Dit tweede deel van de etappe loopt door de bossen, een klein stukje heide en door het bos dorp Lage Vuursche en door de binnenplaats Pijnenburg tot aan de N234.
Baarn
Zelf begin ik dit deel van de etappe op station Baarn. Hier volg ik de aanlooproute naar de brug over het spoor (ter hoogte van de van Reenenlaan).
Bosbad
Bosbad De Vuursche is een openluchtbad in de bossen in de buurt van Baarn, Hilversum en Lage Vuursche. Het zwembad wordt verwarmd door vier zonnecollectoren.
De bossen
Zo wandel je door de bossen van Baarn, op zaterdagochtend waren er veel mountainbikers druk bezig om te fietsen door dit bosrijke gebied.
Lage Vuursche
Iets over de helft van de etappe kom je nog door restaurant Lage Vuursche. In weekenden komen hier graag dagjesmensen. Het dorp heeft een beschermd dorpsgezicht met wat achttiende- en negentiende-eeuwse huizen. Zo staan er tientallen rijksmonumenten. De hervormde kerk De Stulpkerk dateert uit 1650. Fanny Blankers-Koen is hier geboren. Ze won 4 gouden medailles op de Olympische Spelen van 1948 en kreeg de bijnaam ‘De Vliegende Huisvrouw’.
Het restaurant De Lage Vuursche heeft een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Zo ligt de oorsprong in het jaar 1648. Jonkheer van Reede liet toen een boerderij bouwen. Deze boerderij diende ook als tolhuis voor de pas aangelegde weg van Hilversum over De Vuursche naar de Bilt. Zijn vrouw Geertruid vond de tolheffing geen prettig idee. Ze had medelijden met arme boeren. Daarom liet zij er jenever en bier schenken om het tol leed voor de boeren te verzachten. Dit was het begin van de huidige herberg.
Landgoed Pijnenburg
Voor het landgoed staat een groot hek, het is toch niet de bedoeling dat een fietser naar binnen te gaan, gelukkig ben ik te voet. Het landgoed bestaat al heel lang. Al in de 12e eeuw komt de naam Pijnenburg voor in een akte. Hierin wordt geschreven over een veenoorlog tussen ‘die van Pijnenburg’ en de Bisschop van Utrecht. In 1647 werd er een huis gebouwd op het landgoed. In de 17e en 18e eeuw is het huis vaak van eigenaar gewisseld.
Zo kom je uit aan de N234 en ik heb deze etappe gecombineerd met het eerste stuk van etappe 10.
Conclusie
Het is een erg mooi bosrijk gebied, op sommige stukken zijn er wel veel fietsers aanwezig. Er is een mooi klein stukje heide die ik onderweg tegen kwam. Door het dorpje Laag Vuursche met de mooie oude gebouwen wandel je door naar het landgoed met een weide.
Afstand & OV Tip
Etappe 9b en 10a, inclusief aanlooproute vanaf de Van Reeneenlaan in Bussum is deze route 25 km en deze heb ik gelopen op 29 januari 2022. In het centrum van Soesterberg stopt een bus
← Vorige etappe – Volgende etappe →
In de serie van het Trekvogelpad gebruik ik de etappe nummers van Wandelnet. Zie de overzichtspagina Trekvogelpad voor de andere wandelingen uit deze serie