Menu

4 maart 2022 • Gepubliceerd door ; juli 4, 2022 at 4:24 pm Qdraw

Trekvogelpad etappe 11a van Austerlitz naar Doorn (2022)

Vanaf de piramide bij Austerlitz, door het bosdorp Austerlitz via Maarn naar Doorn. Je wandel hier over onverharde paden door drie dorpjes en mooie landgoederen. Dit stuk van de etappe is erg mooie boswandeling.

Austerlitz & Napoleon

Het kleine dorpje midden in het bos heeft een bijzondere naam. Het dorp ontstond bij het grote Franse legerkamp dat rond 1800 op de heide lag. Om een dreigende Engelse invasie te kunnen weerstaan werd hier ‘Het mooiste kamp van de wereld” opgericht. Het kamp werd 3 kilometer lang en 500 meter breed. Langs brede en kaarsrechte straten stonden op rijen geplaatste tenten. Hierin verbleven Generaal Marmont en zijn staf, de officieren en manschappen. Cafés, kantines en paarden werden in houten barakken ondergebracht, net als de ambachts- en handelslieden met hun voorraden. In dezelfde tijd is ook de Pyramide van Austerlitz, een eerbetoon aan Napoleon, gebouwd.

De bossen van de Utrechtse Heuvelrug

Tussen Austerlitz en Doorn wandel je door de dichte bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Veel naald, af en toe wat loof van beuk en eik. De bossen zijn prachtig, vooral omdat het dode hout zo mooi blijft liggen.

Koeheuvels

Behalve door veel bos kom je ook over wat zandverstuivingen en heidevelden. Zo kom je door De Koeheuvels. Dit bestaat uit een open zandverstuiving, afgewisseld door heideplantjes en jeneverbesstruiken. Het is een restant van een oorspronkelijk veel groter stuifzandgebied met heide waar eeuwenlang schapen graasden. Doordat het gebied in snel tempo dichtgegroeide, werkt men sinds deze eeuw aan het herstel van het oorspronkelijk open en gevarieerde heide- en stuifzandterrein.

Maarn

Je kruist hier onderweg een spoorlijn en de A12. Maarn heeft ook een treinstation. Vanaf het station rijden sprinters in de richting van Veenendaal en Rhenen en in de richting van Utrecht en Breukelen. Ik vervolg de route verder richting Doorn.

Koepel van Stoop

Onderweg kom je nog een mooie oude koepel tegen. De Koepel ligt op het landgoed Den Treek-Henschoten op de grens van Maarn en Woudenberg. Het is de Theekoepel van Stoop, genoemd naar de Amsterdamse bankier J.B. Stoop die de koepel in 1840 liet bouwen. De pilaren van dit gebouwtje zijn afkomstig van de voormalige Koopmansbeurs in Amsterdam, die in 1836 werd afgebroken. De koepel was vroeger ingericht als theehuis. Tegenwoordig kun je er geen thee meer drinken maar is het een atelier.

Heide & Helenaheuvel

Je ziet dat het al drukker wordt bij Chalet Helenaheuvel. Dit is een restaurant met parkeerplaats. Het sfeervolle châlet met heerlijk groot terras is gelegen midden in de Kaapse Bossen. Hier zie nog een klein stukje heide. Er was een tijd dat Helena vanuit Zuid-Afrika hier kwam wonen. In de 18e eeuw keek ze vanaf dit uitkijkpunt over een uitgestrekt heidegebied. Door begrazing en het afplaggen van de heidegrond was een landschap ontstaan waar de wind vrij spel had over de heuvels met heide en kleine zandverstuivingen. Later die eeuw werden de eerste bossen aangeplant en veranderde het landschap. Dit heideveld is een restant van het open landschap uit die tijd.

Doorn

Aan de rand van het bos ligt het dorpje Doorn. Je wandelt zo het dorpje. Vanaf de halte: “Doorn, Centrum” vlak bij de kerk pak ik de bus naar Utrecht Centraal.

Conclusie

Het is een erge mooie etappe over onverharde paden en drie prachtige dorpjes met mooie landgoederen. Het is een mooie bos etappe waarbij je kunt genieten van de prachtige omgeving.

← Vorige etappeVolgende etappe →Trekvogelpad etappe 11a van Austerlitz naar Doorn (2022) ; Boomhut Austerlitz ; Austerlitz, boomhut, muur, den, TrekvogelpadTrekvogelpad etappe 11a van Austerlitz naar Doorn (2022) ; Bladeren ; bladeren, oranje, tegenlicht, Utrechtse heuvelrug, Oude postweg, AusterlitzTrekvogelpad etappe 11a van Austerlitz naar Doorn (2022) ; Nieuwe grindweg ; trekvogelpad, bospad, Utrechtse heuvelrug, Nieuwe grindwegTrekvogelpad etappe 11a van Austerlitz naar Doorn (2022) ; Nieuwe Grindweg ; trekvogelpad, Utrechtse heuvelrug, Nieuwe Grindweg, plas, vorstTrekvogelpad etappe 11a van Austerlitz naar Doorn (2022) ; Koepel van Stoop ; trekvogelpad, theehuis, koepel van stoop, theekoepelTrekvogelpad etappe 11a van Austerlitz naar Doorn (2022) ; De Laagt ; gras, Utrechtse heuvelrug, heide, De LaagtTrekvogelpad etappe 11a van Austerlitz naar Doorn (2022) ; De Laagt ; trekvogelpad, bospad, naaldbomen, Utrechtse heuvelrug, De LaagtTrekvogelpad etappe 11a van Austerlitz naar Doorn (2022) ; De Hoogt ; trekvogelpad, bospad, naaldbomen, Utrechtse heuvelrug, De HoogtTrekvogelpad etappe 11a van Austerlitz naar Doorn (2022) ; De Koeheuvels ; bospad, Utrechtse heuvelrug, De KoeheuvelsTrekvogelpad etappe 11a van Austerlitz naar Doorn (2022) ; De Koeheuvels ; bospad, zandverstuiving, Utrechtse heuvelrug, De KoeheuvelsTrekvogelpad etappe 11a van Austerlitz naar Doorn (2022) ; Station Maarn ; Maarn, Utrechtse heuvelrug, station, ns, Station MaarnTrekvogelpad etappe 11a van Austerlitz naar Doorn (2022) ; Raadhuisplein Maarn ; Maarn, Utrechtse heuvelrug, Raadhuisplein, Monument Tweede WereldoorlogTrekvogelpad etappe 11a van Austerlitz naar Doorn (2022) ; Maarnse Grindweg ; hulst, Utrechtse heuvelrug, Maarnse GrindwegTrekvogelpad etappe 11a van Austerlitz naar Doorn (2022) ; Landgoed Huis te Maarn ; Trekvogelpad, root wit, Landgoed Huis te Maarn

Tags: , , , ,

Gecategoriseerd in:

Dit bericht is geschreven door: Dion

Lees ook deze blogs