Menu

1 juni 2023 • Gepubliceerd door ; juni 9, 2023 at 3:52 pm Qdraw

Verkenning van Oss: Ommetje Vierwindenbos en Docfabos (2023)

In de stad Oss bevinden zich twee korte wandelroutes die je meenemen door de bossen van de regio: Ommetje Vierwindenbos en Docfabos. Deze wandelingen zijn ideaal voor natuurliefhebbers die willen genieten van rustige paden en mooie landschappen. Laten we deze routes in Oss eens nader bekijken en ontdekken waarom ze een bezoekje waard zijn.

Ommetje Vierwindenbos

Het Ommetje Vierwindenbos voert je langs oude paden die deels onveranderd zijn gebleven. Tijdens deze wandelroute kun je nog enkele overblijfselen van de oude landschapsstructuur bewonderen, zoals hakhoutwallen en een laaglandbeek. Het pad loopt voornamelijk over halfverharde wegen, zandpaden en bospaden. Dit ommetje is ontwikkeld als onderdeel van het wandelroutenetwerk in de gemeente Oss, als onderdeel van de reconstructie van Maas en Meierij. Terwijl je wandelt, zul je versteld staan van de groene pracht die dit gebied te bieden heeft. Ondanks de nabijheid van de bebouwde omgeving van Oss, biedt het Vierwindenbos een oase van rust met hoge naaldbomen, stuifzandgebiedjes en schilderachtige doorkijkjes naar weilanden. Dit ommetje is een ideale keuze voor een korte en mooie wandeling, vlakbij het centrum van Oss.

Docfabos

De wandelroute door Docfabos neemt je mee door een bosrijk gebied dat ooit deel uitmaakte van uitgestrekte heidevelden, bekend als de ‘Ossche heide’. Terwijl je door het bos wandelt, kun je je voorstellen hoe het landschap in de loop der tijd is veranderd. Vroeger waren er akkertjes omzoomd door hakhoutwallen, en de heide werd begraasd door schapen. Door veranderingen in de landbouw verdwenen de schapen en transformeerde het gebied geleidelijk in een open bos. Tegenwoordig bestaat Docfabos voornamelijk uit bosgebied. Het landschap is gevormd door de aanplant van sparren en dennen, destijds bedoeld voor de mijnbouw. Hoewel er weinig overblijft van de oorspronkelijke heide, is het bosgebied nog steeds betoverend en biedt het een thuis voor diverse flora en fauna.

Markeringen

De route is vanaf één kant gemarkeerd en is samen 5 kilometer lang, dus de route is niet echt lang. Ik heb beide routes in een uur gelopen, er staat een bord van 1 uur bij restaurant Clemens, maar het is niet echt duidelijk wat ze daar nu exact mee bedoelen. De markeringen worden onderhouden door Stichting Landschapsbeheer Oss.

Conclusie

Oss is mag bij zijn met deze twee wandelroutes: Ommetje Vierwindenbos en Docfabos. Deze routes bieden natuurliefhebbers en wandelaars de mogelijkheid om te genieten van de rust en schoonheid van de natuurlijke omgeving. Of je nu geïnteresseerd bent in de oude landschapsstructuren of gewoon wilt genieten van een ontspannen wandeling door het bos dan is dit ommetje iets voor jou.Verkenning van Oss: Ommetje Vierwindenbos en Docfabos (2023) ; Vierwindenlaan ; Perevijver, Vierwindenlaan, vijver, Oss, Ommetje vierwindenbosVerkenning van Oss: Ommetje Vierwindenbos en Docfabos (2023) ; Perevijver ; Perevijver, weerspiegeling, Oss, Ommetje vierwindenbosVerkenning van Oss: Ommetje Vierwindenbos en Docfabos (2023) ; Vierwindenlaan ; Germanenweg, laan, bomen, Vierwindenlaan, Oss, Ommetje vierwindenbosVerkenning van Oss: Ommetje Vierwindenbos en Docfabos (2023) ; Germanenweg ; Germanenweg, eikenboom, Oss, Ommetje vierwindenbosVerkenning van Oss: Ommetje Vierwindenbos en Docfabos (2023) ; Appelvijver ; Docfabos, Appelvijver, Oss, Ommetje docfabosVerkenning van Oss: Ommetje Vierwindenbos en Docfabos (2023) ; Appelvijver ; Docfabos, Appelvijver, Oss, Ommetje docfabosVerkenning van Oss: Ommetje Vierwindenbos en Docfabos (2023) ; Docfabos ; Docfabos, Oss, Ommetje docfabosVerkenning van Oss: Ommetje Vierwindenbos en Docfabos (2023) ; Docfabos ; Docfabos, Oss, Ommetje docfabosVerkenning van Oss: Ommetje Vierwindenbos en Docfabos (2023) ; Esdoorn ; Vierwindenbos, esdoorn, Oss, Ommetje vierwindenbosVerkenning van Oss: Ommetje Vierwindenbos en Docfabos (2023) ; Clemens ; Clemens, hardlopen, Oss, Ommetje vierwindenbos

Tags: ,

Gecategoriseerd in:

Dit bericht is geschreven door: Dion

Lees ook deze blogs