Menu

12 maart 2023 • Gepubliceerd door ; maart 12, 2023 at 6:49 pm Qdraw

Hertogenpad etappe 3b van Waalwijk naar Nieuwkuijk (2023)

In deze etappe wandel je door het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen steek je het Drongelens kanaal over om een stuk door de weilanden naar Nieuwkuijk te wandelen waar deze etappe is afgelopen. Ik zelf heb deze etappe gecombineerd met etappe 4a.

Baardwijkse Overlaat

De Baardwijkse Overlaat is aangelegd in 1766 als waterberging voor overtollig Maaswater en diende tevens als verdedigingselement in de Zuiderwaterlinie. In 1794 brak er echter een dijk door tijdens een poging om te voorkomen dat de Fransen Heusden zouden innemen, wat resulteerde in het ontstaan van een diepe plas genaamd het Nieuwe Wiel. Tegenwoordig heeft de Baardwijkse Overlaat voornamelijk een recreatieve functie en wordt het bezocht door mensen die komen wandelen, fietsen of vissen. Het blijft echter een belangrijk onderdeel van de Nederlandse watergeschiedenis.

Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

Zo wandelen we door de Loonse en Drunense Duinen. Dit is een groot natuurgebied in Noord-Brabant, dat bekend staat om zijn uitgestrekte zandvlaktes en heidevelden. Het gebied beslaat meer dan 3.500 hectare en trekt jaarlijks veel bezoekers die hier komen genieten van de natuur. Het is ook de thuisbasis van verschillende planten- en diersoorten, waaronder zeldzame insecten en reptielen, en is daarom een belangrijk natuurgebied in Nederland.

Giersbergen

Vanuit het bos loop je zo in de richting van het kleine dorpje Giersbergen. Het dorp is omgeven door prachtige natuur. Daarnaast heeft Giersbergen enkele historische boerderijen waar je tussendoor loopt. Iets verderop bevind zich De Drie Linden, dit is een gezellig restaurant en café. Het is een populaire plek voor zowel lokale bewoners als toeristen die genieten van de combinatie van lekker eten en het prachtige landschap.

De Airborne onderduikers van de Kampina

Op 17 september 1944 landde een Brits zweefvliegtuig bij Drunen nadat de sleepkabel brak. De bemanning en de militaire uitrusting werden achtergelaten toen de Duitsers naderden. De Britse parachutisten slaagden erin om uit handen van de Duitsers te blijven en via schuilplaatsen kwamen ze uiteindelijk op 24 oktober 1944 Boxtel binnen, waar ze werden bevrijd door de Schotse 51e Highland Divisie. Een aantal parachutisten kwamen eerder terecht in ‘s-Hertogenbosch en werden bevrijd door de 53e Welsh Divisie.

Grenspaal Holland en Brabant 1795

Onderweg kom je de Grenspaal 1795 tegen, ook wel bekend als ‘De Markering’. Dit is een historische grenspaal die sinds 2010 op de oude grens staat . De paal diende oorspronkelijk als grensmarkering tussen Holland en Brabant en heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de regio.

De eerste knoppen

De eenstijlige meidoorn is een veel voorkomende struik in Europa die vaak wordt gebruikt voor heggen. Het staat bekend om zijn doornige takken en witte bloemen die in het voorjaar bloeien en later rode bessen produceren. De plant heeft ook een rijke geschiedenis van medicinaal gebruik en wordt nog steeds gebruikt in kruidengeneeskunde.

Nieuwkuijk

Dan komen we aan in Nieuwkuijk. Dit is een dorp in de gemeente Heusden. Het dorp heeft ongeveer 2.000 inwoners. Deze etappe eindigt bij de Emmamolen.

Conclusie

Deze wandelroute door het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen biedt een mix van natuur en geschiedenis. Je wandelt door het prachtige natuurgebied dat bekend staat om zijn uitgestrekte zandvlaktes en heidevelden. Gelukkig zijn de meeste paden onverhard, alleen het laatste stuk richting Nieuwkuijk is een beetje saai. Onderweg kom je historische grenspalen tegen en loop je door het kleine dorpje Giersbergen. De route eindigt in Nieuwkuijk bij de Emmamolen. Vanwege de bereikbaarheid heb ik deze etappe gecombineerd met etappe 4a.Hertogenpad etappe 3b van Waalwijk naar Nieuwkuijk (2023) ; Loonse en Drunense Duinen ; Loonse en Drunense Duinen, Fellenoord, Achterste hoeve, HertogenpadHertogenpad etappe 3b van Waalwijk naar Nieuwkuijk (2023) ; Loonse en Drunense Duinen ; Loonse en Drunense Duinen, den, bomen, zandduinenHertogenpad etappe 3b van Waalwijk naar Nieuwkuijk (2023) ; Loonse en Drunense Duinen ; Loonse en Drunense Duinen, Hertogenpad, mos, duinenHertogenpad etappe 3b van Waalwijk naar Nieuwkuijk (2023) ; Loonse en Drunense Duinen ; Loonse en Drunense Duinen, Hertogenpad, duinen, stuifzandHertogenpad etappe 3b van Waalwijk naar Nieuwkuijk (2023) ; Loonse en Drunense Duinen ; Loonse en Drunense Duinen, heuvel, dennenboomHertogenpad etappe 3b van Waalwijk naar Nieuwkuijk (2023) ; Loonse en Drunense Duinen ; Loonse en Drunense Duinen, Fellenoord, dennenboom, naaldboomHertogenpad etappe 3b van Waalwijk naar Nieuwkuijk (2023) ; Ruiters ; Giersbergen, paarden, ruitersHertogenpad etappe 3b van Waalwijk naar Nieuwkuijk (2023) ; Giersbergen ; Giersbergen, Hertogenpad, Kampeerboerderij de MaaihoeveHertogenpad etappe 3b van Waalwijk naar Nieuwkuijk (2023) ; Giersbergese baan ; Giersbergese baan, Hertogenpad, dode boom, naaldbomenHertogenpad etappe 3b van Waalwijk naar Nieuwkuijk (2023) ; Drongelens kanaal ; Drongelens kanaal, weerspiegeling, water, bomenHertogenpad etappe 3b van Waalwijk naar Nieuwkuijk (2023) ; Grenspaal Grens Holland - Brabant (1795) ; Grenspaal, Grens Holland Brabant, 1795Hertogenpad etappe 3b van Waalwijk naar Nieuwkuijk (2023) ; Eenstijlige meidoorn ; Eenstijlige meidoorn, bladeren, lente, winter

Tags: , , ,

Gecategoriseerd in:

Dit bericht is geschreven door: Dion

Lees ook deze blogs