Er is in Bruggelen vlak bij Beekbergen op de Veluwe een wandeltocht georganiseerd waarbij vrijwillige educatief boswachters meer vertellen over de natuur. De wandeling is georganiseerd door de stichting Geldersch Landschap & Kasteelen.
Aldus de organisator gaan we eens stevig wandelen door Bruggelen. Zo is het gebied onderdeel van de verbinding van het Veluwse bos met de IJsselvallei. Het gebied bestaat stuifheuvels en ‘eikenstrubben’. Dit zijn bossen met grillige, knoestige en gedrongen eikenstammen. Er zijn hoogte verschillen maar je blijft natuurlijk wel in Nederland
Vrijwillig educatief boswachter Herman Heskamp verteld enthousiast over de houtwallen die we onderweg tegen komen. Deze houtwallen zijn aangelegd door de mens en dienden als perceelgrens, brandsingel en om het wild tegen te houden.
Onderweg komen we nog het fundering van een voormalige luchtwachttoren tegen. Deze torens stammen uit de tijd van de Koude oorlog. Na de Tweede wereld oorlog was het westen bang voor een Russische aanval. Omdat de radar alleen hoge vliegtuigen kon herkennen zouden de russen er onderdoor kunnen vliegen. Tussen 1951 en 1955 bouwde het Korps Luchtwachtdienst 276 hoge uitkijkposten verspreid over het gehele land. Nederland was verdeeld in 80 sectoren. Elke sector had 3 torens. Deze stonden dan in een driehoek op maximaal 16 km van elkaar. Ze konden vanuit die toren een vliegtuig van 8 km aan horen komen. Boswachter Herman heeft na het ontdekken van de overgebleven fundering wat research naar gedaan en kon ons hier meer over vertellen.
Onderweg kom ik ook nog een bekend stukje tegen die ik vorig jaar herfst heb ook heb gelopen, namelijk een stuk van een lange afstandswandeling (Marskramerpad etappe 9).
Uiteindelijk was een mooie wandeling van 12 kilometer door het natuurgebied. Ik heb genoten en weer wat nieuwe dingen gezien.