Vanuit Odiliapeel wandel je door Boscomplex Odiliapeel, dit ligt hier ten zuiden. Dat wordt afgewisseld met lanen en asfaltwegen waarna je in het natuurgebied de Voskuilenheuvel komt om daarna weer een stuk door akker en weide gebied te wandelen en in Huize Padua te eindigen. Deze etappe heb ik gecombineerd met etappe 6b om te eindigen in Huize Padua. Aan de N605 ter hoogte van Huize Padua (Halte Boekel, Berkhoek) stopt ook in het weekend een bus, waar ik deze etappe eindig.
Boscomplex Odiliapeel
en zuiden van Odiliapeel ligt een zeer mooi bosgebied dat bekend staat als Boscomplex Odiliapeel. Het is een gemengd ontginningsbos. Het is een relatief kleine bos maar biedt een enorme afwisseling. Odiliapeel ligt te midden van Peelontginningen, waaraan het dorp ook zijn ontstaan heeft te danken. Hier wordt veelal de intensieve veehouderij beoefend.
Visclub de Boekhorst
In dit gebied zie je meerdere visvijvers met een natuurgebied eromheen. Dit is er een voorbeeld van. Met grote letters staat er nachtvissen is verboden, kennelijk is dat ding daar. Toen ik er langs kwam waren er een aantal leden daar het vissen.
D’n duresteek
In 1994 heeft Stichting Brabants landschap een doorsteek gemaakt om de Staatsbossen in Odiliapeel en het het peellandschapspark Voskuilenheuvel te verbinden. Dit zorgt voor een grotere diversiteit en bied dieren de kans om tussen de natuurgebieden te reizen.
Schaapskooi
Op een oude kaart staat hier hier diverse schaapskooien getekend. Zo is er in de jaren 90 het plan opgevat om er eentje in ere te herstellen, dit is gedaan op aanwijzing van een oude schaapsherder die zich de oude schaapskooien nog kon herinneren.
Voskuilenheuvel
Op oude kaarten van het grootschalige veengebied De Peel komt het gebied Voskuilenheuvel al voor. Rond 1920 was het gebied ’s zomers een eldorado voor ganzen en eenden en ’s winters voor de schaatsliefhebber. Rond de heuvel lagen veel dellen (kuilen) vol met water. Het veen is in de negentiende eeuw afgegraven. Het waterpeil is sterk naar beneden gebracht en moeras en heide zijn geschikt gemaakt voor de landbouw, van de oude Peel is weinig meer over.
In het burgemeestersoverleg van 1928 werd besproken waar de dorpen Venhorst, Landhorst, Elsendorp en Wilbertoord zouden komen te liggen. Het gebied rond de Voskuilenheuvel werd daarbij aangemerkt als toekomstig natuurgebied.
“Het gedeelte waar nu het Peellandschapspark ligt, werd in 1949 door de Nederlandsche Heidemaatschappij bestempeld als ongeschikt voor het stichten van een boerderij. Daarop besloot de gemeente Boekel in 1953 deze 18 hectare heidegrond om te ploegen en er bos op te zaaien.
De eerste stappen om de bossen een andere bestemming te geven werden genomen in 1976. In 1985 werd een gedeelte van het bos gekapt vanwege aantasting van de veel voorkomende Corsicaanse Den in het bos door de schimmel Sphaeropsis sapinea. Op dat moment opperde Gemeenschapsbelang Venhorst het idee om van de 18 hectare een Peellandschapspark te maken, daarmee teruggrijpend op het idee uit 1928. De gemeenteraad ging hiermee akkoord en in 1989 werden de eerste werkzaamheden aan het Peellandschapspark uitgevoerd.
Nu is het een mooi natuurgebied met het typische open karakter van de oude Peel. Je vindt er heide en vennen, afgewisseld met naaldhout en loofbomen, met een schaapskooi en een kleine kudde Kempische heideschapen. Het park is eigendom van de gemeente Boekel en het beheer wordt uitgevoerd door vrijwilligers.
Huize Padua
Huize Padua is een zorginstelling in Boekel, Noord-Brabant, die gespecialiseerd is in de behandeling en begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking en/of psychiatrische problemen. De geschiedenis van Huize Padua gaat terug tot het eind van de 17e eeuw, toen zich in 1694 in het nabijgelegen Handel een kluizenaar vestigde. In 1742 werd hier het Huize Padua gesticht, dat zich bezighield met onderwijs, hosties bakken, kaarsen maken, brouwen en de land- en tuinbouw. In 1826 begon men met krankzinnigenzorg (zo werd dat toen genoemd), wat uitgroeide tot een instituut voor behandeling van psychiatrische patiënten. De Broeders Penitenten trokken zich in de loop van de jaren 60 geleidelijk terug uit de psychiatrische zorg en droegen dit over aan andere instellingen. Huize Padua werd een locatie van GGZ Oost-Brabant.
Met de bus terug
Deze etappe heb ik gecombineerd met etappe 6b om te eindigen in Huize Padua. Aan de N605 ter hoogte van Huize Padua (halte Boekel, Berkhoek) stopt ook in het weekend een bus, waar ik deze etappe eindigt.
Conclusie
In deze wandelroute van Odiliapeel naar Huize Padua kom je langs diverse mooie natuurgebieden, zoals Boscomplex Odiliapeel en de Voskuilenheuvel. Ook kom je langs de zorginstelling Huize Padua, die een rijke geschiedenis heeft. Het is een mooie route die goed te combineren is met andere etappes en waarbij je aan het eind gemakkelijk met de bus terug kunt.
← Vorige etappe – Volgende etappe →
In de serie van Hertogenpad gebruik ik de etappe verdeling van Wandelnet.