Menu

4 februari 2022 • Gepubliceerd door ; december 10, 2022 at 8:29 pm Qdraw

Trekvogelpad etappe 10a van Pijnenburg naar Soesterberg (2022)

Deze etappe begint aan de N234 ten hoogte van Pijnenburg. Over de velden, door de bossen en langs de Lange Duinen (Soester Duinen) wandel je langs het Park Vliegbasis Soesterberg en het Nationaal Militair museum tot aan Soesterberg

Het Spiehuis

Deze etappe start bij restaurant Het Spiehuis op landgoed Pijnenburg. Er staan hier prachtige oude beuken. Op deze plek is lastig om te komen met het openbaar vervoer daarom loop ik dit stuk samen met etappe 9b. Daarna wandel je opeens lekker kilometerslang over een met berken en eiken pad tussen de open velden.

Soesterduinen

Over de enkelsporige spoorlijn Den Dolder tot Baarn kom je een stuk tegen waar je het Marskramerpad kruist. Deze lange afstandsroute heb ik vorig jaar gelopen. Deze wordt ook met rood wit aangegeven dus let hier goed op. Het Trekvogelpad blijft het fietspad volgen. De oorsprong van de Lange Duinen liggen in de laatste ijstijd toen een flinke hoeveelheid zand kwam aanwaaien. Nadat het ijs zich terugtrok ontstonden er bossen en heidevelden. Door het te veel plaggen van heide en overbegrazing verdwenen de wortels waardoor het zand ging stuiven. Tegenwoordig stuift dat zand niet meer op eigen houtje. Beheer is nodig om de stuifduinen ‘levend’ te houden. Zo loopt een kudde schapen de hele dag niets anders te doen dan vegetatie opeten. Daarnaast wordt er eens per jaar zand een hoop zand terug verplaatst zodat het weer kan stuiven.

Centraalspoorweg

Na de duinen steek je de spoorlijn over. De lijn tussen Utrecht via Amersfoort naar Zwolle werd geopend op 20 augustus 1863 en het traject tussen Utrecht en Amersfoort werd in 1942 geëlektrificeerd.

Park Vliegbasis Soesterberg

Onderweg net voorbij de spoorlijn kom ik een vrouw en kind tegen die tegengesteld lopen en vragen mij of ze in de richting van het museum lopen. Nou nee, ze liepen precies de andere kant op. Dus heb ik ze even vriendelijk de weggewezen en kon ik de route naar het park vervolgen.

In 1910 werd Soesterberg het eerste vliegveld geopend. Vanaf 1913 is Vliegbasis Soesterberg de bakermat van de Nederlandse militaire luchtvaart. Sinds 2008 is de vliegbasis inactief, en omgedoopt tot nationaal park. Zo is het gebied om de landingsbanen leeg en heb je een weidse uitzicht. Er staan ook diverse bunkers. Iets verderop zit het Nationaal Militair Museum, hier ben ik meerdere keren geweest. Over de zuidelijke landingsbaan wandel je naar het dorpje Soesterberg.

In Soesterberg kwam de bus net aanrijden en kon ik de bus halen naar Amersfoort. Helaas voor mij moest ik Amersfoort nog wel even wachten op de volgende trein.

Conclusie

Het tweede gedeelte van landgoed Pijnenburg is erg mooi en rustig. Daarna wandel je langs de Soester Duinen, hier zijn veel wandelaars en fietsers, maar het is echt heel mooi. Het Park Vliegbasis Soesterberg is ook erg mooi om overheen te lopen, naast militaire historie is de natuur er ook aanwezig. Al met al een mooie etappe door de Utrechtse Heuvelrug.

Meerdere deeletappes op één dag gelopen

Etappe 9b en 10a, inclusief aanlooproute vanaf de Van Reeneenlaan in Bussum is deze route 25 km en deze heb ik gelopen op 29 januari 2022. In het centrum van Soesterberg stopt een bus

← Vorige etappeVolgende etappe →

In de serie van het Trekvogelpad gebruik ik de etappe nummers van Wandelnet. Zie de overzichtspagina Trekvogelpad voor de andere wandelingen uit deze serieTrekvogelpad etappe 10a van Pijnenburg naar Soesterberg (2022) ; Pijnenburgerlaan ; Pijnenburgerlaan, Biltseweg, boerderij, fotograferenTrekvogelpad etappe 10a van Pijnenburg naar Soesterberg (2022) ; Op hees ; Op hees, laan, weide, bomen, tegenlichtTrekvogelpad etappe 10a van Pijnenburg naar Soesterberg (2022) ; Laag Hees ; Laag hees, poel, Op heesTrekvogelpad etappe 10a van Pijnenburg naar Soesterberg (2022) ; De Kooi ; bos, Trekvogelpad, bospad, balk, De Kooi, GerritslaanTrekvogelpad etappe 10a van Pijnenburg naar Soesterberg (2022) ; Echt Zandhaarmos ; mos, echt zandhaarmosTrekvogelpad etappe 10a van Pijnenburg naar Soesterberg (2022) ; Lange duinen ; Lange duinen, Soesterduinen, zandTrekvogelpad etappe 10a van Pijnenburg naar Soesterberg (2022) ; Lange duinen ; Lange duinen, Soesterduinen, naaldbomen, zandTrekvogelpad etappe 10a van Pijnenburg naar Soesterberg (2022) ; Lange duinen ; Lange duinen, Soesterduinen, naaldbomen, zandTrekvogelpad etappe 10a van Pijnenburg naar Soesterberg (2022) ; Bunkers Park Vliegbasis Soesterberg ; bunkers, soesterberg, Soesterberg, Trekvogelpad, Park Vliegbasis SoesterbergTrekvogelpad etappe 10a van Pijnenburg naar Soesterberg (2022) ; Park Vliegbasis Soesterberg ; Soesterberg, gras, Park Vliegbasis Soesterberg, dor grasTrekvogelpad etappe 10a van Pijnenburg naar Soesterberg (2022) ; Nationaal Militair Museum ; Soesterberg, stormbaan, vliegtuig, Nationaal Militair Museum, Park Vliegbasis SoesterbergTrekvogelpad etappe 10a van Pijnenburg naar Soesterberg (2022) ; Spitfire ; Soesterberg, spitfire, vliegtuig, Nationaal Militair Museum

Tags: , , ,

Gecategoriseerd in:

Dit bericht is geschreven door: Dion

Lees ook deze blogs