Menu

3 november 2023 • Gepubliceerd door ; november 2, 2023 at 6:53 pm Qdraw

Pieterpad Etappe 5 van Rolde naar Schoonloo (2023)

Bij het startpunt van onze wandeling buiten Rolde valt ons gelijk op dat we ons midden in ‘hunebedland’ bevinden. We worden begroet door twee imposante hunebedden, D17 en D18. Het grootste hunebed ter wereld, D27, bevindt zich vlakbij in Borger, dat ook wel de hunebedhoofdstad van Nederland wordt genoemd. Het is fascinerend om te beseffen dat deze hunebedden ouder zijn dan de piramides en Stonehenge, een feit dat nog steeds bewondering wekt tot in Egypte en Engeland.

Buurtschap Anderen

In het buurtschap overnacht bij een “Vrienden op de fiets” adres. “Vrienden op de fiets” is een netwerk dat fietsers verbindt met gastvrije accommodaties voor overnachtingen en ontmoetingen in Nederland en daarbuiten. Het gastgezin woont hier nu zo’n 25 jaar. Zo had dit buurtschap bijzondere gebruiken, die maar al te graag door de toenmalige buurvrouw als vanzelfsprekend werden uitgelegd. Zo heet hij bijvoorbeeld de “Lange van Jacob” omdat hij bij de lokale benzinepomp had gewerkt. Deze mensen hadden speciaal voor mij een extra kamer geschikt gemaakt. Dus er was ook een andere Pieterpad wandelaar. Ad die had in de autoindustrie gewerkt en had pensioen. Nu ging hij het Pieterpad lopen.

Historie van de Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij

Onze wandeling voert ons vandaag over een pad, dat ooit het traject van een oude spoorlijn volgde. Het oude spoorlijntje tussen Gasselternijveen en Assen werd ooit aangelegd door de Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij en opende op 15 juni 1905. Helaas staakte de NS het personenvervoer al in 1947 wegens een tekort aan treinen. Plannen om er een museumspoorlijn van te maken liepen vast in de jaren zeventig. In 1977 werd de spoorlijn uiteindelijk opgebroken. Af en toe zien we nog verroeste rails, die als herinnering aan het verleden zijn achtergelaten.

Verdwalen in het Beekdal van de Andersche Diep

Na het genieten van het voormalige spoorlijntraject, betreden we het beekdal van het Andersche Diep, dat deel uitmaakt van de Drentsche Aa. Dit uitgestrekte, weelderig groene landschap brengt ons terug in de tijd, naar hoe grote delen van Drenthe er honderdvijftig jaar geleden uitzagen. We steken de Andersche Diep tweemaal over en verbazen ons over hoe dit kleine beekje zo’n uitgestrekt beekdal heeft kunnen vormen.

Begrazing ter bevordering van natuurbehoud Het Andersche Diep

Het Andersche Diep beekdal beslaat een oppervlakte van ongeveer 275 hectare en wordt gekenmerkt door een aanzienlijke natuurlijke waarde. Om deze waarde te behouden, is doordacht beheer door middel van begrazing van essentieel belang. Zonder dergelijk beheer zou het gebied neigen naar wildgroei. In 1992 werd het hele gebied verpacht aan de familie Ubels door Staatsbosbeheer. De familie heeft hier een modern veebedrijf opgezet met zoogkoeien. De kalveren worden in de zomer geboren in het natuurgebied en in de winter worden ze op stal gehouden. Gedurende de zomer grazen ze samen met de moederkoeien in een kudde in het natuurgebied. De term ‘zoogkoeien’ verwijst naar het vermogen van de kalveren om gedurende een lange periode melk van hun moeder te drinken. Het betreft voornamelijk Charolais runderen, een robuust Frans ras dat is geselecteerd vanwege de geschiktheid voor natuurlijke begrazing, de goede vleeskwaliteit en het rustige karakter. In de winter worden de ongeveer 600 stuks vee van de familie Ubels ondergebracht in diervriendelijke potstallen.

