Menu

29 juli 2021 • Gepubliceerd door ; december 10, 2022 at 8:17 pm Qdraw

Trekvogelpad etappe 1 van Bergen aan Zee naar Alkmaar (2021)

De eerste etappe van het Trekvogelpad laat direct een aaneenschakeling van diverse Hollandse landschappen zien, met eerst het Noordzeestrand en het uitgestrekte Noord-Hollands duinreservaat. Via de weidsheid van het polderland bereik je over een oude stadswal met veel groen de vestingstad Alkmaar.

Bergen aan Zee

Met de bus vertrek je van Alkmaar naar het plaatje Bergen (zonder zee) waarna het nummer op de bus wordt gewisseld. Met zelfde bus kun je verder naar zee. Deze kustbus is er alleen in de zomer, op andere momenten zul je met de buurtbus moeten reizen. Het eerste stuk loopt langs het strand waardoor je om Bergen aan Zee heen loopt.

Noordhollands Duinreservaat

Van het strand loop je richting de duinen. De paadjes zijn prima te belopen totdat de bordjes je het mulle zand in wijzen. Rondom Bergen aan Zee kun je in elk jaargetijde fantastisch wandelen, alsook in het Noordhollands Duinreservaat. Het gebied strekt zich uit van de terreinen van Tata Steel bij Wijk aan Zee tot de Schoorlse Duinen. Het is zo’n 20 kilometer lang en gemiddeld 2,5 km breed, met een oppervlakte van 5.300 hectare. Het gebied omvat duinen, strand, bossen en heuvels. Het waterleidingbedrijf Noord Holland wil graag dat je een bijdrage doet door een duinkaart te kopen. Op verschillende plekken staat automaten waar je met een bankpas kan betalen.

Egmond aan den Hoef

Het contrast kan bijna niet groter, van een prachtig duingebied kom loop je een kort stuk langs een drukke provinciale weg. Vlak voor je de polder in gaat krijg je nog iets leuks voorgeschoteld: Egmond aan den Hoef, een rustiek duindorpje met de bezienswaardige resten van een middeleeuws kasteel. Neem even de tijd om de overblijfselen van ‘Slot op den Hoef’ te bewonderen.

Langs de Hoevervaart

Over grasdijken en tussen de schapen door wandel je door het weidse Hollandse landschap. Er is een alternatieve route voor als je een hond mee hebt. Je komt regelmatig hoge overstapjes tegen die de weides van elkaar scheiden.

Alkmaar

De route vervolgt door het bos in de richting van het centrum van Alkmaar. Er volgt een stuk door een bosrijk gebied waarna je via de buitenwijken van de stad in het centrum aankomt. Je wandelt door groene parken en over de voormalige slotgracht. Alkmaar staat bekend vanwege de wekelijkse kaasmarkt. Vanwege corona is deze markt voor onbepaalde tijd uitgesteld. Naast deze traditie heeft de stad veel meer te bieden. Zo is er het prachtige oude centrum met volop monumenten. Je kunt er winkelen, er zijn diverse musea en gezellige terrassen.

Afstanden en routetips

De route is 24,3 kilometer lang van het strand in Bergen aan Zee tot de Bergerbrug in Alkmaar. Vanaf deze brug is het 700 meter naar het treinstation. De route is ongeveer 90% onverhard en sommige stukken zijn vanwege het mulle zand zwaar.

Conclusie

Het duingebied is het mooiste stuk van de route. Zo wandel je met een mooie omweg door dit prachtige gebied. de route voert soms langs mooie uitzichten en andere stukken wandel je door het bos. Egmond aan de Hoef is dan weer totaal anders maar ook mooi. Als laatste volgt het Hollandse weide landschap met grasdijken.

Volgende etappe (Alkmaar naar ‘De Rijp’) →

In de serie van het Trekvogelpad gebruik ik de etappe nummers van Wandelnet. Zie de overzichtspagina Trekvogelpad voor de andere wandelingen uit deze serieTrekvogelpad etappe 1 van Bergen aan Zee naar Alkmaar (2021) ; Dion van Velde aan zee ; Dion van Velde, strand, Bergen aan Zee, wandelen, TrekvogelpadTrekvogelpad etappe 1 van Bergen aan Zee naar Alkmaar (2021) ; Bergen aan Zee ; kinderen, strand, Bergen aan Zee, wandelen, TrekvogelpadTrekvogelpad etappe 1 van Bergen aan Zee naar Alkmaar (2021) ; Slangenkruid met Jacobsvlinder ; Slangenkruid, bloem, blauw, jacobsvlinderTrekvogelpad etappe 1 van Bergen aan Zee naar Alkmaar (2021) ; Duinen ; zand, mull zand, duinen, TrekvogelpadTrekvogelpad etappe 1 van Bergen aan Zee naar Alkmaar (2021) ; Dode bomen ; dode bomen, zand, duinenTrekvogelpad etappe 1 van Bergen aan Zee naar Alkmaar (2021) ; Duinen ; duinen, boom, pad, trekvogelpad, TrekvogelpadTrekvogelpad etappe 1 van Bergen aan Zee naar Alkmaar (2021) ; Duinpad ; duinen, mull zand, duinpad, TrekvogelpadTrekvogelpad etappe 1 van Bergen aan Zee naar Alkmaar (2021) ; Chinese bruidssluier ; struik, bloei, wit, Chinese bruidssluierTrekvogelpad etappe 1 van Bergen aan Zee naar Alkmaar (2021) ; Hoevervaart ; roeiboot, sloot, riet, Hoevervaart, TrekvogelpadTrekvogelpad etappe 1 van Bergen aan Zee naar Alkmaar (2021) ; Tulpen ; tulpen, meerkoet, vogelsTrekvogelpad etappe 1 van Bergen aan Zee naar Alkmaar (2021) ; Scholekster & Reiger ; Scholekster, dier, reiger, boerderijTrekvogelpad etappe 1 van Bergen aan Zee naar Alkmaar (2021) ; Schapen ; schaap, schapen, dier, molen, windmolen, TrekvogelpadTrekvogelpad etappe 1 van Bergen aan Zee naar Alkmaar (2021) ; Sint Josephkerk ; alkmaar, kerk, sint josephkerk, Trekvogelpad

Tags: , ,

Gecategoriseerd in:

Dit bericht is geschreven door: Dion

Lees ook deze blogs