Menu

15 augustus 2022 • Gepubliceerd door ; september 7, 2022 at 9:36 pm Qdraw

Krijtlandpad etappe 3 van Slenaken naar Vaals (2022)

Vanuit Slenaken wandel je uiteindelijk door naar het hoogste punt van Nederland. Het is een afwisselend landschap van heuvels, dalen, riviertjes, weilanden, bossen en wijngaarden. Het heuvelland voelt aan als een vakantiebestemming. Er zitten wel wat hoogtemeters in deze route, maar onderweg zijn er genoeg bankjes en terrassen om even bij te komen. In deze serie gebruik de nummers van Wandelnet. Het is voor ons de tweede wandeldag van het Krijtlandpad.

Heijenrath

De vorige etappe hebben we iets verder doorgelopen om op Camping Heijenrath te overnachten. Je vervolgt de Julianastraat om een landweg naar boven te vervolgen.

Onderste en bovenste bos

Je komt aan in een donker bos, wat is het hier heerlijk koel. Het was 10 uur ’s-ochtends en inmiddels al 21 graden. Het zal 25 graden gaan worden deze dag. Tijdens het wandelen kijken we uit over de glooiende Vlaamse velden. In het bos is ook nog een klein heide gebied te vinden. Dit is een open plek in het bos van ongeveer 2 hectare en is het zuidelijkste en hoogst gelegen heide gebied van Nederland. Het is daarnaast ook heide die op stenige bodem (vuursteeneluvium) bloeit.

Aan het einde van het pad laten we het open veld achter ons en lopen we het Onderste Bosch in. Hier kruisen we ook de Vlaamse GR 128, die van Wissant naar Aken loopt. Bij de bosrand heb je een prachtig uitzicht over het dal waar Terziet in ligt.

Terziet

De route vervolgt naar het dal waar de Terzieterbeek stroomt. Via diverse asfaltwegen wandel je verder. Deze beek komt uiteindelijk in de Geul uit.

Volmolen (Epen)

Aan de Geul ligt een oude watermolen. De watermolen is gebouwd ergens in de tweede helft van de 18e eeuw en is onlosmakelijk verbonden met de bloeiende lakenindustrie in Vaals. Door de ligging van de molen aan de Geul was er veel water beschikbaar om te kunnen vollen, het vervilten (dat het aan elkaar blijft plakken) van wol. Deze watermolen heeft ook een vistrap zodat de vissen langs de molen kunnen zwemmen.

De Geul

Deze rivier begint in België en heeft een lengte van 58 kilometer waarvan 20 in België. De rivier heeft een verval van 250 meter waardoor het water snel stroomt. Via het droogdal van Mässel wandel je de heuvels weer in.

Vijlenerbos

Je wandelt behoorlijk stijl omhoog om vervolgens het bos in te duiken. Eenmaal in het bos bevinden we ons weer in de rust. Zo wandel je langs een bosrand waar je een mooi uitzicht hebt over het Geuldal. Je ziet hier de dorpjes en velden liggen. Omdat de route zo afwisselend is heb je elke keer uitzicht over een ander gebied. Alleen al vanwege het uitzicht over het dal is deze etappe de moeite waard.

Boscafé ’t Hijgend Hert

Aan de route ligt nog een restaurant dat midden in het bos ligt. Je kunt aan de parkeerplaats zien dat het een populaire bestemming is, er staan veel auto’s. Het restaurant heeft meerdere terrassen buiten, dus er is plek genoeg. Nu zijn we te voet en hebben hier genoten van een heerlijke lunch.

Holsetterbos

De route vervolgt door het Holsetterbos, dit is een bos waar bomen werden gekapt en vervolgens weer konden groeien. Zo kreeg de boeren gemeenschap rondom het bos een jaarlijks kaprecht. Het oorspronkelijke kaprecht van het bos is in de 19de eeuw overgaan in particulier bezit. Nog steeds is het een onverdeeld bos waarin eigenaren net als hun voorouders een kaprecht hebben. Inmiddels is dit uniek in Nederland.

