Menu

2 mei 2023 • Gepubliceerd door ; augustus 13, 2023 at 7:00 pm Qdraw

Hertogenpad etappe 5a van Poeldonk naar Kasteel Heeswijk (2023)

Vanaf de Dungense brug wandel je over de Zuid Willemsvaart langs de kronkelende rivier de Aa, aan deze rivier ligt de ruïne Seldensate. Dan volgt nog een stuk langs de provinciale weg de N279 en ik heb deze etappe onderbroken bij Kasteel Heeswijk omdat daar regelmatig een bus stopt.

Dungense brug te Poeldonk

Deze etappe begint bij de Dungense brug over de Zuid-Willemsvaart. Dan steek je door middel van een brug de provinciale weg over en wandel je tot aan de rivier de Aa.

De rivier de Aa

Tussen 2002 en 2017 heeft het waterschap samengewerkt om de rivier meer ruimte te geven, waar de rivier de Aa hier tussen kades stroomde is het nu meer een beekdal. De Aa en de Leijgraaf in dit gebied waren decennialang ingebed tussen zo’n 14 kilometer kade, de kades zijn nu voor een groot gedeelte weggehaald. Het water kan hierdoor bij hevige regenval veel meer ruimte innemen, waardoor risico’s op ongewenste overstromingen worden verlaagd.

Stroommatten

Onderweg wandel je nog een stroommat tegen, dit is om de dieren in het gebied te houden, te voet of in de auto merk je er niks van maar als je met de hond of paard over heen wil lopen kun je het met een knop voor twee minuten uit zetten.

Ruine Seldensate

Seldensate is een bijzonder landgoed met een oude kern uit de 15e eeuw. Aan het einde van de 19e eeuw werden er grootschalige verbouwingen uitgevoerd, waarbij het oude huis gedeeltelijk werd gesloopt, vernieuwd en uitgebreid met een stompe toren, twee kelders, een keuken, een bijkeuken en later een nieuwe ingangspartij. Er werden ook andere gebouwen aangelegd, zoals een ijskelder, een tuinmanswoning, een boerderij en een tennisbaan. Het landgoed werd gebruikt in die tijd een plek van sport, ontspanning en tuinfeesten. Na de intrek van de laatste bewoner in de tuinmanswoning in 1928 en de kanalisatie van de rivier de Aa tussen 1934 en 1936, raakte het landgoed in verval door achterstallig onderhoud. Het waterpeil daalde en de houten paalfundering werd aangetast, wat zorgde voor verzakking van het gebouw. Bovendien werd het gebouw beschadigd tijdens de bevrijding aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. In de jaren 60 van de vorige eeuw werd het hoofdgebouw gesloopt en bedekt met zand, bomen en planten. Na de renovatie van het poortgebouw in de jaren 70 werden de resten van het hoofdgebouw vrijgelegd en de gracht gedeeltelijk weer geopend.

Stuk langs de provinciale weg

Er volgt dan nog een stuk waarbij je over een ventweg loopt met links de rivier de Aa en rechts de provinciale weg, dit is een wat saai stuk.

Kasteel Heeswijk

Iets verderop ligt het kasteel. Het Kasteel Heeswijk is een imposant en goed onderhouden. Het kasteel heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de 11e eeuw en heeft door de eeuwen heen verschillende functies en eigenaren gehad. Het kasteel is gebouwd in een mix van stijlen, waaronder gotisch, renaissance en barok, en heeft een prachtige binnenplaats en tuinen. Tegenwoordig is het kasteel opengesteld voor publiek.

Conclusie

Deze deel etappe begint bij de Dungense brug over de Zuid-Willemsvaart en eindigt bij Kasteel Heeswijk. De wandeling voert langs de rivier de Aa. Onderweg kom je langs de ruïne Seldensate, een landgoed met een rijke geschiedenis. Het laatste stuk van de wandeling gaat over een ventweg langs de provinciale weg en is wat saai. De wandeling eindigt bij het imposante en goed bewaard gebleven Kasteel Heeswijk.

← Vorige etappeVolgende etappe →

In de serie van Hertogenpad gebruik ik de etappe verdeling van Wandelnet.Hertogenpad etappe 5a van Poeldonk naar Kasteel Heeswijk (2023) ; Aa ; Aa rivier, water, riet, Nijvelaar, Beusingsedijk den dungenHertogenpad etappe 5a van Poeldonk naar Kasteel Heeswijk (2023) ; Aa ; Aa rivier, kronkel, Nijvelaar, Beusingsedijk den dungenHertogenpad etappe 5a van Poeldonk naar Kasteel Heeswijk (2023) ; Hersend 12 ; Hersend, huis, klimopHertogenpad etappe 5a van Poeldonk naar Kasteel Heeswijk (2023) ; Rode Ribes ; bloem, rood, Rode RibesHertogenpad etappe 5a van Poeldonk naar Kasteel Heeswijk (2023) ; Aa ; Aa rivier, HersendHertogenpad etappe 5a van Poeldonk naar Kasteel Heeswijk (2023) ; Middelrode ; Aa rivier, MiddelrodeHertogenpad etappe 5a van Poeldonk naar Kasteel Heeswijk (2023) ; Middelrode ; Aa rivier, MiddelrodeHertogenpad etappe 5a van Poeldonk naar Kasteel Heeswijk (2023) ; Seldensate ; Seldensate, Aa rivier, gewadsepadHertogenpad etappe 5a van Poeldonk naar Kasteel Heeswijk (2023) ; Seldensate ; Seldensate, Aa rivier, gewadsepadHertogenpad etappe 5a van Poeldonk naar Kasteel Heeswijk (2023) ; Aa ; Aa rivier, Zuid WillemsvaartHertogenpad etappe 5a van Poeldonk naar Kasteel Heeswijk (2023) ; Koolmeesje ; vogel, koolmeesje, knoppen, boom, vliegenHertogenpad etappe 5a van Poeldonk naar Kasteel Heeswijk (2023) ; Bosanemoon ; Bosanemoon, Anemoon, wit, bloeiHertogenpad etappe 5a van Poeldonk naar Kasteel Heeswijk (2023) ; Kasteel Heeswijk ; Kasteel Heeswijk, poort, landhuis, klinkerpadHertogenpad etappe 5a van Poeldonk naar Kasteel Heeswijk (2023) ; Kasteel Heeswijk ; Kasteel Heeswijk, gracht, Gouverneursweg

Tags: , ,

Gecategoriseerd in:

Dit bericht is geschreven door: Dion

Lees ook deze blogs