Dotterbloemgrasland met prachtige soorten in Het Andersche Diep

Het meest typerende vegetatietype in het Andersche Diep beekdal is het ‘Dotterbloemgrasland’. De kwaliteit van het kwelwater in de wortelzone van de planten is van groot belang voor dit vegetatietype. In het Andersche Diep komt zuiver kwelwater omhoog vanuit de ondergrond tot aan het maaiveld. Op sommige plekken zijn kwelverschijnselen zichtbaar, zoals een olieachtig vliesje op het water of een dieprode kleur die wijst op de aanwezigheid van ijzer. Dotterbloemen zijn karakteristiek voor dit grasland en gedijen uitstekend in het Andersche Diep. Ze beginnen te bloeien vanaf half april, en de grote gele bloemen zijn al van veraf zichtbaar. Beenbreek is een zeldzame en bijzondere plant die steeds vaker in het Andersche Diep wordt aangetroffen. Andere prachtige soorten die hier voorkomen, zijn Duizendknoopfonteinkruid, Kleine- en Ronde zonnedauw, en Schildereprijs.

Ontmoetingen met Charolais koeien en hekwerkbruggetjes

Als de avond valt, hebben we zelfs de kans om reeën te spotten in de kleurrijke hooilanden. Maar vandaag zien we voornamelijk nieuwsgierige ‘blonde’ Charolais koeien die ons op hun eigen manier begroeten. Met ongeveer 100.000 Pieterpadders die jaarlijks passeren, is het bewonderenswaardig dat deze koeien nog steeds nieuwsgierigheid kunnen opbrengen. Gelukkig scheiden prikkeldraadomheiningen ons en de koeien, en kunnen we veilig over stevige hekwerkbruggen klauteren zonder onze kleren te beschadigen.

Een Oversteek door de Eeuwen heen

Onze wandeling leidt ons ook naar een historische oversteekplaats, een voorde, waar mensen in vroegere eeuwen met karren en dieren hun weg door het landschap vonden. Deze plek heeft een rijke geschiedenis, waar talloze voorwerpen uit de steentijd zijn ontdekt.

Betoverende Landschappen en Bossen

We laten de voorde achter ons en vervolgen onze tocht over smalle aarden paden door het betoverende beekdal. Hier en daar zijn de paden drassig door de recente regenval. Soms lopen we langs oude houtwallen, voornamelijk bestaand uit eiken, en dan weer door open landschappen met eindeloze vergezichten. Dit deel van de route blijkt het meest adembenemend te zijn.

Boswachterij Gieten-Borger en Meindersveen

Na het verlaten van het beekdal betreden we de bossen van Gieten-Borger. Hoewel deze bossen uitgestrekt zijn, bestaan ze voornamelijk uit naaldbomen, aangeplant door werklozen in de vorige eeuw. Gelukkig is Staatsbosbeheer de laatste decennia bezig om de bossen gevarieerder te maken door eiken, beuken en berken aan te planten.
Niettemin, na de bossen komen we langs uitgestrekte akkers met goudgeel graan en suikerbieten. Even later leidt de route ons door het Meindersveen, een prachtig natuurgebied met overwoekerde ‘jungle-paadjes’ langs stille vennetjes, waar vlinders en libellen zich in overvloed bevinden.

Grolloërveld en Schaapskudde

Af en toe passeren we ruige heidevelden en zien we hoe de dop- en struikheide langzaam in bloei komt. Het Grolloërveld, dat volgt, biedt eveneens aangenaam wandelplezier, en hier kunnen we zelfs een traditionele schaapskudde met herder tegenkomen.

De Schoonloër Strubben en de Slotetappe

Onze wandeling eindigt enigszins rustiger als we over (stille) asfaltwegen Schoonloo naderen, een klein dorpje dat onze eindbestemming vormt. Vlak voor Schoonloo doorkruisen we een hakhoutbos via een smal eenpersoonspad: de Schoonloër strubben. Dit bos voorzag vroeger de omwonenden van hout voor gereedschap, bezemstelen en verwarming. Tegenwoordig schijnen teken hier welig te tieren, zoals we lezen op een waarschuwend bord. Al met al was dit een prachtige en gevarie

Conclusie

Op Pieterpad Etappe 5 van Rolde naar Schoonloo hebben we een fascinerende reis gemaakt door ‘hunebedland’, waar we oog in oog stonden met eeuwenoude hunebedden en de geschiedenis van de Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij ontdekten. We dwaalden door het betoverende beekdal van het Andersche Diep, bewonderden de diversiteit van flora en fauna, en ontmoetten nieuwsgierige Charolais koeien. Deze etappe bood ons een aaneenschakeling van natuurlijke schoonheid, historische inzichten en bijzondere ontmoetingen, en we kijken vol verwachting uit naar de volgende avonturen op het Pieterpad.