De Hoeje Driesj

Iets ten zuiden van Wolfhaag wandel je het bos uit, over de grasvelden wandel je omhoog om uiteindelijk op de Vaalserberg uit te komen.

Vaalserberg

Het laatste stuk voor het drielandenpunt is een bosweg die omhoog loopt. Uiteindelijk zie je steeds meer mensen en dan weet je dat je in de buurt van het toeristische punt. Bij het drielandenpunt bevind zich ook het hoogste punt van Nederland, restaurants en een labyrint. We hebben onszelf hier op een waterijsje getrakteerd.

Vaals

Langs de grens met Duitsland wandel je van de berg af richting het plaatsje Vaals. Ik heb deze dag bijna drie liter water gedronken, zo warm was het. Hier hebben we de bus naar Maastricht gepakt om naar huis terug te keren.

Conclusie

Het is een prachtige etappe, met hele stukken door het bos. Dat is wel fijn, zeker omdat de zon behoorlijk scheen. Verder is het etappe met voor Nederlandse begrippen flink wat hoogtemeters. Het landschap is erg afwisselend en we hebben genoten.

← Vorige etappeKrijtlandpad etappe 3 van Slenaken naar Vaals (2022) ; Heijenratherweg ; Heijenrath, Heijenratherweg, water, droogte, zand, loofboomKrijtlandpad etappe 3 van Slenaken naar Vaals (2022) ; Kinkeweg ; Onderste bos, onderste bosweg, naaldbomen, KinkewegKrijtlandpad etappe 3 van Slenaken naar Vaals (2022) ; Kinkeweg ; Onderste bos, onderste bosweg, naaldbomen, KinkewegKrijtlandpad etappe 3 van Slenaken naar Vaals (2022) ; Herrespad ; heide, bloei, Onderste bos, onderste bosweg, HerrespadKrijtlandpad etappe 3 van Slenaken naar Vaals (2022) ; Sinnigerdalweg ; weiland, uitzicht, zandpad, Krijtlandpad, Sinnigerdalweg, EpenKrijtlandpad etappe 3 van Slenaken naar Vaals (2022) ; Mus ; vogel, mus, haag, Morgensweg, TerzietKrijtlandpad etappe 3 van Slenaken naar Vaals (2022) ; Simdsberg ; Simdsberg, vakwerk, schuur, vervallenKrijtlandpad etappe 3 van Slenaken naar Vaals (2022) ; Volmolen ; watermolen, geul, Volmolen, schuurKrijtlandpad etappe 3 van Slenaken naar Vaals (2022) ; Geul ; geul, loofboom, stenen, stromingKrijtlandpad etappe 3 van Slenaken naar Vaals (2022) ; Grachterbospad ; weiland, uitzicht, GrachterbospadKrijtlandpad etappe 3 van Slenaken naar Vaals (2022) ; Grachterbospad ; grachterbospad, naaldbomen, bosKrijtlandpad etappe 3 van Slenaken naar Vaals (2022) ; Camering ; Camering, grasveld, droog gras, boomKrijtlandpad etappe 3 van Slenaken naar Vaals (2022) ; Vijlen ; kerk, uitzicht, Camering, VijlenKrijtlandpad etappe 3 van Slenaken naar Vaals (2022) ; Hijgend Hert ; Hijgend Hert, Vijlen, restaurant, hertKrijtlandpad etappe 3 van Slenaken naar Vaals (2022) ; Holset ; Dion van Velde, Holset, korte broekKrijtlandpad etappe 3 van Slenaken naar Vaals (2022) ; Wolfhaag ; Wolfhaag, gras, bomenKrijtlandpad etappe 3 van Slenaken naar Vaals (2022) ; Vaals ; weiland, Vaals, loofboomKrijtlandpad etappe 3 van Slenaken naar Vaals (2022) ; Hoogste punt van Nederland ; Hoogste punt van Nederland, drielandenpunt, markering, grens, Duitsland, belgiëKrijtlandpad etappe 3 van Slenaken naar Vaals (2022) ; Grens ; zandpad, Krijtlandpad, Vaals, grens, duitsland

Tags: , , ,

Gecategoriseerd in:

Dit bericht is geschreven door: Dion

Lees ook deze blogs