Menu

13 augustus 2023 • Gepubliceerd door ; september 23, 2023 at 10:50 am Qdraw

Hertogenpad etappe 7b van Huize Padua naar Stippelberg (2023)

Het is een bewolkte ochtend als we op pad gaan voor een bijzondere wandeling van Etappe 7 van Huize Padua naar de Stippelberg. Deze route neemt ons mee door het Brabantse landschap, historische gebouwen en natuurgebieden gewandeld, die stuk voor stuk hun eigen verhaal vertellen.

Huize Padua

Je wandelt door het landelijke domein van Huize Padua, een psychiatrisch ziekenhuis. Het domein wordt omringd door majestueuze oude bomen, en terwijl we langs kleine veestapels, werkplaatsen en vergaderruimtes lopen, voelen we de rust en sereniteit van de omgeving.
De geschiedenis van Huize Padua komt tot leven als we het hoofdgebouw passeren, dat uit 1923 stamt en wordt gekenmerkt door een monumentale ingang met een beeld van Antonius van Padua. Terwijl je verder loopt, steek je een beekje over en bereik je de Daniël de Brouwerstraat. Hier vind je het museum ‘De Kluis’, dat je inzicht geeft in de geschiedenis van de psychiatrie in Nederland en de oprichting van Huize Padua door de Broeders Penitenten.

Mariakapelletje

Tegenover het museum ontdekken we een charmant Mariakapelletje, gebouwd tussen 1763 en 1778. Dit kapelletje, met een rijke geschiedenis en een prachtig reliëf van Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand, is een stille getuige van het geloof in de regio.

Kapucijnenklooster

Een stap verder brengt ons naar het voormalige Kapucijnenklooster, dat nauw verbonden is met Huize Padua. De kapucijnen speelden een cruciale rol in de geestelijke verzorging van de bewoners en hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de regio. Na hun vertrek heeft de Ark-gemeenschap De Weyst het klooster nieuw leven ingeblazen, met aandacht voor geweldloosheid en zorg voor het milieu.

Landgoed Cleefswit

De Landmeersche Loop begeleidt ons verder, een beek met historische betekenis die zich kronkelend een weg baant door het landschap. We genieten van de natuurlijke schoonheid en komen aan bij het indrukwekkende Landgoed Cleefswit. Dit landgoed, ontstaan uit grootschalige ontginningen, herbergt bossen en vennen die getuigen van een rijke geschiedenis.
De rechte lijnen van de omringende landbouwgebieden contrasteren met het natuurlijke chaos van Landgoed Cleefswit. De variatie van bossen en heide, slingerende paden en stuifduinen maakt dit gebied tot een hoogtepunt van onze wandeling.

Landgoed De Sijp

Na een doortocht door Landgoed De Sijp, waarin de natuur en landbouw hand in hand gaan, komt onze betoverende wandeling tot een einde. We hebben een reis gemaakt door tijd en landschap, langs historische gebouwen en ongerepte natuur.

Conclusie

In de wandeling van Etappe 7, van Huize Padua naar de Stippelberg, wordt het Brabantse landschap doorkruist, langs historische gebouwen en door prachtige natuurgebieden gewandeld. Van de schoonheid van Huize Padua tot het eeuwenoude Mariakapelletje en het voormalige Kapucijnenklooster. Landgoed Cleefswit bood een contrast tussen de geordende landbouwgebieden en de pracht van natuur. Het landgoed Cleefswit wordt opgevolgd door het Landgoed De Sijp wat een mooi bosgebied is.

← Vorige etappeVolgende etappe →

In de serie van Hertogenpad gebruik ik de etappe verdeling van Wandelnet.Hertogenpad etappe 7b van Huize Padua naar Stippelberg (2023) ; Daniel de Brouwerstraat ; Huize Padua, Peeldijk, Diepertseweg, Daniel de BrouwerstraatHertogenpad etappe 7b van Huize Padua naar Stippelberg (2023) ; Pastoor Castelijnsstraat ; Handel, Peeldijk, Diepertseweg, Pastoor CastelijnsstraatHertogenpad etappe 7b van Huize Padua naar Stippelberg (2023) ; Haveltweg ; Haveltweg, Peeldijk, DiepertsewegHertogenpad etappe 7b van Huize Padua naar Stippelberg (2023) ; Fuik ; Fuik, Gemert, Peeldijk, DiepertsewegHertogenpad etappe 7b van Huize Padua naar Stippelberg (2023) ; Global feed mill ; Fuik, Gemert, Peeldijk, Diepertseweg, Global feed millHertogenpad etappe 7b van Huize Padua naar Stippelberg (2023) ; Peeldijk ; Peeldijk, Diepertseweg, trekker, tractor, TKV-06Hertogenpad etappe 7b van Huize Padua naar Stippelberg (2023) ; Rooye Ascheloop ; Peeldijk, Diepertseweg, Rooye AscheloopHertogenpad etappe 7b van Huize Padua naar Stippelberg (2023) ; Cleefs Wit ; Cleefs Wit, bos, grasHertogenpad etappe 7b van Huize Padua naar Stippelberg (2023) ; Cleefs Wit ; Cleefs Wit, bloem, geel, eik, boomHertogenpad etappe 7b van Huize Padua naar Stippelberg (2023) ; Beukenlaan ; Cleefs Wit, beuken, rode beuk, BeukenlaanHertogenpad etappe 7b van Huize Padua naar Stippelberg (2023) ; Sijpseweg ; De Sijp, Sijpseweg, zandwegHertogenpad etappe 7b van Huize Padua naar Stippelberg (2023) ; Langs de Palen ; De Sijp, Sijpseweg, zandpad, Langs de Palen, FazantwegHertogenpad etappe 7b van Huize Padua naar Stippelberg (2023) ; Stippelberg ; Beestenveld, Stippelberg, Bakelse plassenHertogenpad etappe 7b van Huize Padua naar Stippelberg (2023) ; Stippelberg ; Beestenveld, Stippelberg, Bergweg

Tags: , ,

Gecategoriseerd in:

Dit bericht is geschreven door: Dion

Lees ook deze blogs