← Vorige etappeVolgende etappe →

In de serie van het Pieterpad gebruik ik de etappe nummers van Wandelnet. Zie het tag-overzicht Pieterpad voor de andere wandelingen uit deze seriePieterpad Etappe 5 van Rolde naar Schoonloo (2023) ; Rolderdiep ; Rolderdiep, Etappe 5, riet, bomen, avond, spoorlijn, PieterpadPieterpad Etappe 5 van Rolde naar Schoonloo (2023) ; Nijend (Anderen) ; Anderen, Nijend, boerderij, verlichting, riet, Etappe 5, PieterpadPieterpad Etappe 5 van Rolde naar Schoonloo (2023) ; Oude spoordijk (Anderen) ; spoorlijn, Oude spoordijk, Anderen, Etappe 5, PieterpadPieterpad Etappe 5 van Rolde naar Schoonloo (2023) ; Rolder Diep ; Andersche Diep, Rolder Diep, bomen, bladeren, Etappe 5, PieterpadPieterpad Etappe 5 van Rolde naar Schoonloo (2023) ; Andersche Diep ; Andersche Diep, wolken, solitaire boom, Etappe 5, PieterpadPieterpad Etappe 5 van Rolde naar Schoonloo (2023) ; Hoornse Buiten (Anderen) ; Andersche Diep, bomen, braam, Hoornse Buiten, Etappe 5, PieterpadPieterpad Etappe 5 van Rolde naar Schoonloo (2023) ; Drouwenerveld ; Drouwenerveld, beuken, bos, lichtinval, Etappe 5, PieterpadPieterpad Etappe 5 van Rolde naar Schoonloo (2023) ; Lariks (Larix decidua) ; lariks, naalden, Europese lork, Larix decidua, Etappe 5, PieterpadPieterpad Etappe 5 van Rolde naar Schoonloo (2023) ; New Holland ; koeien, trommelschudder, tractor, trekker, TZG-29-X, New Holland, TS115, Etappe 5, PieterpadPieterpad Etappe 5 van Rolde naar Schoonloo (2023) ; Meindersveen ; Meindersveen, struikheide, gras, Etappe 5, PieterpadPieterpad Etappe 5 van Rolde naar Schoonloo (2023) ; Kleverig koraalzwammetje (Calocera viscosa) ; Meindersveen, paddenstoel, Kleverig koraalzwammetje, Calocera viscosa, Etappe 5, PieterpadPieterpad Etappe 5 van Rolde naar Schoonloo (2023) ; Meindersveen ; Meindersveen, water, veen, pitrus, Eendenwater, Etappe 5, PieterpadPieterpad Etappe 5 van Rolde naar Schoonloo (2023) ; Dopheide ; dopheide, Meindersveen, heide, bloei, Etappe 5, PieterpadPieterpad Etappe 5 van Rolde naar Schoonloo (2023) ; Stroetendijk (Borger) ; schapen, Stoetendijk, Borger, Etappe 5, PieterpadPieterpad Etappe 5 van Rolde naar Schoonloo (2023) ; Koestukkenweg (Schoonloo) ; Koestukkenweg, Borger, Schoonloo, Etappe 5, Pieterpad, landbouw, akkerbouwPieterpad Etappe 5 van Rolde naar Schoonloo (2023) ; Fendt ; Etappe 5, tractor, trekker, aardappel rooien, Fendt, Grimme, Pieterpad, landbouw, akkerbouw

Tags: , , ,

Gecategoriseerd in:

Dit bericht is geschreven door: Dion

Lees ook deze blogs