Menu

3 juni 2023 • Gepubliceerd door ; juni 11, 2023 at 3:08 pm Qdraw

Dutch Mountain Trail etappe 2 van Lemiers naar Vijlen (2023)

De Dutch Mountain Trail is een uitdagende wandelroute door de Limburgse Heuvelland. De tweede etappe ben ik begonnen in Lemiers en wandel ik door tot aan Vijlen. Je wandelt hier over de Vaalserberg en door het Vijlnerbos en het Elzetterbosch. Deze etappe heeft 500 hoogte meters en loopt door een mooi stuk Limburg heen.

Lemiers

Om bij de camping te komen heb ik een aanlooproute richting Orsbach, onderweg in Lemiers wacht ik op een auto die vrij onhandig een uitrit uit komt rijden, hoor ik in de verte iemand op z’n Limburgs zeggen: wacht maar even. Dit is vlak bij de grens met Duitsland en daarna steek ik een beek over en ben ik weer in Duitsland.

Schneeberg (Vaals)

De Schneeberg is een beboste heuvel op Duits grondgebied bij Aken ten noorden van Vaals. De heuvel maakt deel uit van het Duitse deel van het Plateau van Bocholtz en heeft een hoogte van 257 meter boven NAP. De Schneeberg dankt zijn naam aan de kalkgrond welke in de zomer een opvallend lichte (witte) kleur geeft in vergelijking met de omringende gronden. In de nabijheid van de Schneeberg zijn er ten tijde van de Tweede Wereldoorlog als onderdeel van de Siegfriedlinie antitankhindernissen aangelegd.

Onderweg kwam ik nog twee wandelaars tegen die ook de Dutch Mountain Trail deden, zij kwamen uit Nuenen bij Eindhoven en deden het lekker rustig aan. Ze hadden een overnachtingsplek in de buurt waar ze twee nachten verbleven en tussendoor liepen ze de route. Op de zondag spreek ik ze nog in Gulpen bij een restaurant.

Vaalserquartier

Het Duitse gedeelte van Vaals heet zo en ligt direct tegen Vaals aan. Het ligt op ongeveer een kilometer van het Drielandenpunt. Hier wandel je de berg op om bij het hoogste punt van Nederland te komen, wat praktisch naast het drielandenpunt ligt.

Drielandenpunt (Vaals)

Het Drielandenpunt bij Vaals is een bekende toeristische attractie in Nederland waar de grenzen van Nederland, België en Duitsland samenkomen. Bezoekers kunnen op deze plek in één minuut drie landen bezoeken.

Meelderbroek

Na het drielandenpunt wandel je door prachtige bossen en velden over onverharde paden. Dit is het mooiste stuk van deze etappe in mijn optiek. Vanaf hier heb je zicht op Vaals en later Vijlen. Je hebt hier zicht op de Sint-Martinuskerk en die is met 195 meter de hoogst gelegen parochiekerk van Nederland.

Het pad tekent intussen weidse penseelstreken door landschap dat hier op z’n schilderachtigst is. Heggetjes met bloeiende meidoorn en stroken felgele brem geven extra diepte aan het prachtige plaatje.

Hier heb ik een overnachtingsplek gezocht in de omgeving van Vijlen waar ik kan uitrusten om de volgende dag de route te vervolgen. In mijn geval was dit camping de derde grasspriet links maar dat is volledig aan jou hoe je daar een invulling aangeeft.

Conclusie

De Dutch Mountain Trail etappe 2 van Lemiers naar Vijlen biedt een prachtige wandelroute door het Limburgse Heuvelland. Tijdens deze etappe kom je langs de Schneeberg, het Drielandenpunt en heb je zicht op de hoogst gelegen parochiekerk van Nederland. Het mooiste stuk van deze etappe is volgens mij het Meelderbroek, waar je kunt genieten van prachtige bossen en velden.

← Vorige etappeVolgende etappe →

In de serie van Dutch Mountain Trail (DMT) gebruik ik de etappe verdeling op basis van de wandeldagen.

Bekijk de overzichtsblog Dutch Mountain Trail en de videoDutch Mountain Trail etappe 2 van Lemiers naar Vijlen (2023) ; Lemierserberg ; Lemierserberg, Vaals, N278, SleedoornDutch Mountain Trail etappe 2 van Lemiers naar Vijlen (2023) ; Lemierser Berg ; Lemierser Berg, Vaals, Gemmenicherweg, struikDutch Mountain Trail etappe 2 van Lemiers naar Vijlen (2023) ; Klaproos ; Senserbachweg, Gemmenicherweg, KlaproosDutch Mountain Trail etappe 2 van Lemiers naar Vijlen (2023) ; Vaals ; Vaalser Straße, Gemmenicherweg, schurzelter straße 52074 akenDutch Mountain Trail etappe 2 van Lemiers naar Vijlen (2023) ; Tour Baudouin ; Dutch Mountain Trail, Drielandenpunt, Gemmenicherweg, Tour BaudouinDutch Mountain Trail etappe 2 van Lemiers naar Vijlen (2023) ; Grenspaal nummer 2 ; Grenspaal, Gemmenicherweg, Grenspaal nummer 2Dutch Mountain Trail etappe 2 van Lemiers naar Vijlen (2023) ; Gemmenich ; Gemmenicherweg, Gemmenich, bomen, heuvellandDutch Mountain Trail etappe 2 van Lemiers naar Vijlen (2023) ; Gemmenich Frontiere ; Gemmenicherweg, Gemmenich FrontiereDutch Mountain Trail etappe 2 van Lemiers naar Vijlen (2023) ; Wolfhaag ; Dutch Mountain Trail, Wolfhaag, boterbloemDutch Mountain Trail etappe 2 van Lemiers naar Vijlen (2023) ; Wolfhaag ; Dutch Mountain Trail, WolfhaagDutch Mountain Trail etappe 2 van Lemiers naar Vijlen (2023) ; Meelenbroekerweg ; Meelenbroek, Meelenbroekerweg, holle wegDutch Mountain Trail etappe 2 van Lemiers naar Vijlen (2023) ; Meelenbroek ; Dutch Mountain Trail, Meelenbroek, Meelenbroekerweg, koe, vee, drinkenDutch Mountain Trail etappe 2 van Lemiers naar Vijlen (2023) ; Brem ; Dutch Mountain Trail, Hoogweg, bremDutch Mountain Trail etappe 2 van Lemiers naar Vijlen (2023) ; Vijlen ; Groenerweg, Vrouwenhagerweg, VijlenDutch Mountain Trail etappe 2 van Lemiers naar Vijlen (2023) ; Vrouwenhagerweg ; Dutch Mountain Trail, Groenerweg, VrouwenhagerwegDutch Mountain Trail etappe 2 van Lemiers naar Vijlen (2023) ; Vrouwenhagerweg ; Groenerweg, Vrouwenhagerweg, Vijlen, kerk

Tags: , , ,

Gecategoriseerd in:

Dit bericht is geschreven door: Dion

Lees ook deze blogs