Menu

3 september 2023 • Gepubliceerd door ; september 2, 2023 at 10:31 pm Qdraw

Groenerie Harskamp vlindertuin (2023)

In het buitengebied van het Veluwse dorpje Harskamp ligt de Groenerie. Een zorgboerderij waar onbespoten groenten verbouwd en verkocht worden. Sinds 2023 heeft het boerenbedrijf ook een boerenspeeltuin, een vlindertuin, forelvijver en maisdoolhof. We namen een kijkje bij deze boerderij.

Vlindertuin

De Passiflorahoeve bestaat niet meer. In Harskamp is er wel een andere vlindertuin, waar een deel van de Passiflorahoeve heen is verhuisd. Dit is de Groenerie, alleen deze vlindertuin is een heel stuk kleiner dan de Passiflorahoeve ooit is geweest.

Door het glas turen we naar binnen, maar aanvankelijk zien we geen vlinders. Zodra we de ruimte binnengaan, lijkt het alsof ze uit het niets tevoorschijn komen. Ze rusten op stenen, hangen ondersteboven aan takken en dartelen vrolijk rond. We aanschouwen vlinders in levendige tinten rood, citroengeel en zelfs felblauw. De vlinders verstoppen zich overal, maar door even stil te gaan staan spot je ze zo. In de vlindertuin is staan diverse met tropische planten en in het midden pronkt een vredig watertje waarin vissen zwemmen. Je waant je werkelijk in een miniatuurvlinderjungle.

Boerderij

Op het erf lopen geitjes, eenden en schapen. De geitjes zijn erg toegankelijk en laten zich aaien. In de stallen staan koeien. Bij de Groenerie zetten ze zich in voor mensen die willen re-integreren,
jongeren en volwassenen met een “rugzak” en anderen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met elkaar werken ze in de aardappelteelt, in de groententeelt, of bijvoorbeeld in de verwerkingskeuken.

Conclusie

De Groenerie in Harskamp, een zorgboerderij die onbespoten groenten teelt, heeft in 2023 een scala aan nieuwe attracties geïntroduceerd, waaronder een vlindertuin. Hoewel kleiner dan zijn voorganger, verraste de vlindertuin met zijn levendige bewoners in schitterende kleuren, die zich overal leken te verstoppen, klaar om ontdekt te worden. Naast zijn natuurlijke pracht speelt de Groenerie ook een waardevolle rol in de gemeenschap door mensen te ondersteunen bij re-integratie en het bieden van kansen aan jongeren en volwassenen met diverse achtergronden, wat het tot een waardevolle plek in Harskamp maakt.

Het blogartikel over de voormalige Passiflorahoeve is hier te vindenGroenerie Harskamp vlindertuin (2023) ; Passiebloem ; passiebloem, GroenerieGroenerie Harskamp vlindertuin (2023) ; Groenerie ; vee, koeien, GroenerieGroenerie Harskamp vlindertuin (2023) ; Schilschoterweg ; Groenerie, geiten, geitje, SchilschoterwegGroenerie Harskamp vlindertuin (2023) ; Buizerd ; Groenerie, Buizerd, Buteo buteoGroenerie Harskamp vlindertuin (2023) ; Maisdoolhof ; Groenerie, MaisdoolhofGroenerie Harskamp vlindertuin (2023) ; Dahlia ; Groenerie, DahliaGroenerie Harskamp vlindertuin (2023) ; Zebravlinder ; vlinder, Groenerie, zebravlinderGroenerie Harskamp vlindertuin (2023) ; Zebravlinder ; vlinder, Groenerie, zebravlinderGroenerie Harskamp vlindertuin (2023) ; Siproeta Stelenes ; vlinder, Groenerie, Siproeta StelenesGroenerie Harskamp vlindertuin (2023) ; Kleine monarchvlinder ; vlinder, Groenerie, Kleine monarchvlinderGroenerie Harskamp vlindertuin (2023) ; Blauwe Morpho ; vlinder, Groenerie, blauwe morphoGroenerie Harskamp vlindertuin (2023) ; Siproeta stelenes ; vlinder, Siproeta stelenesGroenerie Harskamp vlindertuin (2023) ; Kleine Monarchvlinder ; vlinder, Groenerie, Kleine MonarchvlinderGroenerie Harskamp vlindertuin (2023) ; Het Leesten ; heide, Het Leesten, bloei, paars

Tags: , , , ,

Gecategoriseerd in:

Dit bericht is geschreven door: Dion

Lees ook deze blogs