Menu

21 maart 2023 • Gepubliceerd door ; maart 21, 2023 at 6:30 pm Qdraw

Hertogenpad etappe 4a van Nieuwkuijk naar ’s-Hertogenbosch (2023)

In deze etappe wandel ik van het dorpje Nieuwkuijk naar Den Bosch. Eerst een stuk over een dijk langs Nieuwkuijk en Vlijmen en daarna over het halve-zolenlijntje (Langstraatspoorlijn) richting Den Bosch om door de buitenwijk via het Paleiskwartier op het station uit te komen. Ik heb deze etappe gecombineerd met etappe 3b.

Nieuwkuijk

Het dorpje Nieuwkuijk ligt tussen Drunen en Vlijmen en ligt in de gemeente Heusden. Het dorp heeft ongeveer 2.000 inwoners. De Molen van Nieuwkuijk is een monumentale stellingmolen uit 1895, gelegen in het Brabantse dorp. De molen is een beeldbepalend onderdeel van het dorpsgezicht en wordt soms nog gebruikt als korenmolen. De molen is regelmatig geopend voor publiek en er worden diverse activiteiten georganiseerd.

Limietpaal

Sinds 1785 staat er een limietpaal langs de dijk die de grens vormde tussen het hertogdom Brabant en het graafschap Holland. Deze paal werd geplaatst door het Heemraadschap van den Hooge Maasdijk van Stadt en Land van Heusden, dat te vergelijken is met het huidige waterschap. (Aa en Maas in dit gebied)

Heidijk

De Heidijk is al sinds de middeleeuwen aangelegd om dorpen in de Oostelijke Langstraat te beschermen tegen hoogwater van de Maas. In 1880 brak de dijk door, wat resulteerde in een watersnoodramp die het Land van Heusden en Altena overstroomde en het Nieuwkuijkse Wiel vormde. Het wiel heeft een inhoud van ongeveer 100.000 kubieke meter water en groeien de volgende waterplanten: aarvederkruid, kranswieren en de volgende stuik soort: gagelstruiken. De Heidijk is ook een belangrijke verbindingsweg tussen natuurgebieden voor dieren en planten.

Turf

Het Vlijmens Ven werd vanaf de late middeleeuwen uitgebaggerd om er turf uit te steken, dat vervolgens naar legakkers werd gebracht om te drogen. Turf werd gebruikt als brandstof voor kachels en werd per boot vervoerd over de Bossche Sloot naar Den Bosch.

Vlijmens Ven

Het Vlijmens Ven was vroeger een moerassig en onbewoond gebied dat later door agrariërs werd gebruikt voor het verbouwen van gewassen en het produceren van band- en griendhout. Het gebied is nu onderdeel van Natura 2000 en beschermd als Europees natuurgebied vanwege de zeldzame planten en dieren die er te vinden zijn, zoals orchideeën. Het Vlijmens Ven is een bijzonder kwelgebied en eigendom van Natuurmonumenten, die er agrarische gronden hebben ontwikkeld tot natte schraallanden.

Moerputten

De Moerputtenbrug is een voormalige spoorwegbrug gelegen in het natuurgebied de Moerputten nabij ‘s-Hertogenbosch. De brug is gebouwd tussen 1881 tot 1887 en was onderdeel van de Langstraatspoorlijn. Tegenwoordig is de brug een geliefde bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers vanwege het prachtige uitzicht over het moerasgebied en de historische waarde als industrieel erfgoed.

Den Bosch

Achter het ziekenhuis kom je de stad binnen en wandel je door de buitenwijken van Den Bosch om vervolgens in het paleiskwartier aan te komen. Het Paleiskwartier in Den Bosch is een moderne wijk die in de afgelopen decennia is ontwikkeld, met moderne architectuur, hoogwaardige kantoor- en woongebouwen en veel groen.

Conclusie

De wandeling van Nieuwkuijk naar Den Bosch biedt een diversiteit aan landschappen, geschiedenis en natuur. Van het beschermde natuurgebied Vlijmens Ven tot aan de voormalige historische Limietpaal en de Moerputtenbrug. De moderne wijk Paleiskwartier biedt een mooi contrast met de natuurlijke omgeving en maakt de wandeling compleet.Hertogenpad etappe 4a van Nieuwkuijk naar ’s-Hertogenbosch (2023) ; Emmamolen ; Emmamolen, Nieuwkuijk, windmolen, boederijwinkel, bakhuis EmmaHertogenpad etappe 4a van Nieuwkuijk naar ’s-Hertogenbosch (2023) ; Gele kornoelje ; bloei, geel, gele kornoeljeHertogenpad etappe 4a van Nieuwkuijk naar ’s-Hertogenbosch (2023) ; Loonse turfvaart ; loonse turfvaart, Vlijmen, Heidijk, Wethouder van BuulwegHertogenpad etappe 4a van Nieuwkuijk naar ’s-Hertogenbosch (2023) ; Kersenbloesem ; bloei, cherry blossom, KersenbloesemHertogenpad etappe 4a van Nieuwkuijk naar ’s-Hertogenbosch (2023) ; Spiegel ; dion, spiegel, huis, auto, HeidijkHertogenpad etappe 4a van Nieuwkuijk naar ’s-Hertogenbosch (2023) ; Halvezolenlijntje ; Hertogenpad, Halvezolenlijntje, HeidijkHertogenpad etappe 4a van Nieuwkuijk naar ’s-Hertogenbosch (2023) ; Halvezolenlijntje ; Hertogenpad, Moerputten, HalvezolenlijntjeHertogenpad etappe 4a van Nieuwkuijk naar ’s-Hertogenbosch (2023) ; Halvezolenlijntje ; Moerputten, Halvezolenlijntje, Vught, VlijmenHertogenpad etappe 4a van Nieuwkuijk naar ’s-Hertogenbosch (2023) ; Halvezolenlijntje ; Moerputten, Halvezolenlijntje, Vught, VlijmenHertogenpad etappe 4a van Nieuwkuijk naar ’s-Hertogenbosch (2023) ; Moerputtenbrug ; Hertogenpad, Moerputten, Halvezolenlijntje, MoerputtenbrugHertogenpad etappe 4a van Nieuwkuijk naar ’s-Hertogenbosch (2023) ; Moerputtenbrug ; Hertogenpad, Moerputten, Halvezolenlijntje, MoerputtenbrugHertogenpad etappe 4a van Nieuwkuijk naar ’s-Hertogenbosch (2023) ; Deutersestraat ; Rijskampen, Den Bosch, Deuteren, DeutersestraatHertogenpad etappe 4a van Nieuwkuijk naar ’s-Hertogenbosch (2023) ; Westerpark & Grote Canadese gans ; Westerpark, ganzen, Den Bosch, Grote Canadese gans, Avans HogeschoolHertogenpad etappe 4a van Nieuwkuijk naar ’s-Hertogenbosch (2023) ; Paleiskwartier ; Hertogenpad, Paleiskwartier, Armada, Den Bosch

Tags: , , , ,

Gecategoriseerd in:

Dit bericht is geschreven door: Dion

Lees ook deze blogs