In deze etappe wandel je door het Brabantse landschap, je begin in de bossen bij Stippelberg en wandelt door het Peelgebied langs het defensiekanaal naar Griendtsveen.
Stippelberg
Met de bus kom je uit midden in het bosgebied de Stippelberg, omdat ik net iets te laat was met drukken op de stopknop moest ik nog een stukje terug lopen naar Halte Boswachterij. Het eerste stuk wandel je over onverharde paden door een mooi bosgebied.
Later kom je bij het hoge gras en de heide, vanwege een kanaal loop je door het hoge gras naar een bruggetje om over te steken. Dan kom je nog wat resten tegen van een voormalige radar die hier in het verleden heeft gestaan
Duitse Radartechnologie in WOII: Freya en Würzburg
Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelden radarsystemen een cruciale rol in de Duitse verdediging tegen geallieerde bommenwerpers. Twee indrukwekkende radars, Freya en Würzburg, vormden de kern van het Duitse Bazi-radarstation. Laten we eens kijken naar hun functies en impact.
Freya was een geavanceerd radarsysteem dat vijandelijke vliegtuigen kon detecteren op afstanden tot 160 kilometer. Het stuurde deze informatie naar het grondstation in Veulen, dat Duitse nachtjagers in actie bracht bij naderende geallieerde bommenwerpers.
Würzburg Riese was gespecialiseerd in het volgen van de hoogte en positie van vijandige vliegtuigen. Met een enorme paraboolantenne kon het nauwkeurig bewegingen registreren en deze gegevens werden doorgegeven aan het grondstation in Veulen om nachtjagers te begeleiden.
Het Bazi-radarstation, bemand door 60 personeelsleden, coördineerde deze radarsystemen en haalde minstens 90 geallieerde bommenwerpers neer. Het speelde een cruciale rol in de Duitse luchtverdediging.
De historische Peellimieten 1716
Onderweg kom je nog borden tegen van een oude grens. Om een einde te maken aan de grensconflicten in de Peel werd in 1716 een nieuwe grens vastgesteld door de Republiek der Verenigde Nederlanden en de koning van Pruisen. De grens werd gemarkeerd door stenen grenspalen. In de loop der eeuwen zijn deze verloren gegaan, maar door samenwerking met diverse gemeenten en andere partijen zijn ze nu in ere hersteld en weer in het landschap zichtbaar gemaakt. De Paal tussen Broemeer en Soemeer is de originele paal uit 1716, waarop de andere grenspalen zijn gebaseerd. Bij elke grenspaal is een informatiebord te vinden met daarop de geschiedenis en achtergronden van die locatie.
Peel-Raamstelling
De Peel-Raamstelling was een Nederlandse verdedigingslinie die in 1939 werd aangelegd en al op 10 mei 1940, de eerste Nederlandse oorlogsdag is gevallen. De Peel-Raamstelling strekte zich uit van Grave tot aan Weert. Deze linie diende als een verdedigingsbarrière en bestond uit kazematten, bunkers en andere versterkingen om een mogelijke invasie vanuit het oosten te weerstaan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde de Peel-Raamstelling een kleine rol in de verdediging tegen Duitse troepen.
Munitiedepot bij Grotenberg
Deze fundamenten in het voorterrein zijn overblijfselen van een munitiedepot dat werd gebouwd als onderdeel van de Peel-Raamstelling in 1938/39, een verdedigingslinie die liep van Beringe tot aan de Raam bij Grave. Het depot had een lengte van ongeveer 6 meter, een breedte van 4 meter en dikke muren van 40 cm. Aan de buitenzijde waren damwanden geplaatst met een aarden wal van ongeveer 3 meter hoog. Het depot werd leeggehaald door de Duitsers in 1940, maar tijdens de bevrijding van Ysselsteyn in oktober 1944 diende het als een Rode Kruis post waar veel doden en gewonden werden verzorgd. Deze fundamenten, samen met de kazematten langs het Defensiekanaal, herinneren aan de gebeurtenissen en offers tijdens de Tweede Wereldoorlog in de omgeving van Ysselsteyn.
Toon Kortooms museum
Deze etappe eindigt bij het Toon Toon Kortooms museum. Dit een klein steekmuseum dat de schrijver herinnerd. Toon Kortooms (1916-1999) was een Nederlandse schrijver, vooral bekend om zijn boeken die zich afspeelden in de Peelregio, zoals “Beekman en Beekman” en “Mijn kinderen eten turf.” Hij bracht de schoonheid en eenvoud van het plattelandsleven in de Peel op aansprekende wijze naar voren en verwierf hiermee een plek in de harten van lezers in Nederland en ver daarbuiten. Zijn werk belichtte vaak de alledaagse belevenissen en humor van de gewone mensen in deze landelijke omgeving, en zijn nalatenschap blijft voortleven in de literatuur van de streek.
Deurne
Vanaf het Toon Toon Kortooms museum stopt tussen maandag en vrijdag een klein busje naar Deurne waar je de trein kan pakken, in het weekend is rijden er hier geen bussen en is de aanlooproute ongeveer 5 kilometer naar het station van Deurne.
Conclusie
In deze achtste etappe van het Hertogenpad maak je een prachtige wandeling door het Brabantse landschap, beginnend in het bosrijke gebied van Stippelberg en eindigend in Griendtsveen, langs het Peelgebied en het defensiekanaal. De route voert je langs schilderachtige paden door bossen en heide, en biedt interessante historische inzichten, zoals de overblijfselen van een voormalige radar uit de Tweede Wereldoorlog en de herstelde grenspalen van de Peel-Raamstelling uit 1716. Deze linie, hoewel snel gevallen tijdens de oorlog, heeft zijn historische waarde behouden. Ook kom je langs de overblijfselen van een munitiedepot dat deel uitmaakte van de verdedigingslinie, wat herinnert aan de gebeurtenissen en offers tijdens de Tweede Wereldoorlog in de omgeving van Ysselsteyn. De etappe eindigt bij het Toon Kortooms museum, waar je meer te weten kunt komen over de beroemde schrijver die het plattelandsleven in de Peel op meesterlijke wijze heeft beschreven.
← Vorige etappe – Volgende etappe →
In de serie van Hertogenpad gebruik ik de etappe verdeling van Wandelnet.