Menu

1 maart 2022 • Gepubliceerd door ; maart 23, 2022 at 10:13 pm Qdraw

Trekvogelpad etappe 10b van Soesterberg naar Austerlitz (2022)

Deze etappe begint aan de Kampweg in Soesterberg en loopt door de bossen van de Wallenberg naar de piramide van Austerlitz, waar deze midden in de bos eindigt. Er zijn nog kleine stukjes heide te zien. Zo kom je onderweg nog een monument tegen en eindig je bij een bijzonder gebouw.

Aangezien er geen OV-verbinding is in het midden van het bos heb ik deze etappe gecombineerd met het eerste gedeelte van de volgende etappe.

De Wallenberg

De prachtige laatste kilometers wandel je over mooie paden door uitgestrekt bos. Bij een open plek staan bankjes, dit is De Wallenberg. Op deze plek zorgde rond 1797 de Fransman Jean Maurice d’Amblé dat de onvruchtbare heide werd omgevormd naar landbouwgronden. Zijn huisje, dat op deze plaats stond, en deze ontginning noemde hij Wallenberg. Hij heeft de plek genoemd naar aarden wal iets verderop wat nu Soesterberg heet. In zijn tijd was dit een gehucht en heette het Den Berg.

Herdenkingssteen 16 oktober 1942

In de Tweede Wereldoorlog werden midden in het bos, op vrijdagochtend 16 oktober 1942, vijftien mannen in twee groepen geëxecuteerd en begraven. De executie was bedoeld als vergelding voor een serie sabotageacties die waren gericht tegen Duitse of Duitsgezinde instellingen. Twaalf van de vijftien mannen die hier geëxecuteerd werden, waren gevangenen afkomstig uit het nabijgelegen Kamp Amersfoort. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werden in dit kamp gevangenen van de Duitse politie (Sipo/SD) opgesloten in afwachting van hun vrijlating, proces, tewerkstelling, deportatie of executie.

Piramide van Austerlitz

Midden in het bos kom je een enorme piramide tegen. Op deze plek heeft de Franse generaal Auguste de Marmont in 1804 een legerkamp opgericht (Camp d’Utrecht) waar hij in een paar maanden tijd verschillende bataljons wist samen te smeden tot een groot, goed getraind leger, dat de Britse vijand zou kunnen verslaan bij een eventuele herhaling van de inval van 1799. Tevreden over de militaire kracht van het nieuwe leger, en tegen verveling bij zijn soldaten, liet De Marmont hen in de herfst van 1804 dit monument bouwen, geïnspireerd op de piramide van Gizeh die De Marmont in 1798 zelf had gezien tijdens de Egyptische veldtocht van Napoleon. De bouw duurde 27 dagen. Met het oog op het 200-jarig bestaan in 2004 werd de sterk in verval geraakte piramide gerestaureerd in de jaren 2001 tot 2004, dat duurde iets langer dan een maand.

Conclusie

Het is een mooi stuk door de bossen van De Wallenberg en je komt uit bij de Piramide van Austerlitz. Er zijn nog kleine stukjes heide te zien. Je eindigt bij een bijzonder gebouw dat sterk herinnerd aan de tijd van Napoleon.

← Vorige etappeVolgende etappe →Trekvogelpad etappe 10b van Soesterberg naar Austerlitz (2022) ; Kampweg ; trekvogelpad, Utrechtse heuvelrug, KampwegTrekvogelpad etappe 10b van Soesterberg naar Austerlitz (2022) ; Boom ; bobbel, Utrechtse heuvelrug, Vluchtelingenopvang voormalige Militaire luchtvaart museum, De WallenbergTrekvogelpad etappe 10b van Soesterberg naar Austerlitz (2022) ; Put van Wallenburg ; gras, Utrechtse heuvelrug, Put van Wallenburg, bomen, De WallenbergTrekvogelpad etappe 10b van Soesterberg naar Austerlitz (2022) ; Heide ; gras, heide, Utrechtse heuvelrug, Put van Wallenburg, De WallenbergTrekvogelpad etappe 10b van Soesterberg naar Austerlitz (2022) ; Utrechtse heuvelrug ; Utrechtse heuvelrug, boom, naaldbomen, Put van Wallenberg, Nationaal park, De WallenbergTrekvogelpad etappe 10b van Soesterberg naar Austerlitz (2022) ; Grensweg ; naaldbomen, Utrechtse heuvelrug, gras, heide, Grensweg, De WallenbergTrekvogelpad etappe 10b van Soesterberg naar Austerlitz (2022) ; Nieuwe Weg, Zeist ; trekvogelpad, Utrechtse heuvelrug, Nieuwe Weg, Zeist, De WallenbergTrekvogelpad etappe 10b van Soesterberg naar Austerlitz (2022) ; Treekerlaan ; trekvogelpad, bospad, naaldbomen, Utrechtse heuvelrug, TreekerlaanTrekvogelpad etappe 10b van Soesterberg naar Austerlitz (2022) ; Treekerweg / Oude Driebergseweg ; schietterein, Utrechtse heuvelrug, Treekerweg, Oude Driebergseweg, levensgevaarlijkTrekvogelpad etappe 10b van Soesterberg naar Austerlitz (2022) ; Monument 16 oktober ; Trekvogelpad, rood, wit, Utrechtse heuvelrug, kruising, bos, Monument 16 oktober, schildjeTrekvogelpad etappe 10b van Soesterberg naar Austerlitz (2022) ; Pyramide van Austerlitz ; pyramide van austerlitz, Utrechtse heuvelrug

Tags: , , , ,

Gecategoriseerd in:

Dit bericht is geschreven door: Dion

Lees ook deze blogs