Vanaf Kasteel Heeswijk wandel je door de Heeswijkse bossen, tussen de weilanden door naar de Bedafse Bergen en kom je uit bij de snelweg A50 die in etappe 6 wordt overgestoken. Het is een landschap met kleine bossen, akker en weilanden en een klein stuifzand gebied.
Kasteel Heeswijk
Bij dit kasteel stap ik uit en wordt aangesproken door een medereiziger en die was op zoek naar een adres in Heeswijk Dinter, na die even geholpen hebben kon ik mijn reis vervolgen. Je wandelt hier door een laan richting de Heeswijkse bossen. In de bossen hangt een plakkaat met informatie, het idee is dat gekapt wordt om meer afwisseling te krijgen in het bos.
Leijgraaf
De Leijgraaf is een kleine rivier in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, de Leijgraaf ontspringt bij Boekel en is ongeveer 20 kilometer lang. De rivier stroomt door verschillende gemeenten en is van groot belang voor de afwatering en de natuur in de regio.
Heeswijkse bossen
Dit is een bosgebied met veel naaldbomen en een aantal mooie rechte zandwegen. Ik spotte hier een Gewone Lijsterbes. De Gewone Lijsterbes is een boomsoort die voorkomt in Europa, Azië en Noord-Amerika. De boom wordt gekenmerkt door zijn witte bloemen in het voorjaar, rode bessen in de herfst en zijn geveerde bladeren. Daarnaast kwam ik nog een boom tegen die was omgezaagd en nadien waren er oranje sappen uit gelopen. Onderweg zag ik nog een citroenvlinder. De vlinder leeft voornamelijk in bosrijke gebieden en is te zien van maart tot en met oktober.
Langs de boerderijen
Onderweg kom je langs diverse boerderijen en weide en akkerland. Het is een landelijk gebied waar je doorheen loopt. Onderweg kom je nog langs een boomgaard waar de perenbomen bloeien.
Bedafse Bergen
De Bedafse Bergen zijn een natuurgebied gelegen in de gemeente Uden. Het gebied omvat een stuifzandrug. Dit natuurgebied is door menselijke activiteit een transformatie ondergaan van eikenberkenbos naar heideveld. Boeren vestigden zich rond 1100 langs de Leijgraaf en legden akkers aan. Ze lieten hun vee grazen in de bossen en geleidelijk veranderde het bos in heideveld, waarbij houtwallen werden aangelegd om het stuiven van de zandlaag tegen te gaan tot ca. 1990 heeft deze situatie voortbestaan. Daarna trokken de boeren zich terug en werden er vooral grove dennen aangeplant. Het hout werd als stuthout in de mijnen gebruikt.
Ecoduct Slabroek
Over de autosnelweg A50 loopt een ecoduct, hier kan wild en kunnen fietsers de snelweg oversteken. Het ecoduct Slabroek in de periode 2002-2005 opgesteld.
Conclusie
De route loopt door de Heeswijkse bossen en biedt een divers landschap met weilanden, akkers en een klein stuifzandgebied. Onderweg kom je langs de Leijgraaf, diverse boerderijen en de Bedafse Bergen, een natuurgebied dat een transformatie heeft ondergaan van eikenberkenbos naar stuifzandgebied. Het ecoduct Slabroek maakt het mogelijk om wild en fietsers veilig over de A50 te laten oversteken. Tijdens de wandeling kun je genieten van de natuurlijke schoonheid van het Brabantse landschap en ontdek je interessante flora en fauna.
← Vorige etappe – Volgende etappe →
In de serie van Hertogenpad gebruik ik de etappe verdeling van Wandelnet.