Menu

4 februari 2022 • Gepubliceerd door ; december 10, 2022 at 8:28 pm Qdraw

Trekvogelpad etappe 9b van Baarn naar Pijnenburg (2022)

Dit tweede deel van de etappe loopt door de bossen, een klein stukje heide en door het bos dorp Lage Vuursche en door de binnenplaats Pijnenburg tot aan de N234.

Baarn

Zelf begin ik dit deel van de etappe op station Baarn. Hier volg ik de aanlooproute naar de brug over het spoor (ter hoogte van de van Reenenlaan).

Bosbad

Bosbad De Vuursche is een openluchtbad in de bossen in de buurt van Baarn, Hilversum en Lage Vuursche. Het zwembad wordt verwarmd door vier zonnecollectoren.

De bossen

Zo wandel je door de bossen van Baarn, op zaterdagochtend waren er veel mountainbikers druk bezig om te fietsen door dit bosrijke gebied.

Lage Vuursche

Iets over de helft van de etappe kom je nog door restaurant Lage Vuursche. In weekenden komen hier graag dagjesmensen. Het dorp heeft een beschermd dorpsgezicht met wat achttiende- en negentiende-eeuwse huizen. Zo staan er tientallen rijksmonumenten. De hervormde kerk De Stulpkerk dateert uit 1650. Fanny Blankers-Koen is hier geboren. Ze won 4 gouden medailles op de Olympische Spelen van 1948 en kreeg de bijnaam ‘De Vliegende Huisvrouw’.

Het restaurant De Lage Vuursche heeft een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Zo ligt de oorsprong in het jaar 1648. Jonkheer van Reede liet toen een boerderij bouwen. Deze boerderij diende ook als tolhuis voor de pas aangelegde weg van Hilversum over De Vuursche naar de Bilt. Zijn vrouw Geertruid vond de tolheffing geen prettig idee. Ze had medelijden met arme boeren. Daarom liet zij er jenever en bier schenken om het tol leed voor de boeren te verzachten. Dit was het begin van de huidige herberg.

Landgoed Pijnenburg

Voor het landgoed staat een groot hek, het is toch niet de bedoeling dat een fietser naar binnen te gaan, gelukkig ben ik te voet. Het landgoed bestaat al heel lang. Al in de 12e eeuw komt de naam Pijnenburg voor in een akte. Hierin wordt geschreven over een veenoorlog tussen ‘die van Pijnenburg’ en de Bisschop van Utrecht. In 1647 werd er een huis gebouwd op het landgoed. In de 17e en 18e eeuw is het huis vaak van eigenaar gewisseld.

Zo kom je uit aan de N234 en ik heb deze etappe gecombineerd met het eerste stuk van etappe 10.

Conclusie

Het is een erg mooi bosrijk gebied, op sommige stukken zijn er wel veel fietsers aanwezig. Er is een mooi klein stukje heide die ik onderweg tegen kwam. Door het dorpje Laag Vuursche met de mooie oude gebouwen wandel je door naar het landgoed met een weide.

Afstand & OV Tip

Etappe 9b en 10a, inclusief aanlooproute vanaf de Van Reeneenlaan in Bussum is deze route 25 km en deze heb ik gelopen op 29 januari 2022. In het centrum van Soesterberg stopt een bus

← Vorige etappeVolgende etappe →

In de serie van het Trekvogelpad gebruik ik de etappe nummers van Wandelnet. Zie de overzichtspagina Trekvogelpad voor de andere wandelingen uit deze serieTrekvogelpad etappe 9b van Baarn naar Pijnenburg (2022) ; Gerrit van der Veenlaan ; rood, wit, markering, Gerrit van der VeenlaanTrekvogelpad etappe 9b van Baarn naar Pijnenburg (2022) ; Bosbad De Vuursche ; bosbad, lage vuursche, De Vuursche, BuitenzorgTrekvogelpad etappe 9b van Baarn naar Pijnenburg (2022) ; Blaaspirea ; Trekvogelpad, blaaspirea, bruinTrekvogelpad etappe 9b van Baarn naar Pijnenburg (2022) ; Pijenburg Baarnse Snip ; Pijenburg, Baarnse Snip, boom, zandwegTrekvogelpad etappe 9b van Baarn naar Pijnenburg (2022) ; Bosrank ; bosrank, wit, winterTrekvogelpad etappe 9b van Baarn naar Pijnenburg (2022) ; Boom met markering ; rood, wit, markering, ZevenlindenwegTrekvogelpad etappe 9b van Baarn naar Pijnenburg (2022) ; Hoge Vuurscheweg ; naaldbomen, gras, dennenbomen, Hoge VuurschewegTrekvogelpad etappe 9b van Baarn naar Pijnenburg (2022) ; Boswachterij Hooge Vuursche ; heide, naaldbomen, zon, Boswachterij Hooge VuurscheTrekvogelpad etappe 9b van Baarn naar Pijnenburg (2022) ; Boswachterij Hooge Vuursche ; heide, naaldbomen, zon, Boswachterij Hooge VuurscheTrekvogelpad etappe 9b van Baarn naar Pijnenburg (2022) ; Nonnenland ; koeien, 300 Roedenlaan, Nonnenland

Tags: , , ,

Gecategoriseerd in:

Dit bericht is geschreven door: Dion

Lees ook deze blogs