente, voorjaar, uitloop, sering, gewone seringHertogenpad etappe 2b van Tilburg noord naar Kaatsheuvel (2023) ; Kathedraal van het Loonsche Land ; Kathedraal van het Loonsche Land, heide, HertogenpadHertogenpad etappe 2b van Tilburg noord naar Kaatsheuvel (2023) ; Kathedraal van het Loonsche Land ; Kathedraal van het Loonsche Land, heide, einde etappe 2

Tags: , , ,

Gecategoriseerd in:

Dit bericht is geschreven door: Dion

Lees ook deze blogs